Βίντεο σε δημοσίευμα του Spiegel δείχνει επαναπροωθήσεις προσφύγων στον Έβρο

Παράνομη επιχείρηση επαναπροώθησης προσφύγων στην Τουρκία μέσω του Εβρου απεικονίζεται για πρώτη φορά σε οπτικό υλικό που δημοσιοποιεί το γερμανικό περιοδικό Spiegel με τη συνεργασία της ομάδας Forensic Architecture.

Στην κατοχή του Spiegel βρέθηκαν συνολικά 11 βίντεο, από κάμερα ασφαλείας στην τουρκική πλευρά του Έβρου που παρουσιάζουν τη μεταφορά περίπου 50 ατόμων από μασκοφόρους με στολές παραλλαγής από την ελληνική στην τουρκική όχθη. Η ερευνητική ομάδα Forensic Architecture με έδρα το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου ανέλυσε και τεκμηριώσε το υλικό δείχοντας ότι η επιχείρηση συνέβη στις 17 Σεπτεμβρίου 2019. Στο βίντεο εμφανίζονται άτομα με κουκούλες και ρούχα παραλλαγής, χωρίς στρατιωτικό έμβλημα, να μεταφέρουν ομάδες ανθρώπων από την ελληνική πλευρά του ποταμού στην τουρκική με μηχανοκίνητη φουσκωτή λέμβο.

Το βίντεο εκθέτει ανεπανόρθωτα τις ελληνικές αρχές και την κυβέρνηση που αρνούνται ότι έχουν γίνει επαναπροωθήσεις στον Έβρο. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει πως διαθέτει στοιχεία για μεγάλο αριθμό βίαιων παράνομων επαναπροωθήσεων προσφύγων από την Ελλάδα με την ελληνική πλευρά να αρνείται πως συμβαίνουν επαναπροωθήσεις. Το Spiegel, επικαλούμενο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, έκανε λόγο για 6.500 επαναπροωθήσεις μόνο τον Οκτώβριο. 

Στο ρεπορτάζ των Γιώργου Χρηστίδη, Στέφεν Λούντκε και Μαξιμίλιαν Ποπ, αναφέρεται πως αν και τα πρόσωπα δεν μπορούν να αναγνωριστούν υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι ανήκουν στις ελληνικές Αρχές ή ενεργούν εκ μέρους τους: οδηγούν ένα λευκό Nissan Navara χωρίς διακριτικά, μοντέλο που χρησιμοποιούν οι Έλληνες συνοριοφύλακες.  Το Spiegel επισημαίνει ότι απευθύνθηκε στην ελληνική αστυνομία και έθεσε υπόψη τους το βίντεο. Όπως σημειώνει, ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ αρνήθηκε να δει το υλικό, απάντησε ότι δεν έχει γνώση του συγκεκριμένου περιστατικού και ότι η συνοροφυλακή δρα πάντα στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας και των διεθνών συνθηκών. 

Δείτε το βίντεο στο δημοσίευμα του Spiegel