in

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ. Συλλαλητήριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (Φωτογραφίες-Βίντεο)

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ. Συλλαλητήριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη  (Φωτογραφίες-Βίντεο)

Εν μέσω σοβαρών ενστάσεων και αντιδράσεων από γιατρούς, εργαζόμενους στην υγεία ακόμη όμως και από κόμματα της συμπολίτευσης υπερψηφίστηκε  σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ που σηματοδοτεί για πολλούς την κατάργηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην χώρα μας.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν οι βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης και από τον ανεξάρτητο βουλευτή Γιώργο Κασαπίδη.  Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν 151 βουλευτές, ενώ το καταψήφισαν 119 βουλευτές της αντιπολίτευσης

περψηφίστηκε επί της αρχής, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, από τα κόμματα της συγκυβέρνησης και τον ανεξάρτητο βουλευτή Γιώργο Κασαπίδη, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν 151 βουλευτές, ενώ το καταψήφισαν 119 βουλευτές της αντιπολίτευσης. - See more at: http://left.gr/node/58385#sthash.tSvinxPD.dpuf

Να υπενθυμίσουμε ότι σήμερα όλες οι Ομοσπονδίες της υγείας είχαν προκηρύξει απεργία καλώντας σε  πανυγειονομικό συλλαλητήριο στο Υπουργείο Υγείας και στη συνέχεια σε πορεία στην Βουλή.

Στην απεργία συμμετείχαν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, η Οδοντιατρική Ομοσπονδία, οι Ομοσπονδίες γιατρών και εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ, καθώς και οι Ομοσπονδίες γιατρών και εργαζομένων στο ΕΣΥ.

Στην Θεσσαλονίκη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε έξω από τον ΕΟΠΥΥ Αριστοτέλους με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, των νοσοκομείων, σωματεία συνταξιούχων και πολίτες να αντιδρούν στην κατάργηση των δομών του ΕΟΠΥΥ και στο νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στην Βουλή για τον νέο φορέα.

Δείτε βίντεο με δηλώσεις της Ν. Μανιάτη, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Επιστημονικού και Υγειονομικού προσωπικού του ΕΟΠΥΥ

Δείτε βίντε με δηλώσεις του Ευ. Ξενόπουλου, διευθυντή του ΕΟΠΥΥ Νεαπόλεως

Δείτε δήλωση εκπροσώπου των συνταξιούχων που βρέθηκαν σήμερα στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας

 

Δείτε φωτογραφίες από την κινητοποίηση στην Θεσσαλονίκη

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο -"ταφόπλακα" στην Δημόσια Υγεία

Αίτημα όλων  των υγειονομικών είναι να μην ψηφιστεί αυτό το «τερατώδες» όπως το χαρακτηρίζουν νομοσχέδιο και να ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση για τη δημιουργία πλήρους, καθολικού, δωρεάν συστήματος υγείας, το οποίο θα καλύπτει όλους τους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους πολίτες που ζουν στη χώρα, ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, οικονομική κατάσταση και τόπο διαμονής.

Το νομοσχέδιο πέρασε από την αρμόδια Επιτροπή ενώ στην συζήτηση που προηγήθηκε  στην Ολομέλεια της Βουλής σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και μελών του ΠΑΣΟΚ. Οι αντιδράσεις αυτές οδήγησαν τον Υπουργό Υγείας να αποσύρει άρθρα και ρυθμίσεις όπως αυτή που προέβλεπε οι άδειες των ιδιωτικών κλινικών και το σημείο που αναφερόταν στην δημιουργία Κλινικής Μιας Ημέρας. Έκκληση προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσουν σειρά άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας απηύθυνε δημοσίως με ανακοίνωσή του ο τομέας Υγείας του ΠΑΣΟΚ ενώ η ΔΗΜΑΡ σύμφωνα με δηλώσεις του Φ. Κουβέλη είχε προειδοποιήσει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Άγνωστη η τύχη των ασθενών στο μεταβατικό στάδιο

Τα δύο βασικά ζητήματα στα οποία επικεντρώνεται η αντίδραση των γιατρών και των εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ είναι τι θα γίνει με τους ασθενείς στο μεταβατικό στάδιο που προβλέπει ο νόμος μέχρι την δημιουργία του ΠΕΔΥ αλλά και με τις θέσεις εργασίας που θα καταργηθούν από τις απομακρύνσεις και τις απολύσεις καθώς το Υπουργείο δεν αποσαφηνίζει υπό ποιες προϋποθέσεις θα γίνει η ένταξη των γιατρών στο ΕΣΥ, πως θα στελεχωθούν τα Κέντρα Υγείας κ.α.

Σχετικά με το πρώτο, δηλαδή αυτό των ασθενών για τον ένα μηνα που θα μείνουν κλειστές οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ οι ασθενείς θα πηγαίνουν, σύμφωνα με το Υπουργείο στα νοσοκομείο, στους συμβεβλημένους εξωτερικούς γιατρούς και στα Κέντρα Υγείας. Το πρόβλημα που προκύπτει και για το οποίο δείχνει να αδιαφορεί πλήρως ο Υπουργός είναι ότι τα Κέντρα Υγείας που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασθενών καθώς πολλά από αυτά βρίσκονται στις περιφέρειες των πόλεων ενώ παράλληλα οι ασθενείς θα πρέπει να καταβάλλουν το 5 ευρω εισιτήριο. Στην πραγματικότητα οι ασθενείς για ένα τουλάχιστον μήνα δεν θα έχουν την δυνατότητα συνταγογράφησης και στην ουσία άμεσης πρόσβασης σε δομές δωρεάν πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Το πρόβλημα αυτό θα συνεχιστεί καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία μελέτη για την στελέχωση του νέου φορέα ο οποίος θα ανοίξει με όσους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ επιλέξουν να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία και να ενταχθούν στο ΕΣΥ με όρους μίας υποβαθμισμένης συνθήκης «πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης» σε ένα καθεστώς, που όπως τονίζεται από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ δεν αναγνωρίζει ούτε την ειδικότητά τους ούτε παρέχει τα δικαιώματα που έχουν οι γιατροί του ΕΣΥ.

Το σίγουρο είναι ότι με την ψήφιση του νοµοσχεδίου στην Ολοµέλεια,  βγαίνουν στην διαθεσιμότητα  περίπου 8.500 εργαζόμενοι του  ΕΟΠΥΥ, διαθεσιµότητα που θα διαρκέσει ένα µήνα, κατά τον υπουργό Υγείας. Στο διάστηµα αυτό οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ για να περάσουν στον νέο φορέα θα  κληθούν να κλείσουν τα ιατρεία τους. Όσες θέσεις δεν καλυφθούν από τις αιτήσεις των εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ αυτές θα μείνουν κενές. Να σημειωθεί ότι σήμερα στον ΕΟΠΥΥ απασχολούνται 5.500 γιατροί ενώ το Υπουργείο εκτιμά ότι περίπου οι 3.000 γιατροί θα επιλέξουν να μην κλείσουν τα ιατρεία τους. Το μοναδικό ενδιαφέρον του Άδωνι Γεωργιάδη στην περίπτωση αυτή είναι να συμπληρωθούν οι απολύσεις γιατρών που ζητά η τρόικα και η Task Force. Απώτερος στόχος σύμφωνα με τους υγειονομικούς του νομοσχεδίου είναι εκτός από τις απολύσεις ο κατατεμαχισμός των δομών της Υγείας και η παραχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες.

Ο παραλογισμός της κυβέρνησης ξεπερνά κάθε φαντασία καθώς ενώ υπάρχουν μελέτες παλαιότερες μελέτες για τις ανάγκες του πληθυσμού σε πρωτοβάθμια φροντίδα  το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν τις λαμβάνει υπόψη του αλλά προβλέπει την κάλυψή των αναγκών στην βάση των απολύσεων και των διαθεσιμοτήτων των γιατρών. Κοινώς αυτές θα καλυφθούν με ό,τι υπάρχει σε προσωπικό…

Έντονες είναι ακόμη οι αντιδράσεις των γιατρών για τις υπερεξουσίες που δίνονται από το νομοσχέδιο στον Υπουργό, χαρακτηριστικό είναι ότι για να μπει σε εφαρμογή ο νέος φορέας πρέπει να παρθούν τουλάχιστον 29 υπουργικές αποφάσεις: η απόφαση με ποιες ειδικότητες θα λειτουργούν τα Κέντρα Υγείας μέχρι και τον κανονισμό λειτουργίας τους θα αποφασίζονται με υπουργική απόφαση, παγκόσμια πρωτοτυπία στον χώρο της Υγείας. Στην πραγματικότητα από την κατάργηση των δομών μέχρι και τον τρόπο λειτουργίας του ΠΕΔΥ κρίνεται στην διακριτικη΄ευκαίρια του Υπουργού. Στόχος είναι επίσης σύμφωνα με τους υγειονομικούς η υποβάθμιση των μονάδων υγείας (πρώην μονάδων του ΕΟΠΥΥ) και εν συνεχεία η κατάργησή τους στην βάση της περίφημης αξιολόγηση που προβλέπει το νομοσχέδιο καθώς αυτές δεν θα έχουν ζήτηση.

Να αντιδράσει στην κατάργηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας καλούν τον κόσμο οι υγειονομικοί

Σύμφωνα με πληροφορίες την Παρασκευή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου υπηρεσιακοί παράγοντες θα κλειδώσουν τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ. Οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ αναμένεται να αντιδράσουν στην εξέλιξη αυτή ζητώντας την συμπαράσταση του κόσμου για να αποτραπεί έστω και σε συμβολικό επίπεδο η στην πραγματικότητα μελλοντική κατάργηση της πρωτοβάθμιας Υγείας. Το βέβαιο είναι ότι μεγάλη αναμένεται να είναι η ταλαιπωρία των ασθενών χωρίς την ύπαρξη των μονάδων του ΕΟΠΥΥ. Ήδη τον μήνα αυτό που οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ βρίσκονταν σε απεργία στα 5ψήφια νούμερα του ΕΟΠΥΥ ζητήθηκαν 500.000 ραντεβού, χαρακτηριστικός αριθμός των αναγκών του πληθυσμού για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. 

Οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να καταθέσουν δικαστική αγωγή κατά του νομοσχεδίου στην βάση της αντισυνταγματικότητας πολλών άρθρων του. Επιπλέον καταγγέλλουν ότι στα άρθρα του νομοσχεδίου (αρ.16,17,18,21) δεν προστατεύεται το δικαίωμα του πολίτη στην εργασία. Να σημειωθεί ότι αντίθετες με τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα και Αντισυνταγματικές με την Βουλή κρίθηκαν οι εν λόγω διατάξεις και από την Επιστημονική Επιτροπή Νομοθεσίας της Βουλής.

«Πιστεύουμε ότι το κόστος από το κλείσιμο των δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας και η επιβάρυνση στην τσέπη του πολίτη θα είναι τεράστια. Πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή οι ασφαλισμένοι που επισκέπτονται τις δημόσιες δομές θα αντιδράσουν στην λαίλαπα των μνημονιακών μέτρων της τρόικας και των υπηρετών τους» σχολιάζει η Ν. Μανιάτη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης

Η Πανελλήνια Οµοσπονδία Εργαζοµένων στα ∆ηµόσια Νοσοκοµεία (ΠΟΕ∆ΗΝ) τονίζει ότι το νομοσχέδιο: «Μειώνει τις δαπάνες για την υγεία εγκρίνοντας κουτσουρεµένους προϋπολογισµούς χών νοσοκοµείων 30% σε σχέση µε πέρυσι (µετά το καλοκαίρι θα αντιµετωπίσουν σηµαντικά προβλήµατα λειτουργίας), καταργεί-συγχωνεύει νοσοκοµεία και Υγειονοµικές Μονάδες, καταργεί κλινικές-τµήµατα (770), κλίνες, οργανικές θέσεις, επιδιώκει την κατάργηση του συνόλου χων υποστηρικτικων υπηρεσιών και θέτει πολυάριθµο υγειονοµικό προσωπικό σε διαθεσιµόχηια. Τα νοσοκοµεία αποδεκατίστηκαν από προσωπικό εξαιτίας των αθρόων συνταξιοδοτήσεων και των µηδενικών προσλήψεων (2010 - 2013: 15.000 αποχωρήσεις-μηδέν προσλήψεις).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η φυλακή και το σχολείο. Του Βασίλη Μπάνου

Στάση εργασίας της ΠΟΕ- ΟΤΑ