in

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για την ιθαγένεια- Καταψήφισαν οι ΑΝΕΛ

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για την ιθαγένεια- Καταψήφισαν οι ΑΝΕΛ

Υπερψηφίστηκε στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την ιθαγένεια, που αναβλήθηκε αιφνιδιαστικά την περασμένη εβδομάδα. 

Στην ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια, μετά από αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία,  ψήφισαν 267 βουλευτές. 

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 172 βουλευτές από τις ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ ενώ κατάψήφισαν όπως είχαν ανακοινώσει 91 από ΝΔ, Χρυσή Αυγή και ΑΝΕΛ ενώ 4 βουλευτές του ΚΚΕ δήλωσαν «παρών». Στην ΚΟ των ΑΝΕΛ υπήρξε διαφοροποίηση από τον Κώστα Ζουράρι ο οποίος υπερψήφισε.  

Σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, θα ακολουθήσουν μία ή δύο συνεδριάσεις της ολομέλειας για τη συζήτηση κατ’ άρθρο και την ψήφιση του νομοσχεδίου.  

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει αλλαγές στον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, ενσωμάτωση οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τροποποιήσεις στον Μεταναστευτικό κώδικα. 

Υπενθυμίζεται πως  κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ξεκαθάρισαν πως καταψηφίζουν το νομοσχέδιο επί της αρχής μαζί με την Νέα Δημοκρατία και τη Χρυσή Αυγή και το ΠΑΣΟΚ έθεσε θέμα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση.

Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου την Τετάρτη

Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, «δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ φτιάχνοντας αυτή την κυβέρνηση που δεν τον στηρίζει, να βασίζεται σε ψήφους κομμάτων που δεν είναι στην κυβέρνηση».

Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για τακτικισμό. «Δεν υπάρχουν ανάμεσά μας κόμματα περιορισμένη ευθύνης ούτε αλά κάρτ», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει κανένα θέμα να μην περάσει με πλειοψηφία και μάλιστα άνετη αυτό το νομοσχέδιο. Αν το ΠΑΣΟΚ θέλει να υπαναχωρήσει να το  καταθέτει στη συζήτηση και δεν υπάρχει κανένα λόγος να τίθεται θέμα περί δεδηλωμένης. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να είναι όμηρος τακτικών επιλογών κομμάτων και δεν αναφέρομαι στους ΑΝΕΛ».

Ο εκπρόσωπος της ΚΟ της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να περάσει «είτε με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ή δεν θα περάσει» ενώ η ΝΔ κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

Η ψηφοφορία, όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, θα διεξαχθεί τη Πέμπτη στις 13.00

Τασία Χριστοδουλοπούλου: Η ιθαγένεια υποχρέωση του κράτους 

Νωρίτερα σε διαχωρισμό των τριών διατάξεων, οι οποίες καθορίζουν τους όρους κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας, ώστε οι πτέρυγες της Βουλής που συμφωνούν με τις δύο εξ αυτών να διευκολυνθούν να τις ψηφίσουν, προχώρησε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της επί του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια, το οποίο εισήχθη προς συζήτηση στην Ολομέλεια, η κ. Χριστοδουλοπούλου επιχειρηματολόγησε για την ανάγκη να δίνεται η ελληνική ιθαγένεια στα ανήλικα παιδιά (στα έξι χρόνια) των μεταναστών πρώτης γενιάς που μένουν στην Ελλάδα και γεννήθηκαν εδώ, με την οποία διαφωνούν η ΝΔ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή.

Όλες οι πτέρυγες της Βουλής, εκτός από τη Χρυσή Αυγή, συμφωνούν στις διατάξεις για την απόδοση ιθαγένειας σύμφωνα με τις οποίες, πρώτον, μπορεί να αποδοθεί ιθαγένεια μετά την εννεαετή εκπαίδευση και το λύκειο και δεύτερον, μετά το πανεπιστήμιο ή τα ΤΕΙ.

«Θα διευκολύνω με νομοτεχνική διάταξη να ψηφιστούν αυτές οι διατάξεις, διαχωρίζοντας από τη διάταξη που προβλέπει την απόδοση της ιθαγένειας με τη γέννηση, ώστε να μπορούν όσοι συμφωνούν να τις ψηφίσουν και να ψηφίσουν “όχι” σε όποια διαφωνούν» δήλωσε η κ. Χριστοδουλοπούλου. Πάντως, η αρμόδια υπουργός, αμετακίνητη στη ρύθμιση για την κτήση ιθαγένειας στα ανήλικα τέκνα μεταναστών με την εγγραφή τους στο δημοτικό σχολείο, είπε προς τα κόμματα: «Εγώ θα εξακολουθήσω να σας πιέζω όσο μπορώ, να δώσουμε τη δυνατότητα σε αυτά τα μικρά παιδάκια που γεννιούνται στη χώρα μας, από πολύ νωρίς να είναι ισότιμοι Έλληνες πολίτες». 

Προκαταλαμβάνοντας ενδεχόμενα επιχειρήματα, ζήτησε να μην υπάρχει σύγχυση με τους μετανάστες της πρώτης γενιάς που βρίσκονται στη χώρα μας από το 1990 μέχρι το 2000 και το νέο ρεύμα μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα μας. Όπως εξήγησε, τα χαρακτηριστικά τους είναι τελείως διαφορετικά, διότι από αυτούς κανείς δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα, ενώ οι μετανάστες της πρώτης γενιάς δείχνουν εξαιρετική επιμονή, παρά τις τόσες αντιξοότητες και τα δεινά που έχουν υποστεί να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια. 

«Εμείς, δηλαδή, τι λέμε σε αυτούς τους μετανάστες που παρόλα τα εμπόδια επιμένουν να μένουν στην Ελλάδα και εκφράζουν τη βούλησή τους τα παιδιά τους να γίνουν Έλληνες; Είναι τα παιδιά των μεταναστών μετανάστες; Δεν είναι μετανάστες. Η μόνη πατρίδα για αυτά είναι η Ελλάδα. Εδώ που έζησαν και γνώρισαν τον κόσμο. Και θα στερήσουμε σε αυτά τα παιδιά την ιθαγένεια;» απηύθυνε το ερώτημα η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Ακόμη, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε ότι αυτό το νομοσχέδιο αποτελούσε μία μεγάλη νομική εκκρεμότητα, ήταν μία υπόσχεση σε μία μεγάλη πλειοψηφία, αφού από το 2013 δεν υπήρχε νόμος που να ρυθμίζει τα ζητήματα ιθαγένειας για τα παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών.

«Αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε μία διαδικασία για να υπάρχει μία μεγάλη πολιτική συναίνεση μέσα στη Βουλή. Θέλω να εξομολογηθώ ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου δεν απηχούν την ιδεολογική άποψη του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν δεχθεί μεγάλη κριτική γιατί δεν είναι ριζοσπαστικές. Παρόλα αυτά επιμένουμε σε μία ισορροπημένη γραμμή που είναι ρεαλιστική και βιώσιμη. Ένας κράτος πρέπει να νομοθετηθεί σύμφωνα με τις ανάγκες, και οι ανάγκες των παιδιών, εν προκειμένω, μας καθοδηγούν» υπογράμμισε η κ. Χριστοδουλοπούλου. Όπως σημείωσε, και σε άλλες χώρες, κυβερνήσεις πολύ διαφορετικής ιδεολογίας ψήφισαν πιο ανοιχτές ρυθμίσεις και εξήγησε: «Για εμάς η ιθαγένεια δεν αποτελεί δώρο, προνόμιο ή έπαθλο, αποτελεί μία ανάγκη και μία υποχρέωση του κράτους σε παιδιά που έχουν μεγαλώσει εδώ, που έχουν γεννηθεί εδώ».

«Το νομοσχέδιο για την απόδοση της ιθαγένειας δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς, αλλά την ίδια τη Δημοκρατία» κατέληξε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Photo Credit: Nikos Libertas / SOOC

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το επαναστατικό life style του νεοφιλελέ. Του Γιώργου Αναδρανιστάκη

ΚΘΒΕ: Στις παιδικές ψυχές στα πάρκα