Τρεις κοινοτικούς συμβούλους εκλέγει η «Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής»

Τρεις κοινοτικούς συμβούλους εκλέγει η «Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής», στην 1η, την 3η και την 5η Δημοτική Κοινότητα του δήμου Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι έτοιμοι να αγωνιστούν με παρεμβάσεις με γνώμονα την αναβάθμιση των κοινοτήτων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Δύο εβδομάδες μετά τις Δημοτικές Εκλογές, ανακοινώθηκαν επιτέλους τα αποτελέσματα για τις Κοινότητες. Υποτίθεται, θυμίζουμε, ότι ο «Καλλικράτης» θα αναβάθμιζε τον θεσμό των κοινοτήτων για να ενισχύσει τη συμμετοχή των πολιτών. Στην πραγματικότητα, δεν αύξησε ποτέ τις ουσιαστικές αρμοδιότητες, με αποτέλεσμα η τέταρτη κάλπη της 26ης Μάη να μείνει στα αζήτητα.

Όχι όμως για εμάς. Εμείς, όσο περιορισμένες και να είναι οι τυπικές αρμοδιότητες, πιστέψαμε από την πρώτη στιγμή ότι η συμμετοχή μας στα κοινοτικά συμβούλια θα είναι κομβική για να κερδίσουμε το στοίχημα που έχουμε βάλει: να φτιάξουμε ένα δημοτικό σχήμα νέο, ριζοσπαστικό, κοντά στους/ις εργαζόμενους/ες και τις ανάγκες τους, και άρα κοντά στις γειτονιές, στον πραγματικό χώρο που οι άνθρωποι ζουν, αγωνιούν, συναντιούνται, ερωτεύονται, αγωνίζονται.

Και τα καταφέραμε. Η «Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής» κατάφερε να εκλέξει κοινοτικούς συμβούλους σε 3 από τις 4 κοινότητες στις οποίες κατέβηκε: στην 1η Κοινότητα (κέντρο), με ποσοστό 5,6%, στην 3η Κοινότητα (Άνω Πόλη) με 5,3% και στην 5η Κοινότητα (Ανατολική Θεσσαλονίκη), με 3,4%. Συνολικά, μας στήριξαν 3.923 συμπολίτες και συμπολίτισσές μας και μας έδωσαν έτσι 3 ακόμα πολύτιμα εργαλεία για να παλεύουμε για τις θέσεις μας.  

Από Σεπτέμβρη λοιπόν, θα βρισκόμαστε στην 1η Κοινότητα για να αγωνιστούμε και από αυτό το πόστο ώστε να γίνει η ΔΕΘ το μεγάλο, μητροπολιτικό́ πάρκο που έχει ανάγκη η πόλη. Για να αποκτήσει η πόλη, και ειδικά το κέντρο, τους ποδηλατόδρομους που χρειάζεται. Για να σταματήσουν οι επιχειρήσεις της εστίασης να καταλαμβάνουν και να καταχρώνται το δημόσιο χώρο, με χιλιάδες τραπεζοκαθίσματα, ζαρντινιέρες και παραπετάσματα.

Θα παρεμβαίνουμε στην Άνω Πόλη, στην 3η Κοινότητα, για να αναδείξουμε τους κινδύνους της ακραίας τουριστικοποίησης της πόλης μας. Γιατί η βραχυχρόνια μίσθωση και γενικά η εμπορευματοποίηση της στέγης τραβούν όλα τα νοίκια προς τα πάνω, πάνω από τις δικές μας δυνατότητες.

Θα παρεμβαίνουμε στη Χαριλάου, το Φάληρο, την 5η Κοινότητα, για να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στη μετακίνηση. Για να διεκδικήσουμε έναν δημόσιο ΟΑΣΘ, με περισσότερα οχήματα και διευρυμένα ωράρια, που θα εξυπηρετεί με αξιοπρέπεια το κοινό. Για αποκλειστικές λωρίδες κίνησης των λεωφορείων, ώστε να γίνει η δημόσια μετακίνηση πιο αποτελεσματική από το ΙΧ. Για να υπερασπιστούμε την Νέα Παραλία και τον Κελλάριο κόλπο από τα κόλπα που στήνει ήδη η διοίκηση Μπουτάρη με την Παγκόσμια Τράπεζα, με στόχο την ιδιωτικοποίηση, την εκποίηση, την οικοδόμηση, τελικά το κέρδος.

Και το σημαντικότερο: θα διεκδικήσουμε από την πρώτη στιγμή αυτό που αποτελεί αρμοδιότητα των Κοινοτήτων και κανείς μέχρι τώρα δεν έχει ενεργοποιήσει: τις τοπικές συνελεύσεις. Θα τις διεκδικήσουμε, θα τις επιβάλλουμε, θα τις οργανώσουμε, θα τις πετύχουμε. Και όχι μόνο αυτό. Θα παλέψουμε να τις καταστήσουμε κύτταρα δημοκρατίας και αυτοοργάνωσης, κοινότητες αγώνα για το μικρό και το μεγάλο, για το πάρκο και την κοινωνική αλλαγή.

Το ξέρουμε ότι το στοίχημα αυτό είναι δύσκολο, αλλά τώρα με έναν άνθρωπο από την «Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής» στα τρία κοινοτικά συμβούλια, είναι πια ανοιχτό".