Το streaming κυριαρχεί στη μουσική

Η αμερικανική μουσική βιομηχανία ανακοίνωσε σήμερα ότι γνώρισε πλήρη άνθηση το πρώτο εξάμηνο του 2017, καθώς οι πλατφόρμες streaming άγγιξαν τους 30 εκατομμύρια συνδρομητές επί πληρωμή και ότι η πτώση των πωλήσεων των CD έχει σταθεροποιηθεί.

Έχει γραφτεί αρκετές φορές πως το streaming έδωσε νέα πνοή στον τομέα της μουσικής βιομηχανίας, ενώ τα νούμερα είναι χαρακτηριστικά.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών της μουσικής βιομηχανίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 14,6% το πρώτο εξάμηνο του 2017, ποσοστό αρκετά υψηλότερο σε σχέση με το περυσινό 8,6%, σύμφωνα με τη Recording Industry Association of America.

Το streaming αντιπροσωπεύει τώρα το 62% των εσόδων της βιομηχανίας αυτής, χάρη τους ηγέτες του τομέα όπως το Spotify και το Apple Music. Συνολικά, ο αριθμός των συνδρομών επί πληρωμή ξεπέρασε τα 30 εκατομμύρια.

Οι βιομηχανίες, βέβαια, έχουν και έναν άλλο λόγο για να πανηγυρίζουν, καθώς έχει ανασχεθεί η κατακόρυφη πτώση των φυσικών πωλήσεων. Οι πωλήσεις των CD μειώθηκαν ελάχιστα, ενώ εκείνες του βινυλίου αυξάνονται.

Ο τομέας που έχει πληγεί περισσότερο είναι αυτός της τηλεφόρτωσης μουσικής: αυτοί που χρησιμοποιούσαν πλατφόρμες όπως το iTunes, τις εγκατέλειψαν για να στραφούν στις ιστοσελίδες streaming.

Φυσικά το επίπεδο των πωλήσεων παραμένει αρκετά χαμηλότερο σε σχέση με εκείνο που υπήρχε πριν από την άφιξη του Internet, ενώ δεν είναι σίγουρο ποια είναι τα κέρδη για τους ίδιους τους καλλιτέχνες.

Πηγή: efsyn.gr