Συναγερμός στις Φιλιππίνες εξαιτίας πλημμυρών

Κλειστά τα δημόσια κτήρια, παρέλυσε το οδικό δίκτυο

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στην Μανίλα, που έχει σχεδόν παραλύσει μετά από τις καταρρακτώδεις βροχές που πλήττουν την χώρα. Οι βροχές προκάλεσαν άνοδο της στάθμης των υδάτων σε πολλές συνοικίες της πόλης, με αποτέλεσμα τα σχολεία, οι δημόσιες υπηρεσίες και το Χρηματιστήριο της Μανίλας να παραμένουν κλειστά.

«Προσπαθούμε να σώσουμε ό,τι μπορούμε. Όμως αυτό ήταν τόσο ξαφνικό», δήλωσε πατέρας τεσσάρων παιδιών στο σπίτι του οποίου το νερό έφθασε το ένα μέτρο. Η άνοδος των υδάτων έχει παραλύσει και τα οδικά δίκτυα, οι δρόμοι είναι αποκομμένοι και οι οδηγοί που προσπάθησαν οδηγήσουν, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα αυτοκίνητά τους.

Στις πιο φτωχές συνοικίες οι κάτοικοι προσπαθούν να διασωθούν ανεβαίνοντας στις στέγες των παραπηγμάτων, που πλημμύρισαν από τις βροχές. Καταρρακτώδεις βροχές σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο και σε αγροτικές περιοχές περίπου 100 χιλιόμετρα βορείως της Μανίλας, στο νησί Λουζόν. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι δύο αγνοούνται, όπως ανέφερε το συμβούλιο διαχείρισης των καταστροφών.

Η μετεωρολογική υπηρεσία αποδίδει τη σφοδρότητα των βροχοπτώσεων στο συνδυασμό του μουσώνα και της τροπικής καταιγίδας Τράμι, παρά το γεγονός ότι η τελευταία βρισκόταν 500 χιλιόμετρα από το αρχιπέλαγος.