Σωσίβιο σωτηρίας στις Βρυξέλλες ψάχνει ο Σαμαράς-Μαύρη Δευτέρα η χθεσινή για την κυβέρνηση

Για πρώτη φορά από την ανάληψη της διακυβέρνησης ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται σε δύσκολη θέση, στο πρόσωπο του οποίου ασκείται πλέον ανοιχτά κριτική, ενώ κινητοποιήσεις και ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, καταστρέφουν το προφίλ του ισχυρού και αποφασιστικού ηγέτη.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν πολύ καλά πως το τελευταίο δεκαήμερο και κυρίως μετά την παρουσία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Διεθνή Έκθεση, μόνος ενισχυμένος επικοινωνικά, δημοσκοπικά, αλλά και ουσιαστικά, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην κυβέρνηση γνώριζαν πως η ελλειπής παρουσία του Ανωνη Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη θα δημιουργούσε την αίσθηση μιας κυβέρνησης που λειτουργεί στο σκοτάδι. Το τριήμερο όμως της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ ήταν καθολικό στη δημιουργία μιας εικόνας ισχυρού ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα η απουσία από το προσκήνιο των υπολοίπων αντιπολιτευόμενων κομμάτων ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς η εικόνα για σχεδόν μια εβδομάδα έδειχνε την ύπαρξη ενός και μόνο κόμματος στην πολιτική σκηνή.

Μαύρη Δευτέρα

Η χθεσινή Δευτέρα ήταν μια από τις χειρότερες ημέρες για το κυβερνητικό επιτελείο. Το μεγάλο στοίχημα της περιόδου για την κυβέρνηση είναι η καταστολή των κινητοποιήσεων, με ζήτημα αιχμής την αποτυχία της απεργίας των εκπαιδευτικών. Στην κυβέρνηση προετοίμαζαν ένα κλίμα υποκινούμενων κινητοποιήσεων από τα μέσα του καλοκαιριού. Πρώτος στόχος της κυβέρνησης ήταν η απεργία να αποτύχει εκ των έσω. Η συμμετοχή δηλαδή των καθηγητών να είναι τέτοια που να μην επιτρέπει τη συνέχισή της. Αντίθετα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις η χθεσινή απεργία ήταν καθολική -ποσοστά 90%-, ενώ το κλίμα, η συμμετοχή στις διαδηλώσεις και η στήριξη από άλλους κλάδους, δεν επιτρέπουν σκέψεις αποτυχίας των κινητοποιήσεων. Την ίδια στιγμή υπάρχουν και οι απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών, των σχολικών φυλάκων κ.ά. που δείχνουν αγωνιστική διάθεση και προκαλούν προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα η συνολική εικόνα χθες ήταν αυτή μιας κοινωνίας που βγαίνει στους δρόμους, τη στιγμή που η κυβέρνηση προσφέυγει στα ΜΑΤ, όπως στην περίπτωση των σχολικών φυλάκων. Μάλιστα στην κυβέρνηση φοβούνται ιδιαίτερα το απρόβλεπτο γεγονός, που μπορεί να τινάξει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στον αέρα και να δημιουργήσει νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό.

Στο Μαξίμου δίνουν περιθώριο λίγων ημερών στους απεργούς πριν χρησιμοποιηθούν ένδικα μέσα αντιμετώπισης της απεργίας, με τη σκέψη για επιστράτευση των καθηγητών από χθες να έχει πέσει και πάλι στο τραπέζι. Στελέχη της κυβέρνησης αναφέρουν πως έτσι που έγιναν τα πράγματα η ήττα της απεργίας είναι μονόδρομος, καθώς σε διαφορετική περίθπτωση το μόνο που απομένει η προσφυγή στις κάλπες.

Ο μύθος του Succes Story

Μέσα σε όλα αυτά χθες ήρθε και η είδηση της αλλαγής έδρας της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, διαλύοντας πλήρως το μύθο της φιλικής προς την επιχειρηματικότητα κυβέρνησης. Είναι η τρίτη ελληνική επιχείρηση το τελευταίο 12μηνο που μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό, μετά την Κόκα-Κόλα και την ΦΑΓΕ, δημιουργώντας σειρά προβλημάτων στο προφίλ που καλλιεργεί η κυβέρνηση και κλυρίως σπάζοντας το μύθο περί του επικίνδυνου ΣΥΡΙΖΑ που θα διώξει τις επενδύσεις.

Βοήθεια από τους Ευρωπαίους

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Πρωθυπουργός, σε συναντήσεις που όπως λέγεται δεν έχουν τυπικό χαρακτήρα, αλλά θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το κυβερνητικό μέλλον. Κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης παραμονής του στη βελγική πρωτεύουσα ο έλληνας Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ κατ' ιδίαν συνάντηση θα έχει και με τον αρμόδιο για θέματα ανταγωνισμού επίτροπο Χοακίν Αλμούνια.

Ο Αντώνης Σαμαράς σε γενικές γραμμές μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να μεταφέρει το μήνυμα πως “είτε με στηρίζετε, είτε αντιμετωπίζετε το ΣΥΡΙΖΑ”. Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός φαίνεται διατεθειμένος να συμβιβαστεί άνευ όρων με τις απαιτήσεις των τροικανών για τις ιδιωτικοποιήσεις, με ζητήματα αιχμής τις αμυντικές βιομηχανίες, τα λιμάνια και τους σιδηροδρόμους. Στο αντίποδα ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει να ενισχυθούν με ρευστότητα οι τράπεζες και θα παλέψει για ευρωπαικά χρήματα που τονώσουν πρόσκαιρα την απασχόληση.