Θεσσαλονίκη: Μεγάλη πορεία ενάντια στην εξόρυξη χρυσού (φωτό και βίντεο)

Μεγάλη πορεία ενάντια στην εξόρυξη χρυσού πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, η οποία ξεκίνησε από την πλατεία ΧΑΝΘ και κατέληξε στον Λευκό Πύργο. Την πορεία διοργάνωσαν οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. 

Δέκα χιλιάδες διαδηλωτές, κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής και αλληλέγγυοι φώναζαν επί δύο ώρες συνθήματα ενάντια στην καταστροφή του τόπου δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίζουν τον αγώνα τους μέχρι να φύγει η Eldorado Gold από την Χαλκιδική. Στην πορεία συμμετείχαν με πανό ο Σύλλογος Επαγγελματιών Χαλκιδικής, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, αλιείς και εργαζόμενοι στον τουρισμό αναδεικνύοντας μια άλλη σημαντική πτυχή του περιβαλλοντικού και κοινωνικού εγκλήματος που συντελείται στις Σκουριές από την Ελληνικός Χρυσός, την καταστροφή παραγωγικών δραστηριοτήτων και την απώλεια θέσεων εργασίας.Να σημειωθεί ότι κλούβα των ΜΑΤ έκλεισε την πρόσβαση στην Τσιμισκή στη συμβολή της με την οδό Βενιζέλου, καθώς στην περιοχή Λαδάδικα βρίσκονται τα γραφεία της «Ελληνικός Χρυσός» τα οποία φυλάσσονται επίσης από κλούβες των ΜΑΤ. Η πορεία έστριψε στην οδό Βενιζέλου και κατευθύνθηκε προς την παραλιακή οδό Λ. Νίκης όπου κατέληξε στον Λευκό Πύργο.

Δεν προκαλεί πλέον καμία εντύπωση που  κανένα τηλεοπτικό κανάλι δεν εμφανίστηκε για να καλύψει την μεγάλη πορεία ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, είναι όμως η τρίτη φορά που τα κανάλια κρύβουν μια μεγαλειώδη πορεία ενάντια στις εξορύξεις χρυσού στην Θεσσαλονίκη αποκαλύπτοντας ανοιχτά πλέον την υποστήριξή τους στην Eldorado Gold.

Στην πορεία ακούγονταν  συνθήματα όπως «Δίνουμε αγώνα μην έχετε αυταπάτες, είμαστε αγωνιστές και όχι τρομοκράτες» και «Χωράφια με κυάνιο και αρσενικό, αυτό είναι το κέρδος από τον χρυσό» ενώ παράλληλα διαδηλωτές σχημάτισαν το SOS με μεγάλα κλαδιά δέντρων στην αρχή της πορείας, στη ΧΑΝΘ, αλλά και στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους με Τσιμισκή.

Δείτε δήλωση μελισσοκόμου από την Ιερισσό που εξηγεί πως οι εξορύξεις χρυσού θα καταστρέψουν την μελισσοκομία

 

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την πορεία:

 

 

 

 

 

 

 

Σε σχετική ανακοίνωση των Επιτροπών Αγώνα τονίζεται ότι "Η Eldorado Gold συνεχίζει την καταστροφική της εξόρυξη στις Σκουριές στη Χαλκιδική. Είναι απόλυτη ανάγκη να τους σταματήσουμε πριν η καταστροφή γίνει ανεπανόρθωτη. Απαιτούμε να φύγει άμεσα η Eldorado από τον Κάκκαβο. Ζητάμε την άμεση απαλλαγή των 350 διωκόμενων αγωνιστών. Αγωνιζόμαστε για να μην χαθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν από την εξόρυξη χρυσού".

Και καλούν τους πολίτες της Θεσσαλονίκης "Να μην αφήσουμε την Βόρεια Ελλάδα να καταστραφεί από τους χρυσοθήρες. Να μην αφήσουμε τον καρκίνο να έρθει στα σπίτια μας".