in ,

Brain Drain στην υγεία: Η Γερμανία συγκεντρώνει νέους επιστήμονες από χώρες της κρίσης

Brain Drain στην υγεία: Η Γερμανία συγκεντρώνει νέους επιστήμονες από χώρες της κρίσης

Την ώρα που στη Θεσσαλονίκη οι γιατροί της πόλης παρουσίαζαν τη ζοφερή κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία τα διεθνή πρακτορεία μετέδιδαν την είδηση για τη πρωτιά των Ελλήνων στους ξένους γιατρούς στη Ρηνανία της Γερμανίας.

Της Κατερίνας Μπακιρτζή

Η υπόθεση λίγο πολύ γνωστή: Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης λειτουργούν με τεράστιες ελλείψεις σε αναλώσιμα και προσωπικό, με εξαθλιωμένους γιατρούς που αναγκάζονται να δουλεύουν για 90 ώρες την εβδομάδα και κλινικές που λειτουργούν με μόλις δύο γιατρούς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας του Ιπποκρατείου.

Μάλιστα στη σχετική συνέντευξη τύπου της ΕΝΙΘ, η Έλσα Αβραμίδου, ειδικευόμενη στο Ιπποκράτειο, που βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένες εφημερίες εφτά μηνών περιγράφει: «Ως ειδικευόμενοι δουλεύουμε στις εφημερείες 32 συνεχόμενες ώρες χωρίς ύπνο με 2,5 ευρώ την ώρα και απλήρωτοι 7 μήνες.  Όσοι μείναμε στη Θεσσαλονίκη ξέραμε που θα δουλέψουμε και που μείναμε».

«Οι περισσότεροι όμως οδηγήθηκαν στην οικονομική μετανάστευση. Πλέον οι νέοι γιατροί αρνούνται να δουλέψουν έτσι. Οι λίστες αναμονής για την ειδικότητα έχουν μειωθεί κατά πολύ. Σε λίγα χρόνια δεν θα έχουμε ειδικευόμενους στα νοσοκομεία και ειδικούς να μας εκπαιδεύσουν. Στην αιμοδοσία για παράδειγμα είχαμε 11 ειδικούς και έχουν μείνει 3. Το αίμα για τις εγχειρίσεις  συγκεντρώνεται μόνο στα δημόσια νοσοκομεία και εμείς δεν έχουμε ανθρώπους να το μαζέψουν», προσθέτει.

Όπως χαρακτηριστικά λένε οι ειδικευόμενοι παλαιότερα οι συνάδελφοί τους έφευγαν λόγω των μεγάλων λιστών αναμονής για την ειδικότητα, σήμερα φεύγουν επειδή δεν θέλουν να δουλέψουν στην Ελλάδα λόγω των άθλιων συνθηκών και της απλήρωτης εργασίας με αποτέλεσμα οι λίστες αναμονής συνεχώς να μειώνονται.

Πέρυσι έφυγαν από τη Θεσσαλονίκη περισσότεροι από 1200 γιατροί.

Βέβαια η πραγματικότητα στο εξωτερικό δεν είναι όπως παλιά. «Παλαιότερα όσοι έφευγαν έκαναν καριέρες», αναφέρει ο Στρατής Πλωμαρίτης, Πρόεδρος της ΕΝΙΘ και προσθέτει,  «οι γιατροί που φεύγουν σήμερα είναι οικονομικοί μετανάστες».

«Έχουμε και αντιστροφή του φαινομένου όσο περνούν τα χρόνια. Γιατροί που πηγαίνουν στο εξωτερικό επιστρέφουν γιατί δεν αντέχουν τις συνθήκες. Φεύγουν υπό το καθεστώς του ενοικιαζόμενου εργαζόμενου σε άθλιες συνθήκες εμπορευματοποίησης της εργασίας», περιγράφει.

«Οι νέοι γιατροί έχουν δύο επιλογές σήμερα: Εξαθλίωση στα ελληνικά νοσοκομεία ή εξαθλίωση στα νοσοκομεία του εξωτερικού», υπογραμμίζει.

«Παίρνουν έτοιμους επιστήμονες και τους στύβουν», λέει από τη πλευρά του ο Χρ. Στεφανίδης, πρόεδρος της νοσοκομειακής επιτροπής του Ιπποκρατείου και προσθέτει πως αυτό γίνεται καθώς χώρες όπως η Γερμανία έχουν επιλέξει να κατευθύνουν την εκπαίδευσή τους σε τεχνικούς εργάτες για τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες .

«Έλληνες οι περισσότεροι ξένοι γιατροί στη Ρηνανία»

Τη πραγματικότητα που μεταφέρουν οι γιατροί της Θεσσαλονίκης έρχεται να επιβεβαιώσει με ρεπορτάζ της η Deutsche Welle.

Στα τέλη του 2013 εργάζονταν στην Β. Ρηνανία Βεστφαλία 1.125 έλληνες γιατροί. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ομάδα ξένων γιατρών στην Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, όπου ζει το ένα τέταρτο περίπου των Γερμανών. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο αριθμός των ξένων γιατρών στη περιοχή έχει φθάσει τους 9.400. Από αυτούς 1.125 (12,1%) είναι Έλληνες και ακολουθούν οι Ρουμάνοι (802) και οι Σύροι (450). Την ίδια περίοδο συνολικά εργάζονταν σε ολόκληρη τη Γερμανία 2.847 έλληνες γιατροί. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα μετά τους Ρουμάνους (3.454), ενώ ακολουθούν οι Αυστριακοί (2.611) και οι Πολωνοί (1.830).

«Οι καλά εκπαιδευμένοι έλληνες γιατροί φέρνουν τις ειδικές τους γνώσεις και τις δικές τους εμπειρίες στο γερμανικό σύστημα υγείας και μπορούν να συμβάλουν στη περαιτέρω βελτίωση του υψηλού επιπέδου του γερμανικού συστήματος», ανέφερε η υπουργός Υγείας του ομόσπονδου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, Μπάρμπαρα Στέφενς, σε εκδήλωση υποδοχής ελλήνων γιατρών, που πραγματοποιήθηκε στο Ντόρτμουντ.

«Η Γερμανία χρειάζεται την εισροή ειδικευμένων εργαζομένων, κυρίως στο πεδίο της υγείας», τονίζει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου υγείας, που αναφέρεται και στη συνεργασία του κρατιδίου με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle στη Γερμανία, το πρόβλημα της έλλειψης εξειδικευμένων εργαζομένων σε πολλά πεδία της οικονομίας είναι μεγάλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι έρευνα που έγινε για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής, Νέων Μέσων και Επικοινωνίας της χώρας, η μία στις εννέα γερμανικές επιχειρήσεις σκοπεύει να προσλάβει εξειδικευμένους εργαζόμενους από άλλες χώρες.

Είναι χαρακτηριστικό πως κυρίως στην νότια Ευρώπη εστιάζουν το ενδιαφέρον τους για προσλήψεις εργαζομένων οι γερμανοί εργοδότες σύμφωνα με την οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche.  «Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις που αναζητούν συνεργάτες στο εξωτερικό ανέφεραν ως «χώρες στόχο» την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα», αναφέρει.

«Αυτή η τάση θα έχει μεγάλη διάρκεια», εκτιμά από τγη πλευρά του ο Τιλ Κέστνερ, γενικός διευθυντής της Linkedin για τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία, ενώ ο Άξελ Πολς, συντάκτης της έρευνας της Bitcom Research προσθέτει στη Deutsche Welle: «Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αξιοποιήσουν τις καλές ευκαιρίες στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, γνωρίζοντας πως όταν περάσει η κρίση, θα μειωθεί η διάθεση των Ισπανών, των Ελλήνων ή των Ιταλών να έλθουν στη Γερμανία».

Δείτε Επίσης

 Το Ιπποκράτειο καταρρέει: Κλινική λειτουργεί μόλις με 2 γιατρούς- Απλήρωτες οι εφημερίες

Το Grey’s Anatomy είναι μια απάτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

“Έλα Βαρδή, Γιώργο, Σταύρο, Μίνωα, Δημήτρη, ο Αντώνης είμαι”. Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

3ο Φεστιβάλ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη