Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη: Όχι στο ξεπούλημα των ιαματικών πηγών

Ευθύνες επιρρίπτει στον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών

Αδιαφορία χρεώνει στον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών η δημοτική κίνηση "Θεσσαλονίκη Ανοχιτή Πόλη σχετικά με την ιδιωτικοποίηση των ιαματικών πηγών του Κοννιαβίτη, της Υπάτης, των Καμένων Βούρλων και των Θερμοπυλών.

"Ο «Μινώταυρος» του ΤΑΙΠΕΔ, μετά την ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ, καταβροχθίζει και τις ιαματικές πηγές του Κοννιαβίτη, της Υπάτης, των Καμένων Βούρλων, των ίδιων των Θερμοπυλών- και έπεται συνέχεια" τονίζει η "Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη". Ωστόσο όπως  επισημαίνει η δημοτική κίνηση " ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, στον οποίο συμμετέχουν 53 δήμοι με 100 ανακηρυγμένες ιαματικές πηγές,  ο πλέον μαζικός αναπτυξιακός σύνδεσμος δήμων ειδικού σκοπού, δεν έβγαλε ούτε καν ένα Δελτίο Τύπου για να συμπαρασταθεί στους πολίτες που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να αποτρέψουν το ξεπούλημα των ιαματικών πηγών του νομού Φθιώτιδας."

Η Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη σημειώνει ακόμη ότι ενώ βρισκόστε λίγες μέρες πριν «ανοίξουν τα σύνορα Υγείας», όπως διατυμπανίζεται, ώστε πλέον οι Ευρωπαίοι πολίτες με την κάλυψη των Ασφαλιστικών τους Ταμείων να επισκέπτονται όποια λουτρά θέλουν, η χώρα μας δεν θα μπορέσει να υποδεχτεί κανέναν Ευρωπαίο λουόμενο ούτε να εισπράξει το λουτρικό επίδομα των 1.700,00€, που για τον Έλληνα λουόμενο είναι μόλις 150,00€ (!). Και αυτό "Όχι γιατί καμιά  ιαματική πηγή δεν είναι «αναγνωρισμένη», αλλά γιατί το υπουργείο Υγείας αρνείται να εντάξει την Υδροθεραπεία στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και Πρόληψης, δηλ. οι δύο προϋποθέσεις που θέτει η Κοινοτική Οδηγία."

"Λένε ψέματα εδώ και ένα χρόνο οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Τουρισμού ότι  μέχρι σήμερα έχουν αναγνωριστεί μόνο 20 ιαματικές πηγές σε σύνολο 102, μεταξύ αυτών και της Θέρμης.Απλώς απαιτείται η δημοσίευση υπουργικής απόφασης στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». Μέχρι σήμερα κανένα σχετικό ΦΕΚ δεν εκδόθηκε, πράγμα  που σημαίνει κανένα όφελος για τη χώρα μας από την Κοινοτική Οδηγία για την Υγεία, που θα εφαρμοστεί από τον επόμενο μήνα" καταγγέλλεται ακόμη στην ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης στην οποία τονίζεται ότι εδώ και πέντε ολόκληρα χρόνια τα Λουτρά της Θέρμης παραμένου ερμητικά κλειστά."Καμιά πειστική εξήγηση στους λουόμενους που έχασαν τα λουτρά τους. Έμειναν μόνο ως τραγική ειρωνεία οι πινακίδες «ΠΡΟΣ ΛΟΥΤΡΑ ΘΕΡΜΗΣ», για  να κατευθύνουν τον κόσμο στα Λουτρά που ρημάζουν… " τονίζεται ακόμη

Ευθύνες για τα μισά χρόνια έχει, σύμφωνα με την Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη η διοίκηση Μπουτάρη.

Η ΘεσσαλονίκηΑνοιχτή Πόλη καλεί "το δήμαρχο κ. Μπουτάρη - πρώην πρόεδρο του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και νυν μέλος του Δ.Σ., αλλά και το δημοτικό σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Καζαντζίδη - νυν αντιπρόεδρο του συνδέσμου, να ζητήσουν από τη Γενική Συνέλευση του συνδέσμου να πει ένα δυνατό ΟΧΙ στην παράδοση και των ιαματικών πηγών στο αδηφάγο ΤΑΙΠΕΔ." αλλά και "να καταγγείλουν τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και να υπερασπίσουν τον ιδρυτικό σκοπό του Συνδέσμου: «την εκμετάλλευση των Ιαματικών Πηγών και τη διαχείριση των Λουτροπόλεων από την Τ.Α.» Έχει αποδειχτεί, άλλωστε, ότι οι πλέον συγκροτημένες και εύρωστες λουτροπόλεις, με ετήσια λειτουργία, είναι αυτές των δημοτικών επιχειρήσεων.  "                                                               

Καλει τέλος "τους πέντε αντιπροσώπους του δήμου Θεσσαλονίκης στο Δ.Σ. του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, πριν την ημερίδα με θέμα «Ιαματικός Τουρισμός – Για μια Νέα Στρατηγική», που συνδιοργανώνει με την ΚΕΔΕ, να φέρουν, ως οφείλουν, το θέμα των Λουτρών Θέρμης στο Δημοτικό Συμβούλιο. "