Σήμα κινδύνου από την Ειδομένη: Πως μπορείτε να βοηθήσετε

Έκκληση για ενισχύσεις κάνουν οι άνθρωποι της αλληλεγγύης που βρίσκονται κάθε μέρα στην Ειδομένη του Κιλκίς καθώς τις τελευταίες μέρες υποδέχονται μεγάλα κύματα προσφύγων σε δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Από το απόγευμα της Τετάρτης ως τις 03:00 περίπου 2500 άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα προς την πΓΔΜ ενώ καθ όλη την διάρκεια της νύχτας μία τεράστια ουρά διώροφων λεωφορείων έφθανε ως το χωριό της Ειδομένης και υπολογίζεται πως τουλάχιστον ακόμα 25 λεωφορεία πέρασαν τα σύνορα. Περίπου 60 λεωφορεία με 4000 ανθρώπους ήταν σε αναμονή τη νύχτα ενώ το πρωί της Πέμπτης η αναμονή είχε φθάσει στα 80 λεωφορεία. Την Τετάρτη και την Πέμπτη υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 18.000 πρόσφυγες θα περάσουν από την Ειδομένη.

Τα στοιχεία αυτά κοινοποίησαν στο λογαριασμό τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι Εθελοντές Κιλκίς-Θεσσαλονίκης για τους Πρόσφυγες στην Ειδομένη.

Η ομάδα αποτελούμενη από 16 εθελοντές από Θεσσαλονίκη, Κιλκίς και Ολλανδία βρέθηκε -όπως και κάθε μέρα- εκεί με 2000 μερίδες μαγειρεμένου φαγητού, 700 περίπου σούπες με επιτόπια κουζίνα για ζέσταμα του φαγητού, με 1100 έτοιμες σακούλες κιτ για άνδρες γυναίκες, παιδιά και βρέφη, με 1 φορτηγό μπουφάν και χειμωνιάτικα ρούχα, με 50 έτοιμα σακίδια πλάτης για βρέφη 0-6 μηνών, με 2000 αδιάβροχα.

Όπως αναφέρουν στις 08:00 το πρωί “δεν υπήρχε ούτε φρυγανιά και περιμένουν χιλιάδες και νηστικοί σχεδόν όλο το βράδυ”. 

“Σε λίγο θα έρθουν τα παστέλια για να χορτάσουν”, προσθέτουν.

Στο έλεος της βροχής και της αναμονής οι πρόσφυγες

Η αναμονή όμως έχει γίνει δυσκολότερη από ποτέ με τις σκηνές και τέντες που έχουν στηθεί από τους εθελοντές να μην αρκούν για να προστατέψουν από τη βροχή το σύνολο των προσφύγων. Παιδιά, άνδρες, γυναίκες και ηλικιωμένοι αναγκάζονται να περιμένουν στην βροχή και το κρύο με τους εθελοντές να προσπαθούν να τους δώσουν αδιάβροχα και στεγνά ρούχα. Μητέρες προσπαθούν να κρατήσουν στεγνά και ζεστά τα παιδιά τους, τις περισσότερες φορές με μικρές πιθανότητες επιτυχίας.

Οι αλληλέγγυοι από τη πλευρά τους απευθύνουν έκκληση για ενίσχυση των ομάδων ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν και αποχωρούν οι εθελοντές των ΜΚΟ με αποτέλεσμα να παραμένουν μόνοι και λίγοι για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των προσφύγων που καταφθάνουν.

“Η προσπάθεια απ' όλες τις εθελοντικές ομάδες συνεχίζεται, τα προβλήματα του χώρου όμως παραμένουν χωρίς καμία δικαιολογία πια. Οι υπεύθυνοι, που ακόμη δεν ξέρουμε ποιοι ακριβώς είναι, μάλλον έχουν επαναπαυτεί στη τύχη των γεγονότων”, αναφέρουν σε μια κραυγή αγωνίας. 

Η κατάσταση που περιγράφουν είναι απελπιστική.

“Τα καλώδια στον αέρα, εκτεθειμένα στη βροχή.  Μία μπρίζα που θα σπρώξει ένα πόδι κατά λάθος μπορεί να βυθίσει στο σκοτάδι το μισό καταυλισμό. Η αποθήκη των ρούχων δεν αρκεί ούτε για μια 5μελή οικογένεια και συνεχίζει να είναι δίπλα στην αρρώστια των χημικών τουαλετών. Χρειάζεται μεγαλύτερος χώρος και έναν συντονιστή.  Οι εθελοντές είναι εκτεθειμένοι στη βροχή κάτω από μία τέντα που στήθηκε πρόχειρα και απλά έμεινε μιας και από όλα αυτά τα κονδύλια των εκατομμυρίων, δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο”, υπογραμμίζουν.

Πως μπορείτε να βοηθήσετε

Όσον αφορά τη συγκέντρωση των ειδών οι εθελοντές θέτουν ως προτεραιότητα και κάνουν έκκληση για συγκέντρωση όσο το δυνατόν πιο σύντομα και σε μεγάλες ποσότητες των εξής: αδιάβροχα, γάντια, ζεστές κάλτσες, κασκόλ, μπουφάν, φόρμες, αθλητικά παπούτσια και γαλότσες.

Επιπλέον μπορείτε να φτιάξετε μία σακούλα ή όσες θέλετε, γράψτε με μαρκαδόρο για να ταξινομηθεί εύκολα και μεταφέρετέ την στα σημεία συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη ή το Κιλκίς.

Τα αγαθά πρώτης ανάγκης είναι βοηθητικό να είναι έτοιμα ταξινομημένα σε σακούλες Α,Γ,Π,Β ως εξής :

(Α). ανδρική σακούλα: (χαρτί υγείας, οδοντόβουρτσα κι οδοντόπαστα, ξυραφάκι, σαπούνι ή αντισηπτικό, παστέλι ή μπάρα δημητριακών, κονσέρβα με λαβή ανοίγματος, κουτάλι ή πιρούνι)

(Γ). γυναικεία σακούλα : (Χαρτί υγείας, σερβιέτες, σαπούνι ή σαμπουάν ή μαντηλάκια καθαρισμού ή αντισηπτικό, οδοντόβουρτσα και οδοντόπαστα, κονσέρβα (που να έχει εύχρηστο άνοιγμα) , κουτάλι ή πιρούνι)

(Π). παιδική σακούλα: (κρουασάν, χυμός, γάλα εβαπορέ, μπισκότο ή άλλο ατομικό γλύκισμα, ατομική μαρμελάδα ή μέλι +κουταλάκι, λίγες καραμελίτσες)

(Β με σήμανση μηνών). βρεφική σακούλα: ( 6 πάνες, μωρομάντηλα, έτοιμο βρεφικό φαγητό σε βαζάκια, κουτάλι πλαστικό, γάλα απο 6 μηνών). Στη βρεφική σακούλα πρέπει να ταιριάζει το γάλα με τις πάνες.

Τα σημεία συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη

Την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες δείχνουν συλλογικότητες, σωματεία και φορείς της Θεσσαλονίκης συλλέγοντας τρόφιμα, ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης.

Οι χώροι που γίνεται η συγκέντρωση είναι το Οικόπολις, (Πτολεμαίων 29α), Κοινωνικό Κέντρο-Στέκι Μεταναστών (Ερμού 29), Καλαθάκι (Τσιμισκή 56), Άλλος Τρόπος (Χαλκιδικής 77),  Μικρόπολις - Κοινωνικός Χώρος για την Ελευθερία (Βενιζέλου και Βασ. Ηρακλείου 18),  η Ετεροτοπία (Ί. Δραγούμη με Πτολεμαίων) και το Στέκι Σφεντόνα (Στρ. Μακρυγιάννη 17).

Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας:

1)Κέντρο: Isis Therapy Center Αγίας Σοφίας 39, 4ος όροφος Τηλ 2310288266, 6972321207

2)Για περιοχή Μαρτίου:  Στεγνοκαθαριστήρια Ήλιος: Αλεξανδρείας 129& Ν.Τύπα .περιοχή Μαρτίου Τηλ. 2310 412655

3)Για περιοχή Επταπύργιου: Πελοπίδα 14 , Τηλ: 6971936658

4)Για περιοχή Πυλαία: Πολυτεχνείου 75 , Τηλ: 6972377271 

5)Για περιοχή Φίλυρο: Παπάγου 32,τηλ.6946471963

6) ΕΡΤ 3

Επιπλέον σημεία συγκέντρωσης έχει ανακοινώσει και η ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ και ειδικότερα:

Κέντρο:

Τράπεζα συλλογής ειδών «ΣΥΝ-ΠΡΑΞΗ». Βενιζέλου 70, τηλ: 2315504301, ωράριο: Δευτέρα- Παρασκευή 09:00- 17:00

Δήμος Παύλου Μελά: Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Παύλου Μελά. 28ης Οκτωβρίου 152, τηλ. 23150505062, ωράριο: Δευτέρα- Παρασκευή 08:00- 16:00

Τούμπα:

Φιλοξενείο Οικογενειών Αιτούντων Άσυλο. Άνδρου 1, τηλ: 2310920670, ωράριο: Δευτέρα- Παρασκευή 09:00- 17:00

Ωραιόκαστρο: Ξενώνας Υποδοχής και Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο. Πρώην παιδούπολη Ωραιοκάστρου, Αγίου Δημητρίου 1- 3 (προέκταση Λεωφόρου Δημοκρατίας), τηλ. 2310694878, ωράριο: Δευτέρα- Παρασκευή 09:00- 17:00

Κατερίνα Μπακιρτζή