in ,

Τι είναι το City Plaza

Τι είναι το City Plaza

Ένα αυτοοργανωμένο εγχείρημα στέγασης προσφύγων στην περιοχή της Βικτώριας/Αγ.Παντελεήμονα στο οποίο διαμένουν 400 άτομα, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 180 παιδιά.

Ένα 7όροφο ξενοδοχείο που παρέμεινε κλειστό επί 7 χρόνια μέχρι τη στιγμή που η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Οικονομικούς και Πολιτικούς Πρόσφυγες από κοινού με εκατοντάδες πρόσφυγες το κατέλαβαν για να το επιστρέψουν στην κοινωνία: να το αξιοποιήσουν για την επείγουσα κοινωνική ανάγκη στέγασης των προσφύγων.

Μια πράξη αντίστασης στις αυταρχικές πολιτικές συνόρων και μετανάστευσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη, στη συμφωνία της ντροπής Ε.Ε. – Τουρκίας, στο κλείσιμο και τη στρατιωτικοποίηση των συνόρων και στις συνέπειές τους: τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα και την επιβολή ενός συστήματος μαζικής κράτησης, απέλασης και εξαίρεσης από το δικαίωμα στο άσυλο για τους/τις πρόσφυγες που καταφτάνουν στα νησιά.

Ένα αντι-παράδειγμα για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το στεγαστικό ζήτημα των προσφύγων από το κίνημα και την κοινωνία και παράλληλα μια συγκεκριμένη διεκδίκηση στο ελληνικό κράτος, ενάντια στον εγκλεισμό προσφύγων σε άθλια στρατόπεδα, για τη στέγασή τους μέσα στις πόλεις με εξασφαλισμένη την πρόσβασή τους στην Υγεία, την Παιδεία και όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Ένα εγχείρημα αυτοοργάνωσης της καθημερινότητας και κοινού αγώνα ντόπιων και προσφύγων. Γιατί στην έμπρακτη διεκδίκηση των δικαιωμάτων και στους κοινούς αγώνες και όχι σε γενικές ανθρωπιστικές διακηρύξεις αλλάζουν οι συσχετισμοί στην κοινωνία, αμφισβητούνται οι κυρίαρχες αυταρχικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές και περιορίζεται ο χώρος δράσης της ακροδεξιάς.

Οι κάτοικοι του City Plaza

Ο Χώρος Στέγασης Προσφύγων City Plaza λειτουργεί από τις 22 Απριλίου και φιλοξενεί περίπου 100 οικογένειες προσφύγων, οι οποίες επιλέχθηκαν με κριτήριο αφενός το προηγούμενο καθεστώς «στέγασής» τους και αφετέρου τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετώπιζε η καθεμία. Κάθε οικογένεια μένει σε ξεχωριστό δωμάτιο, ενώ διατίθενται για όλους τρία γεύματα και είδη υγιεινής.

Λειτουργία και αυτό-οργάνωση

Το εγχείρημα αποτελεί ένα πείραμα αυτό-οργάνωσης προσφύγων και αλληλέγγυων, βασισμένο στην ανοιχτή εβδομαδιαία συνέλευση και στις θεματικές ομάδες εργασίας. Σκοπός είναι η πραγμάτωση μιας αντίληψης καθημερινής ζωής που στοχεύει στη χειραφέτηση των «από κάτω», στη συγκρότηση εντέλει ενός χώρου ελευθερίας, ο οποίος να αποδεικνύει έμπρακτα την κοινωνία που οραματιζόμαστε.

Το City Plaza στηρίζεται αποκλειστικά στην πολιτική αλληλεγγύη και την υλική στήριξη από την κοινωνία της αλληλεγγύης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η πολιτική και οικονομική στήριξη και, ιδιαίτερα, η συμμετοχή στις ομάδες εργασίας αποτελούν για το City Plaza τη μόνη εξασφάλιση τόσο απέναντι σε απόπειρες καταστολής του εγχειρήματος όσο και τη μόνη εγγύηση της συνέχισης της καθημερινής λειτουργίας του.

Συντονισμός και Κέντρο Αγώνα

Το City Plaza επιχειρεί να φτιάξει μια διευρυμένη δικτύωση με σωματεία, σχολεία, νοσοκομεία, και κοινωνικούς χώρους, για την οργάνωση της αλληλεγγύης στους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και την αντίσταση στην αντιπροσφυγική κυβερνητική πολιτική. Ως κέντρο αγώνα επιχειρεί να διαμορφώσει μια εξωστρεφή δράση για την διεκδίκηση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων των προσφύγων.

Οι ομάδες εργασίας:

Εκπαίδευσης και απασχόλησης παιδιών: Σκοπό έχει την οργάνωση της διδασκαλίας της μητρικής γλώσσας, ελληνικών και αγγλικών καθώς και δραστηριοτήτων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών. Παράλληλα επεξεργάζεται και οργανώνει τις διεκδικήσεις σχετικά με την πρόσβαση των προσφύγων στη δημόσια εκπαίδευση.

Ιατρική: Οι γιατροί και νοσηλευτές/τριες που την απαρτίζουν, λειτουργούν καθημερινά το ιατρείο του City Plaza, συντονίζουν την επαφή με τα δημόσια νοσοκομεία και επεξεργάζονται τα ζητήματα που αφορούν την πρόσβαση των προσφύγων στην ιατρική περίθαλψη.

Κουζίνας: καθημερινά παρασκευάζονται περίπου χίλια μαγειρεμένα γεύματα καθώς και πρωινό, από μικτές ομάδες προσφύγων και αλληλέγγυων.

Περιφρούρησης: Καθόλη τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας λειτουργεί ομάδα για την προστασία του κτιρίου.

Καφενείο: Η ομάδα του μπαρ λειτουργεί καθημερινά, προσφέροντας καφέ, τσάι και αναψυκτικά αλληλεγγύης και οικονομικής στήριξης του εγχειρήματος

Επίσης λειτουργούν ομάδες οικονομικών, αποθήκης, καθαριότητας και επικοινωνίας.

Φυλλάδιο σε pdf – ελληνικά

Πηγή: solidarity2refugees.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ζήτημα ταυτότητας (με αφορμή τη φετινή γιορτή υπερηφάνειας). Του Αντώνη Σιγάλα

Έκθεση ζωγραφικής: Εσωτερικά Τοπία (Inner Landscapes) του Γ. Ανδρούτσου