Σουβλάκια μαριναρισμένα με μίσος στα Διαβατά

Αν ο φασισμός είχε οσμή σίγουρα θα ήταν αυτή που αναδυόταν από την ρατσιστική φιέστα αυτών που το μεσημέρι στα Διαβατά έψηναν σουβλάκια και έπιναν κρασί για να... «διασώσουν τον ελληνικό πολιτισμό».

Είναι ό,τι πιο απάνθρωπο και σαδιστικό να συνδέεται το φαγητό και η μυρωδιά του με εκφράσεις μίσους απέναντι σε πρόσφυγες που, μερικά χιλιόμετρα παρακάτω, ζουν στοιβαγμένοι σε σκηνές προσπαθώντας να επιβιώσουν.

Το σημερινό «μπάρμπεκιου με χοιρινό και αλκοόλ» συγκέντρωσε μόλις 25 άτομα αλλά αρκετά ΜΜΕ, που δυστυχώς έκαναν περισσότερη φασαρία και από τους ίδιους τους συμμετέχοντες σε αυτή την παρωδία, αναπαράγοντας σε πολλές περιπτώσεις ατόφιο τον ρατσιστικό τους λόγο. Παρά την έκδηλη αποτυχία της κινητοποίησης των «μακεδονομάχων», το πρόβλημα παραμένει η φυσικοποίηση της παλιανθρωπιάς.

Φυσικά την ευκαιρία για λίγα λεπτά δημοσιότητας δεν έχασε και ο γνωστός για τις ρατσιστικές του ιδέες Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος αφού μίλησε περί «λαθροεισβολής που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα μετά το δημογραφικό» και για μια «σύγχρονη μορφή πολέμου όπου ο εχθρός είναι μέσα στη χώρα», έφαγε σουβλάκι και φωτογραφήθηκε με άλλους παρατρεχάμενους «μακεδονομάχους». Η παρωδία όμως συνεχίστηκε με τον Ανουάρ Μπακρί που συστήθηκε ως «γενικός γραμματέας του συνδέσμου Σύριων στην Ελλάδα» και ο οποίος όχι μόνο υποστήριξε με την παρουσία του την συγκέντρωση μίσους αλλά συνέφαγε με τον Ψωμιάδη καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «όλοι είμαστε απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου»....

Το φαγητό έχει νοστιμιά μόνο όταν μοιράζεται με όρους αλληλεγγύης, συνύπαρξης και συντροφικότητας με αυτούς που το έχουν ανάγκη. Αντίθετα το φαγητό των κάθε λογής ακροδεξιών μόνο αναγούλα μπορεί να προκαλέσει.

Σταυρούλα Πουλημένη

Φωτογραφία: Δημήτρης Τοσίδης