Συνεχίζεται η αγωνία για το μέλλον των εργαζόμενων στον Φωκά (βίντεο)

Δουλεύω στον Φωκά 12 χρόνια” λέει η Παυλίδου Λένα, η Μαρία πετάγεται από δίπλα και λέει “εγώ 18”, κάθε μία από τις εργαζόμενες του κεντρικού καταστήματος του Φωκά την Τσιμισκή έχει την δική της ιστορία στο κατάστημα, μια ιστορία που εκτείνεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από μια δεκαετία. “Κατά κάποιο τρόπο μεγαλώσαμε στη δουλειά αυτή. Αν κλείσει ο Φωκάς ποιος εργοδότης θα με προσλάβει στα 44 μου χρόνια;” αναρωτιέται η Λένα.

Από την Παρασκευή που μπήκε λουκέτο στο κατάστημα Φωκάς μετά την έξωση που έγινε εκ μέρους της Ι. Μονής Αγ. Θεοδώρας στην οποία ανήκει το κτήριο, οι εργαζόμενες συγκεντρώνονται κάθε μέρα έξω από το κατάστημα διεκδικώντας να παραμείνει ανοιχτό .

Η στάση αυτή συνιστά για τις ίδιες και τον μοναδικό τρόπο υπεράσπισης των θέσεων εργασίας τους σε ένα κατάστημα που για πολλούς λόγους “αγάπησαν”. Την περίεργη για τα σημερινά δεδομένα ταύτιση των εργαζομένων με το αφεντικό τους εξηγεί η Λένα : “ Ο Φωκάς απασχολούσε για χρόνια υπαλλήλους χωρίς να κοιτάζει φυλές, ηλικίες και καταστάσεις, ήταν ένας τυπικός μέχρι πριν δύο χρόνια εργοδότης με συνέπεια στην καταβολή των δεδουλευμένων μας. Πριν δύο χρόνια ξεκίνησαν τα προβλήματα με τις τράπεζες και τους προμηθευτές. Γνωρίζαμε ότι αντιμετώπιζε προβλήματα και με τα ενοίκια που χρωστούσε στην Μονή αλλά δεν περιμέναμε ότι θα φτάναμε σε αυτό το σημείο”.

Τα ενοίκια προς την Μονή ανέρχονται στα 1,2 εκατ. Ευρω αφού εδώ και πάνω από ένα χρόνο, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται η Μονή Αγ. Θεοδώρας η εταιρεία Φωκάς δεν έχει καταβάλει κανένα μίσθωμα.

Από την Παρασκευή που οι εργαζόμενες βρήκαν ΜΑΤ μπροστά στο κατάστημα στο οποίο είχαν αλλαχτεί ήδη και οι κλειδιαρές από την Μονή, προσπαθούν να ενημερώνονται καθημερινά για τις συναντήσεις που γίνονται μεταξύ εκπροσώπων της Φωκάς και νομικών συμβούλων της μητρόπολης Θεσσαλονίκης (όπου υπάγεται η μονή) και καθώς , όπως λένε,“η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία” πιστεύουν ότι θα βρεθεί μία λύση για να μην πεταχτούν στο δρόμο οι 600 εργαζόμενοι του Φωκά .

 

Τρεις χιλιάδες άνθρωποι καθώς η καθε μία από μας έχει οικογένεια και παιδιά θα βρεθούμε μπροστά στον εφιάλτη της πείνας” φωνάζει μία άλλη εργαζόμενη από την ντουντούκα ενώ η Λένα μας λέει ότι καθημερινά εκτός από τους εργαζόμενους έξω από κατάστημα περνούν πρώην εργαζόμενοι- συνταξιούχοι πλέον- αλλά και εκατοντάδες πολίτες που ψώνιζαν εδώ και χρόνια, εκφράζοντας την συμπαράστασή τους.

Εξάλλου πρόκειται για το μακροβιότερο πολυκατάστημα στην πόλη που δημιουργήθηκε πολλά χρόνια πριν εμφανιστούν τα εμπορικά καταστήματα τύπου Carrefour κτλ.

Η Fokas από την πλευρά της κάνει λόγο για άδικη στάση της Εκκλησίας καθώς επί 40 χρόνια εισπράττει μισθώματα αλλά και δωρεές προς την Μονή με την  εκκλησία να αποκαλύπτει ήδη τον επόμενο υποψήφιο ενοικιαστή. Φήμες μάλιστα κάνουν από την πρώτη στιγμή λόγο για τα καταστήματα Attica.

Σήμερα οι εργαζόμενες πληροφορήθηκαν από μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι δόθηκε "παράταση ζωής" στον Φώκα. Η είδηση που μετέδωσε το ΑΠΕ ήθελε σε χθεσινοβραδινή συνάντηση των δύο πλευρών η πλευρά του Φωκά να αναφέρει ότι "οι πιστώτριες τράπεζες έχουν δώσει την ψήφο εμπιστοσύνης τους στην εταιρεία και ήδη έχουν αποδεχθεί και το business plan που κατατέθηκε για την εξυγίανση και κατ' επέκταση τη βιωσιμότητά της" δεδομένο που, όπως τόνισε, δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η εκκλησία από την πλευρά της φέρεται να έδωσε παράταση χρόνου με τον όρο να αποπληρωθεί ένα ποσό και να δοθεί και μια εγγυητική επιστολή απο τις τράπεζες.

Η Χρύσα Πετσαλάκη, εκπρόσωπος των εργαζομένων της εταιρείας Φωκάς σχολίασε την είδηση αυτή ως εξής: “ Το θέμα δεν έχει κλείσει καθώς και σήμερα αλλά και αύριο θα υπάρξουν συναντήσεις μεταξύ της εταιρείας και της Μονής, πράγμα που δείχνει ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις” Η ίδια πρόσθεσε ακόμη ότι εμείς διεκδικούμε το άνοιγμα το καταστήματος καθώς θεωρούμε ότι αποτελεί τη ναυαρχίδα των καταστημάτων της εταιρείας. Αν κλείσει αυτό θα κλείσουν και τα υπόλοιπα καταστήματα. Επιπλέον θεωρούμε ότι αν αλλάξει ο εργοδότης ακόμη και αν διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας δεν σημαίνει ότι θα παραμείνουμε εμείς εργαζόμενες. Πρόκειται για γυναίκες μεγάλες πλέον σε ηλικία με είκοσι χρόνια εμπειρίας στο κατάστημα. Δεν πρόκειται να ξαναπροσλάβουν εμάς, το σίγουρο είναι ότι αν υπάρξει άλλος εργοδότης θα προσληφθούν άλλοι εργαζόμενοι χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα.”

Η ίδια τονίζει ότι μόνο το άνοιγμα του καταστήματος θα διασφαλίσει την καταβολή των δεδουλευμένων που χρωστούσε στους εργαζόμενους η εταιρεία." Μας χρωστάει έξι μήνες δεδουλευμένων" αναφέρει η κα Πατσαλάκη τονίζοντας ωστόσο ότι "η εταιρεία Φωκάς δεν έχει κάνει παύση πληρωμών προς τους εργαζόμενους αλλά κάθε εβδομάδα κατέβαλε κάποιο ποσό χρημάτων".

Αν κλείσει το κατάστημα θα βρεθούν σε δυσκολη θέση και οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας (215 από τους 600 πανελλαδικά) καθώς είχαν έρθει σε συμφωνία να τους καταβληθούν οι αποζημιώσεις.

 

Να σημειωθεί τέλος ότι η εταιρεία έκανε αίτηση να υπαχθεί στο άρθο 99, υπόθεση που θα εκδικαστεί το Δεκέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες πριν να γίνει η έξωση, η εταιρεία  είχε έρθει σε συμφωνία με προμηθευτές και τράπεζες καθώς και με τους εργαζομένους για το τελικό σχέδιο εξυγίανσης έτσι όπως προβλέπεται από το άρθρο.

Σ.Π

*Κεντρική φωτογραφία: Craig Wherlock