Υπέρ των παρακολουθήσεων η Βουλή των Αντιπροσώπων

ΗΠΑ

Με ισχνή πλειοψηφία, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε οποιαδήποτε τροποποίηση που θα τερμάτιζε τη χρηματοδότηση του προγράμματος παρακολούθησης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας. Η τροπολογία κατατέθηκε μετά τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν που έκαναν γνωστές σε όλο τον κόσμο τις ευρείας κλίμακας παρακολουθήσεις και τη συλλογή τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών αρχείων εκατομμυρίων αμερικανών πολιτών.

Η τροπολογία που υποστηρίχθηκε από ένα ευρύ συνασπισμό πολύ συντηρητικών μελών του κινήματος του Τσαγιού και φιλελεύθερων Δημοκρατικών απορρίφθηκε με 217 ψήφους κατά και 205 υπέρ. Ήταν η πρώτη κίνηση για να περιοριστεί η προσπάθεια παρακολούθησης από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, ωστόσο ο επικεφαλής είχε δώσει μάχη για να απορριφθεί.

Η τροπολογία προέβλεπε τερματισμό των πόρων για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις εκτός εάν τα αρχεία αφορούσαν μια συγκεκριμένη έρευνα. Εισήχθη στη Βουλή των Αντιπροσώπων από Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή ο οποίος προειδοποίησε πως δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ο φόβος για να δικαιολογούνται παραβιάσεις δικαιωμάτων. Ειδικά στο μέτωπο των Δημοκρατικών, 111 τάχθηκαν υπέρ της τροπολογίας και 83 ψήφισαν κατά.

Εν τω μεταξύ ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο άνθρωπος που αποκάλυψε τις μυστικές παρακολουθήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, παραμένει εγκλωβισμένος εδώ και ένα μήνα σε αεροδρόμιο της Μόσχας προσπαθώντας να βρει χώρα που θα του προσφέρει πολιτικό άσυλο καθώς οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοσή του για να δικαστεί για διαρροή απόρρητων πληροφοριών.

Πηγή:BBC