Σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης οι πρόσφυγες και το πλήρωμα του Alex of Mediterranea

Ακινητοποιημένο εδώ και 45 ώρες βρίσκεται στη Μεσόγειο το σκάφος Alex of Mediterranea με 46 διασωθέντες πρόσφυγες από τη Λιβύη. Οι διαπραγματεύσεις για να ελλιμενιστεί στην Μάλτα έχουν οριστικά τελειώσει και δεν έχει βρεθεί τρόπος να αποβιβαστούν καθώς το ιταλικό λιμενικό απαγορεύει την διέλευση.

Το πλοίο δεν διαθέτει τρεχούμενο νερό, ούτε τουαλέτες για τόσους ανθρώπους και το πλήρωμα ζητάει άμεσα τροφή και άμεση εκκένωση των ναυαγών κάνοντας λόγο για κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης.  «Αυτή τη στιγμή, το μόνο εφικτό σενάριο είναι να μπούμε στην Λαμπεντούζα, ενάντια στις απαγορεύσεις. Η επικοινωνία με το ιταλικό λιμενικό έληξε, μόλις τους ανακοινώσαμε ότι δεν πάμε Μάλτα λόγω εξαιρετικής επικινδυνότητας και απαιτούμε να ανοίξουν τα λιμάνια στην Ιταλία» αναφέρεται στη σημερινή ενημέρωση του Ιάσονα Αποστολόπουλου στο twitter.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Σαλβίνι απαγορεύει την είσοδο στα ιταλικά χωρικά ύδατα στη βάση ενός νόμου που εναντιώνεται στις ΜΚΟ που σώζουν μετανάστες στη θάλασσα, τις οποίες θεωρεί συνεργούς διακινητών.

Διαβάστε την ενημέρωση του Ιάσονα Αποστολόπουλου μετά την διάσωση των προσφύγων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Είμαστε ένα μικρό ιδιωτικό ιστιοπλοϊκό σκάφος. Δεν υπάρχει χώρος, ούτε τουαλέτες για τόσους ανθρώπους, χρειαζόμαστε τροφή, νερό και άμεση εκκένωση των ναυαγών. Δεν μπορούμε να πλεύσουμε πουθενά έτσι τόσο υπερφορτωμένοι. Παρόλα αυτά και παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα από την ακτή, και το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι ο ναυαγός οφείλει να μεταφερθεί στο πλησιέστερο ασφαλές σημείο, οι ευρωπαϊκές αρχές μας αναγκάζουν να διασχίσουμε αλλά 100 μίλια ανοιχτής θάλασσας μέχρι την Μάλτα με 41 εξουθενωμένους ανθρώπους στο κατάστρωμα. Κανένα πλοίο δεν θα έρθει να μας βοηθήσει.

Η Ιταλία έκανε διακρατική συμφωνία με την Μάλτα να πάρει εκείνη τους δικούς μας ναυαγούς πρόσφυγες (αν καταφέρουμε να πλεύσουμε ως εκεί) και ως αντάλλαγμα η Ιταλία θα δεχτεί 55 άλλους πρόσφυγες που είχαν διασωθεί παλαιότερα. 
Εμεις αναφέραμε ότι δεν πάμε πουθενά με τόσους ναυαγούς στο κατάστρωμα και αν δεν έρθει πλοίο άμεσα, θα μπούμε στην Λαμπεντούζα, ενάντια σε κάθε απαγόρευση.

Η ιταλική κυβέρνηση, δηλαδή, προτείνει να πάρει 68 πρόσφυγες συνολικά αντί για 41 από εμάς , καθαρά και μόνο για πολιτικούς λόγους, για να μην μας αφήσει να μπούμε στα ιταλικά ύδατα, για να μην σπάσουμε τον αποκλεισμό και δεχτεί μια ακόμα πολιτική ήττα από το αντιρατσιστικό κίνημα, κομμάτι του οποίου είναι το εγχείρημα Mediterranea. Επίσης, θεωρώ ότι θέλει να μας στείλει εκεί να μας συλλάβουν στην Μάλτα, που δεν θα υπάρχει ιταλικό κίνημα.

Ο Σαλβίνι έχει ανάγει σε προσωπική υπόθεση τον πόλεμο ενάντια στους πρόσφυγες και στους διασώστες, το κλείσιμο των λιμανιών και την ποινικοποίησης της διάσωσης. Όλα αυτά είναι ευρωπαϊκές πολιτικές, απλά ο Σαλβίνι είναι η πιο επιθετική έκφραση τους.