in

Τεράστιο deal με ιδιώτες για τις αμυντικές βιομηχανίες-Δημιουργούν μονοπώλειο με σίγουρα κέρδη

Τεράστιο deal με ιδιώτες για τις αμυντικές βιομηχανίες-Δημιουργούν μονοπώλειο με σίγουρα κέρδη

Στα χέρια ιδιωτών παραδίδεται η αμυντική βιομηχανία, με τον πρώτο λόγο να έχουν γνωστοί επιχειρηματίες που τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να εισβάλλουν στην ιδιαίτερα επικερδή αγορά. Με συγκεκριμένους ανθρώπους σε κομβικές θέσεις, σε ευθεία διαπλοκή με επιχειρηματίες και με συνεχείς κινήσεις που μπλόκαραν την ρευστότητα των επιχειρήσεων, οι κυβερνήσεις οδήγησαν την αμυντική βιομηχανία στην καταστροφή.

Η αρχή έγινε όταν ο Όμιλος Μυτιληναίου απέκτησε το 43% της ΕΛΒΟ το 2000 έναντι 4 δισ. Δραχμών. Τότε η ΕΛΒΟ ήταν μια κερδοφόρα επιχείρηση με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και περιδσσότερους από 1.000 εργαζόμενους. Ο Μητιληναίος κατάφερε μέσα σε μερικά χρονιά να αφήσει χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, να μειώσει το προσωπικό κατά 40% και κατόπιν να αποχωρήσει, παραδίνοντας το μανατζμεντ στο ελληνικό δημόσιο.

Τα στελέχη όμως του ομίλου Μητιληναίου παρέμειναν στη διοίκηση της ΕΛΒΟ, χωρίς όμως να σημαίνει αυτό πως εξυπηρετούσαν και τα συμφέροντα της επιχείρησης. Δεν είναι λίγες οι φορές που η ΕΛΒΟ έχασε διαγωνισμούς τα τελευταία χρόνια, μετά από λάθη στελεχών της εταιρίας που πλέον εργάζονται για τον όμιλο Μητιληναίου. Μάλιστα οι διαγωνισμοί αυτόι σε πολές περιπτώσεις κατέληγαν στα χέρια του επιχειρηματία σε τιμές πολύ υψηλότερες από την προσφορά της ΕΛΒΟ.

Το εντυπωσιακό στην περίπτωση αυτή, ήταν πως το ελληνικό δημόσιο με ποσοστό 51% ήταν ο βασικό συνέταιρος του επιχειρηματία στην εταιρία, ενώ ποαράλληλα και ως ο βασικός πελάτης έδινε πολλές δουλειε αλλού. Σε άλλες επιχειρήσεις του συνεταίρου με μεγαλύτερο τίμημα.

Τα ΕΑΣ από την περιορίστηκαν μόνο στη συμπαραγωγή και στην κατασκευή πυρομαχικών, η σχεδίαση των οποίων όμως ανήκε σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες. Γι’ αυτό τον λόγο τα κέρδη ήταν λιγότερα για την ελληνική βιομηχανία και περισσότερα για τους ξένους αμυντικούς οίκους. Οπως και οι άλλες εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες, τα ΕΑΣ έπαιξαν τον ρόλο του «οχήματος» για ξένους αμυντικούς οίκους προκειμένου να εξασφαλίσουν, με απευθείας ανάθεση, τα ακριβά εξοπλιστικά συμβόλαια των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στο όνομα της ελληνικής προστιθέμενης αξίας.

Πλέον και με βάση τις μνημονιακές επιταγές η κυβέρνηση βρίσκει την ευκαιρία να πουλήσει καθαρές τις επιχειρήσεις- ,μαζί με την τεράστια ακίνητη περιουσία που διαθέτουν-, αλλά κυρίως πουλάει τον χώρο σε μια ιδιαίτερα επικερδή αγορά. Τόσο για τα προιόντα που αφορούν την άμυνα της χώρας, όσο και για τα πολιτικά οχήματα, που η ΕΛΒΟ και η ΕΑΣ κρατούσαν σημαντικό μερίδιο της αγοράς.

Το παιχνίδι με τις επιδοτήσεις

Σε όλες τις χώρες του κόσμου οι αμυντικές βιομηχανίες επιδοτούνται από τις κυβερνήσεις -πολύ περισσότερο σε σχέση με την Ελλάδα- και τα χρήματα που δίνονται εξαιρούνται από τον κρατικό προυπολογισμό, άρα και από των υπολογισμό ελλειμάτων και χρέους.

Μιλώντας για τις αμυντικές βιομηχανίες, ο κ. Στουρνάρας στάθηκε ιδιαίτερα στις παράνομες κρατικές επιχορηγήσεις που ελάμβαναν προκειμένου να εξασφαλίζουν τη «βιωσιμότητά» τους και ανέφερε ότι από κοινού με την κυρία Γεννηματά (για την οποία είπε ότι διατηρούν άριστη συνεργασία) προσπαθούν να θεμελιώσουν τεχνοκρατικά την απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στην τρόικα.

«Με αυτά τα χρήματα θα δίναμε ένα ακόμη Ε.Κ.Α.Σ», είπε ο κ. Στουρνάρας αναφερόμενος στος παράνομες κρατικές επιχορηγήσεις των τριών αμυντικών βιομηχανιών.

Ποιες είναι αυτές όμως οι εποχορηγήσεις; Σύμφωνα με όσα προβλέπει η συμφωνία της Λισσαβόνας, οι αμυντικές βιομηχανίες των χωρών της ΕΕ, επιχορηγούνται μόνο για την παραγωγή προιόντων σχτικών με την αμυντική βιομηχανία. Ακριβώς αυτό συνέβη και στην Ελλάδα, με εξαίρεση έναν κύκλο εγασιών -που αφορά το 5% του συνόλου- και είχε να κάνει με παραγωγή πολιτικών οχημάτων, με τζίρο που δεν ξεπερνά τα 45εκ ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τα Θρησκευτικά και το τέρας του Λοχ Νες. Του Αρη Χατζηστεφάνου

Τέρμα πια στις αυταπάτες για τον Γιάννη Μπουτάρη