Τέλος στον ΕΟΠΥΥ.Στην δημοσιότητα το νομοσχέδιο για το νέο φορέα

Στη δημοσιότητα δόθηκε από το υπουργείο Υγείας το νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου (ΠΕΔΥ) στη θέση του προϋπάρχοντος ΕΟΠΥΥ, και αναμένεται να κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, η επεξεργασία του οποίου ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής τονίζεται ότι «με τις διατάξεις του προτεινόμενου σχεδίου Νόμου επιχειρείται η αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η ολοκλήρωση των υπηρεσιών υγείας έχοντας ως στόχο να τοποθετηθεί ο πολίτης στο επίκεντρο της υγειονομικής».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, αφαιρείται ο ρόλος από τον ΕΟΠΥΥ ως παρόχου ιατρικών υπηρεσιών ενώ παράλληλα  οι γιατροί που θα ενταχθούν στο ΠΕΔΥ, μπαίνουν σε διαθεσιμότητα ενός μήνα και θα πρέπει να κλείσουν άμεσα τα ιατρεία τους. Ο ΕΟΠΥΥ παραμένει ως αγοραστής υπηρεσιών τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Επιπλέον, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, μόνιμοι και αορίστου χρόνου, που θα αποφασίσουν να εργαστούν στο ΠΕΔΥ θα πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικά ότι έκλεισαν τα ιατρεία τους, προκειμένου να  έχουν πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στον νέο φορέα. Να σημειωθεί ότι το διάστημα αυτό θα λαμβάνουν τα τρία τέταρτα των αποδοχών τους.

Αφού κλείσουν τα ιατρεία τους οι γιατροί θα μεταφέρονται έπειτα από αίτησή τους σε οργανικές θέσεις που συστήνονται στις ΔΥΠΕ. Εντός οκτώ μηνών  από την ολοκλήρωση της μετάταξης τους, οι γιατροί θα υποστούν και την αξιολόγηση προκειμένου να καταταχτούν σε θέσεις κλάδου ιατρών ΕΣΥ, του ΠΕΔΥ.

Σε περίπτωση που οι γιατροί δεν αποδεχτούν να κλείσουν το ιατρείο τους για να ενταχτούν στο δημόσιο σύστημα απολύονται αυτοδικαίως. Αξιοσημείωτο είναι πως δε διευκρινίζεται εάν ως ελεύθεροι επαγγελματίες θα τους δοθεί η δυνατότητα σύμβασης με το ΠΕΔΥ. 

Στο νέο φορέα θα ενταχθούν  όλες οι Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ, τα πολύ»ιατρεία - και τα Κέντρα Υγείας. Την ευθύνη πλέον για τις μονάδες αυτές πρωτοβάθμιας φροντίδας Θα έχουν οι ΔΥΠΕ , οι Διοικήσεις Υγειονομικών Υπηρεσιών. Να σημειωθεί ότι κάποια από τα πολυϊατρεία θα κλείσουν αν κριθεί ασύμφορη η λειτουργίας τους. Στο  νομοσχέδιο αναφέρει ότι  τα Κέντρα Υγείας θα λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο. Η απόφαση  όμως λαμβάνεται από τον διοικητή κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας. Να σημειωθεί ότι προς το παρόν στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν υπάρχουν κέντρα υγείας ενώ στα δημόσια νοσοκομεία τα εξωτερικά ιατρεία παρουσιάζουν αναμονή μηνών. 

Εντύπωση προκαλεί και το άρθρο 32 του νομοσχεδίου για τις ιδιωτικές κλινικές μέσω του οποίου καταργείται η αναγκαιότητας έκδοσης προεδρικού διατάγματος για τις προϋποθέσεις λειτουργίας των μονάδων αυτών. Ο Υπουργός Υγείας θα είναι αρμόδιος να τις εγκρίνει με μια απλή υπουργική απόφαση. Παράλληλα το νομοσχέδιο δίνει την δυνατότητα να επανελειτουργήσουν ιδιωτικές κλινικές που στο παρελθόν οι ιδιοκτήτες τους δεν κατόρθωσαν να τις λειτουργήσουν … «για λόγους ανωτέρας βίας».

Την αντίδραση του στο νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια υγεία εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μ. Βλασταράκος.

Αντιδρούν οι γιατροί στα όσα προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

Σε ανακοίνωσή του ο κ. Βλασταράκος τονίζει ότι, «το νέο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΕΔΥ) βάζει την ταφόπλακα στη Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».

Σύμφωνα με τον ίδιο «η ατελής και πρόχειρη κατάρτισή του δεν προωθεί την ισότιμη, καθολική και δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα Υγείας, ενώ διαφαίνεται ξεκάθαρα ο στόχος της απόλυσης των υπηρετούντων ιατρών στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ. Ο πολίτης θα πληρώνει στο εφεξής επιπλέον χαράτσια για να βρει τον ιατρό του, να πάρει το φάρμακό του και να κάνει την εξέτασή του με τις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας να εκμεταλλεύονται την πλήρη αποδόμηση του υφιστάμενου συστήματος Υγείας, ενώ η ένταξη συναδέλφων στον κλάδο ιατρών ΕΣΥ μετά την πάροδο των οκτώ μηνών δημιουργεί συνθήκες απομάκρυνσης από το σύστημα».

Ο ΠΙΣ καλεί  την κυβέρνηση «πριν από οποιαδήποτε προώθηση πρότασης στη Βουλή να συνεργαστεί με όλους τους θεσμικούς φορείς για να προωθηθεί ένα Νομοσχέδιο Υγείας ουσιαστικό και σύγχρονο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και στην ευπρεπή λειτουργία και τα εργασιακά δικαιώματα των ιατρών».