Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για το νέο λύκειο

Συνεχίζεται η συζήτηση επί των άρθρων

Δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής έγινε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο, ενώ σε εξέλιξη είναι η συζήτησή επί των άρθρων.

Υπέρ τάχθηκαν μόνον οι βουλευτές της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΔΗΜΑΡ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ το καταψήφισαν.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γκιουλέκας επέκρινε όσους αντιδρούν στις νέες αλλαγές, κατηγορώντας τους ότι «με την απαξιωτική τους συμπεριφορά και χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις, δεν βοηθούν στην αναβάθμιση της παιδείας».

Ο ίδιος δήλωσε ότι η λειτουργία των δημοσίων ΙΕΚ και των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας θα ξεκινήσει κανονικά και χωρίς κανένα πρόβλημα, καθώς έχει προβλεφθεί από το υπουργείο η παράταση της θητείας των διευθυντών, ενώ προκηρύχθηκαν και οι νέες θέσεις για την κάλυψη των κενών που είχαν δημιουργηθεί.

«Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα επαγγελματικής κατάρτισης εντελώς δωρεάν. Αναβαθμίζουμε την κατάρτιση και την τεχνολογική εκπαίδευση. Δεν ισχυριζόμαστε ότι κάνουμε την επανάσταση στην παιδεία. Όμως προσπαθούμε να κάνουμε ορισμένες τομές σε συνθήκες πολύ δύσκολες. Δίνουμε στη μη τυπική εκπαίδευση μια κατεύθυνση, όπως και στα μεταλυκειακά ΙΕΚ για να έχει ο μαθητής μια ακόμα επιλογή που δεν την είχε», επισήμανε ο κ. Γκιουλέκας.

Παράλληλα, επικαλούμενος το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο υφυπουργός Παιδείας ανέφερε ότι δεν διαπιστώνει να υπάρχει διαφορετική άποψη σε ό,τι αφορά το λύκειο, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς στηρίζουμε τη δημόσια εκπαιδευτική κατάρτιση, αλλά δεν έχουμε και ιδεοληψίες».

Από την πλευρά του ο Συμεών Κεδίκογλου υπεραμύνθηκε των νέων ρυθμίσεων, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης ότι το νέο λύκειο μετατρέπεται σε συνεχές πανελλαδικό εξεταστικό κέντρο και παράλληλα ενδυναμώνεται η παραπαιδεία. «Το υπουργείο Παιδείας δεν αιφνιδιάζει με κανέναν τρόπο», τόνισε ο κ. Κεδίκογλου, κάνοντας επίσης λόγο για στείρα κριτική που ακούστηκε, χωρίς, όμως, καμία ρεαλιστική πρόταση.

Σημειώνεται πως η συζήτηση επί του νομοσχεδίου ξεκίνησε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με τη διαδικασία του επείγοντος, και αποφασίστηκε να έχει ολοκληρωθεί και σε δεύτερη ανάγνωση μέχρι την Παρασκευή για να έρθει στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα.

Πληροφορίες: ΑΜΠΕ