Τουρκία: Ένας χρόνος από τις αιματηρές διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί- Εικόνες χάους

Διαδήλωση το Σάββατο στη Κων/πολη

Με δακρυγόνα, αύρες νερού και συλλήψεις απάντησε η τουρκική αστυνομία στην διαδήλωση που είχε προαναγγελθεί το Σάββατο στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις αιματηρές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης και επεκτάθηκαν σε όλη τη Τουρκία.

Το "κίνημα Ταξίμ" κάλεσε σε κινητοποίηση στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης και στους δρόμους των υπόλοιπων μεγάλων πόλεων της Τουρκίας.

Ιδαίτερα αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, με χιλιάδες αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός προσπαθώντας με κάθε τρόπο να διαλύσουν τους διαδηλωτές και αποτρέποντάς τους βίαια να μην προσεγγίσουν την πλατεία Ταξίμ.

Update

(21:48) Η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν 76 άτομα και τραυματίστηκαν 11 κατά τη διάρκεια των σημερινών διαδηλώσεων.

(21:39) Σύμφωνα με την Hurriyet, οι περισσότερες διαδηλώσεις στην Τουρκία έχουν χάσει τη δυναμική τους. Λίγο νωρίτερα ομάδα διαδηλωτών πραγματοποίησε καθιστική διαμαρτυρία κοντά στη λεωφόρο Istiklal

(21:26) Κάτοικοι σε γειτονιές της Κωνσταντινούπολης όπως Beşiktaş and Kadıköy, χτυπούν κατσαρόλες και τηγάνια στα παράθυρα των σπιτιών τους διαμαρτυρόμενοι για την αστυνομία, μετά από κάλεσμα του κινήματος "Ταξίμ Αλληλεγγύη".

(21:22) Αστυνομοκρατία στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Βία εναντίον διαδηλωτών σε διάφορες περιοχές.

(20:04) Χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού εναντίον διαδηλωτών και στην Άγκυρα.

(19:38) Αναφορές για τραυματίες. Σύμφωνα με πληροφορίες από την τουρκική τηλεόραση, η αστυνομία χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες εναντίον διαδηλωτών σε γειτονιά (Osmanbey) κοντά στην πλατεία Ταξίμ.

(19:25) Ένταση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Με δακρυγόνα και αύρες νερού οι αστυνομικές δυνάμεις εναντίον των διαδηλωτών.

(19:22) Παρακολουθείστε σε ζωντανή σύνδεση εικόνες από δύο σημεία της πλατείας Ταξίμ όπως μεταδίδονται από την Hurriyet.

(19:11) Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η αστυνομία επιχειρεί να διαλύσει τους διαδηλωτές γύρω από την πλατεία Ταξίμ και το πάρκο Γκεζί χρησιμοποιώντας δακρυγόνα.

(19:08) Οι αστυνομικές δυνάμεις της Τουρκίας έχει μπλοκάρει όλες τις διόδους προς την πλατεία Ταξίμ, απαγορεύοντας στους διαδηλωτές να προσεγγίσουν το σημείο.

Παρακολουθείστε βίντεο από το https://twitter.com/GaziMahallesi

(18:24): Δεκάδες προσαγωγές στη λεωφόρο Ιστικλάλ που οδηγεί προς το Γκεζί.

στη λεωφόρο Ιστικλάλ
στη λεωφόρο Ιστικλάλ

(17:26): Συνελήφθη δημοσιογράφος του CNN στην Ταξίμ

(17:10) Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε ότι θα συλληφθούν οι διαδηλωτές που θα θελήσουν να τιμήσουν σήμερα στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης την πρώτη επέτειο από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουνίου του 2013 που συγκλόνισαν την Τουρκία.

Την παραμονή της επετείου ο τούρκος πρωθυπουργός προειδοποίησε τους νέους να μην συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις. Συγκεκριμένα, μιλώντας την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, ο τούρκος πρωθυπουργός είπε: «Ένα χρόνο μετά, οργανώσεις καλούν σε διαδηλώσεις, αλλά εσείς, η νεολαία της Τουρκίας δεν πρέπει να ανταποκριθείτε στην πρόσκληση». Ο Ερντογάν τόνισε ότι πρόκειται για «τρομοκρατικές οργανώσεις» που «χειραγωγούν ηθικά και οικονομικά την αδύναμη νεολαία με στόχο να τεθεί σε κίνδυνο η ενότητα και η οικονομία μας».

Να σημειωθεί ότι την Τρίτη, δικαστήριο διέταξε τη σύλληψη 47 υπόπτων για τις περυσινές ταραχές. H δικαστική εντολή εκδόθηκε στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας για την υπόθεση, στην οποία ως ύποπτοι θεωρούνται 255 άτομα.

Υπενθυμίζεται πως οι διαδηλώσεις πυροδοτήθηκαν από την βίαιη επέμβαση της τουρκικής αστυνομίας εναντίον ακτιβιστών που είχαν κατασκηνώσει στο πάρκο Γκεζί αντιδρώντας στη σχεδιαζόμενη ανάπλαση του.

Ωστόσο, σύντομα οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με βασικό αίτημα την προάσπιση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών που συρρικνώνονται και απειλούνται.

Η καταστολή που δέχτηκαν οι διαδηλωτές από τις δυνάμεις της αστυνομίας υπήρξε βίαιη και ο απολογισμός ήταν να δολοφονηθούν 6 διαδηλωτές, δεκάδες να τραυματιστούν βαριά ενώ η αστυνομία προχώρησε σε πάνω από 4.000 συλλήψεις.

Ένας από τους διαδηλωτές που τραυματίστηκε ήταν ο 15χρονος Μπερκίν Ελβάν που παρέμενε σε κόμμα μετά από χτύπημα απο δακρυγόνο στο κεφάλι κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Κωνσταντινούπολη. Ο Μπερκίν τελικά υπέκυψε το περασμένο Μάρτιο, πυροδοτώντας νέο γύρο διαδηλώσεων και συγκρούσεων στη Τουρκία.

Τέλος, να αναφερθεί πως την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι κατέληξε η 64χρονη Ελίφ Τσερμίκ, που είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο μετά από αστυνομική επέμβαση εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Δεκέμβρη. Η Τσερμίκ βρισκόταν σε κώμα για 159 μέρες και σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο έπαθε καρδιακή προσβολή όταν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης είχαν χρησιμοποιήσει σωρεία δακρυγόνων για να διαλύσουν μία αντικυβερνητική διαδήλωση στις 22 Δεκέμβρη στη συνοικία Καντικιόι της Κωνσταντινούπολης.