Την παραμονή των αρχαίων της Βενιζέλου ζητά ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Β. Ελλάδος

Την αγωνία του εκφράζει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Βορείου Ελλάδος για την τύχη των αρχαιοτήτων του μετρό Θεσσαλονίκης στον σταθμό της Βενιζέλου.

Με ανακοίνωση του ο Σύλλογος ζητά από τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς «να μην επιμείνουν σε μια απόφαση που θα καταστρέψει ένα εύρημα σημαντικό  για την ιστορία, τον πολιτισμό αλλά και την αναπτυξιακή πορεία της σύγχρονης Θεσσαλονίκης».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου:

«Ο  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΠΟ ΒΟΡ. ΕΛΛΑΔΟΣ εκφράζει για άλλη μια φορά την αγωνία του για την τύχη των αρχαιοτήτων του μετρό Θεσσαλονίκης.

Από την έναρξη της κατασκευής του μετρό μέχρι σήμερα οι αρχαιότητες δεν αντιμετωπίστηκαν ως ένα αναπόσπαστο τμήμα του συνολικού έργου, αλλά ως ένα αναγκαίο κακό και ως πρόβλημα, με αποτέλεσμα να προκύπτουν συνεχώς ζητήματα σχετικά με τη διαχείρισή τους και οι ανασκαφές και τα αρχαιολογικά ευρήματα να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για τις καθυστερήσεις του έργου. 

Κατά το παρελθόν αναδείξαμε αυτά τα ζητήματα με ανακοινώσεις, καταγγελίες και παραστάσεις σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Σημαντικές αρχαιότητες, που θα μπορούσαν να προσδώσουν πρόσθετη αξία στο έργο του μετρό, θα αναδείκνυαν την ιστορία και θα πλούτιζαν το παρόν της Θεσσαλονίκης, θυσιάστηκαν στην κατασκευή του έργου. Η παλαιοχριστιανική βασιλική στον σταθμό  «Σιντριβάνι» δεν αναδείχθηκε, αλλά εγκιβωτίστηκε. Το τμήμα του decumanus maximus στον σταθμό της Αγίας Σοφίας αποσπάστηκε και δεν πρόκειται να επανατοποθετηθεί στο σύνολό του παρά τις δεσμεύσεις της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, αποδεικνύοντας στην πράξη πόσο αβάσιμες είναι και οι δεσμεύσεις για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου.

Στο σταθμό Βενιζέλου αποκαλύφθηκε ένα μοναδικό μνημειακό σύνολο, ένα τμήμα του αστικού ιστού της βυζαντινής Θεσσαλονίκης. Σ’ αυτόν τον εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο συνυπάρχουν ένα μεγάλο τμήμα του decumanus maximus, του διαχρονικά κεντρικού δρόμου της Θεσσαλονίκης με τα δημόσια και τα ιδιωτικά κτήρια που τον περιέβαλλαν.

Το σύνολο αυτό κατασκευασμένο με μεγάλη ποικιλία υλικών, από τα «πολυτελή» μάρμαρα μέχρι την «ταπεινή» και εύφθαρτη λάσπη, δεν είναι δυνατό να αποσπαστεί χωρίς να καταστραφεί.

Οι εργαζόμενοι του υπουργείου πολιτισμού καλούμε τον πρωθυπουργό, την υπουργό πολιτισμού  και τους συναρμόδιους υπουργούς να μεριμνήσουν για την επανατοποθέτηση του συνόλου του decumanus maximus στον σταθμό της Αγίας Σοφίας. Να μην επιμείνουν στην απόφασή τους για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου. Να μην επιμείνουν σε μια απόφαση που θα καταστρέψει ένα εύρημα σημαντικό  για την ιστορία, τον πολιτισμό αλλά και την αναπτυξιακή πορεία της σύγχρονης Θεσσαλονίκης. Να μην επιμείνουν σε μία απόφαση που θα βάλει σε νέες περιπέτειες και θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο την ολοκλήρωση του μετρό, ενός έργου απαραίτητου για την πόλη».