Συμμετοχή στην πανευρωπαϊκή καμπάνια health4all - Δευτέρα 8/4

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (7 Απριλίου), το Ευρωπαϊκό Δίκτυο ενάντια στην Ιδιωτικοποίηση και την Εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Κοινωνικής Προστασίας διοργανώνει μια εβδομάδα δράσεων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

«Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Θεσσαλονίκη συμμετέχει στις κινητοποιήσεις του Ευρωπαϊκού Δικτύου. Τη Δευτέρα 8 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, συγκεντρωνόμαστε στο ΑΧΕΠΑ (κεντρική είσοδος) και δηλώνουμε πως Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ! Είναι σημαντικό η φωνή μας να φτάσει παντού!» αναφέρεται στο κάλεσμα του Δικτύου.

(δείτε το χάρτη εδώ: https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=1z6orSt5lmfeh3eTFrqevIYTw-rVwCk6c&ll=43.91040751622646%2C8.873252899999898&z=4).

Φέτος, με αφορμή τις επικείμενες Ευρωεκλογές, το Δίκτυο επιχειρεί να δεσμεύσει ευρωβουλευτές, ζητώντας τους να υπογράψουν τη διακήρυξη για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας.

«Στην Ελλάδα έχουμε λόγους να συμμετέχουμε ακόμα πιο ενεργά. Μπορεί η δεκαετής κρίση να πολλαπλασίασε τις ανάγκες υγείας, όμως η λιτότητα επέβαλε περικοπές δαπανών για την υγεία κατά 48,4% μέσα σε μια δεκαετία, δουλεύοντας προφανώς υπέρ της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης. Την ίδια στιγμή, και παρά τις θετικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, οι πιο φτωχοί (άνεργοι/ες, επισφαλώς εργαζόμενοι/ες μετανάστες και πρόσφυγες, μακροχρόνια ασθενείς) εξακολουθούν να λαμβάνουν φροντίδα υγείας αντιστρόφως ανάλογη με τις ανάγκες τους. Το κυριότερο: μια σειρά από παράγοντες που ευθύνοται για τις ανισότητες στην υγεία (με την επισφαλή στέγαση και την διαρκώς υποβαθμιζόμενη εργασία να είναι οι κρισιμότεροι), θέτουν επιτακτικά το ζήτημα της ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας» σημειώνει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο ενάντια στην Ιδιωτικοποίηση και την Εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Κοινωνικής Προστασίας.