Θεσσαλονίκη: Την Πέμπτη αποφασίζουν οι καθηγητές για την απεργία

Εβδομάδα κινητοποιήσεων και συνεδριάσεων ξεκινά για τους εκπαιδευτικούς στην Θεσσαλονίκη.

Την Δευτέρα το πρωί σε κατάληψη των ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και Ευόσμου και τρίωρη εργασίας προχώρησαν οι καθηγητές που αντιδρούν στην διάλυση της δημόσιας τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα οι εκπαιδευτικοί στο ΕΠΑΛ Καλαμαριάς που έχει μετατραπεί κατά την διάρκεια του καλοκαιριού σε κέντρο αγώνα προχώρησαν σε αποκλεισμό του κτιρίου, τρίωρη στάση εργασίας και ενημερωτική παρέμβαση σχετικά με τον αγώνα τους ενώ την Τετάρτη διοργανώνουν συνελεύσεις ανά σχολείο με όλους τους φορείς της σχολικής κοινότητας στις 12:00 στα ΕΠΑΛ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ, ΕΠΑΣ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ. ΕΠΑΛ ΕΠΑΝΟΜΗΣ και  ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ.

 Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν στο μέτρο της διαθεσιμότητας και στην κατάργηση ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ της χώρας που όπως υποστηρίζουν «έχει στόχο η εκπαίδευση από κοινωνικό αγαθό να  γίνει εμπόρευμα και μόνο όποιος έχει χρήματα να σπουδάζει».

Υπενθυμίζεται πως στις 9 Ιουλίου το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την κατάργηση 46 ειδικοτήτων από τα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ και την μετάβαση στο καθεστώς της διαθεσιμότητας για 2.476 καθηγητές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία σχεδόν 20.000 μαθητές από την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση “απολύονται” εκ των οποίων οι 2000 στην Θεσσαλονίκη ενώ ταυτόχρονα 2.500 εκπαιδευτικοί εκ των οποίων οι 350 στην Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα αξίζει να αναφερθεί πως το 81% των παιδιών που μένουν εκτός είναι κορίτσια από τα μεσαία και χαμηλά στρώματα που προτιμούν τις ειδικότητες των τομέων που καταργούνται και συγκεκριμένα του τομέα Υγείας και Πρόνοιας και των Ειδικοτήτων Αισθητικής, Κομμωτικής και Γραφικών Τεχνών.

Θεσσαλονίκη: Την Πέμπτη αποφασίζουν οι ΕΛΜΕ για την απεργία

Την Πέμπτη θα συζητήσουν οι εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης την πορεία των κινητοποιήσεων τους στις γενικές συνελεύσεις που έχουν ήδη προγραμματιστεί. Το κλίμα είναι εκρηκτικό στους χώρους του δημόσιου σχολείου μετά την ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης τόσο με το νέο νομοσχέδιο και τις αλλαγές στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση όσο και με την διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών.

Ήδη από την Δευτέρα το απόγευμα οι επιτροπές αγώνα των εκπαιδευτικών πραγματοποίησαν συνάντηση στην ΕΔΟΘ  με στόχο να συγκεκριμενοποιήσουν τις προτάσεις τους ενόψει των Γενικών Συνελεύσεων των ΕΛΜΕ.

Την Πέμπτη αναμένεται να γίνουν οι περισσότερες συνέλευσεις των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης σχετικά με την πρόταση του 16ου συνεδρίου της Ομοσπονδίας για απεργία διαρκείας, τις προτάσεις του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και των παρατάξεων που θα κατατεθούν τόσο για τις διεκδικήσεις όσο και για τις μορφές πάλης.              

Συγκεκριμένα η Ε’ ΕΛΜΕ θα συνεδριάσει την Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη, στις 7.00 μ.μ. στο 1ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης, η Γ’ ΕΛΜΕ την ίδια μέρα στις 19.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Λυκείου Συκεών. Την ίδια μέρα θα συνεδριάσει και η Β' ΕΛΜΕ στις 19:00 στο κτίριο των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ Καλαμαριάς

Την Δευτέρα αναμένεται και η συνεδρίαση των Προέδρων των ΕΛΜΕ όλης της χώρας προκειμένου να αποφασίσουν την τελική μορφή των κινητοποιήσεων του κλάδου για το επόμενο διάστημα.

Κ.Μ