in

Σε 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις από αύριο οι διοικητικοί υπάλληλοι σε ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, ΤΕΙΘ

Σε 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις από αύριο οι διοικητικοί υπάλληλοι σε ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, ΤΕΙΘ

Δεν θα προχωρήσει σε αξιολόγηση των δομών του η διοίκηση του πανεπιστημίου του ΑΠΘ για να εφαρμοστεί το μέτρο της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων του ιδρύματος καθώς όπως δήλωσε σήμερα ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Πάντης “κανείς δεν περισσεύει”. “Το μέτρο της διαθεσιμότητας θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην ακαδημαϊκή λειτουργία του πανεπιστημίου.  Έστω και ένας άνθρωπος να βγει σε διαθεσιμότητα το πανεπιστήμιο θα πάψει να λειτουργεί”πρόσθεσε ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ.

Το ΑΠΘ, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ήδη διαμηνύσει στην κυβέρνηση πως δεν διαθέτει πλεονάζον προσωπικό αλλά αντίθετα έχει ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας την κάλυψη των αναγκών του για 382 διοικητικούς υπαλλήλους, διαφόρων κατηγοριών.

Σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει το ΑΠΘ αν το υπουργείο προχωρήσει στις διαθεσιμότητες ο Γ. Παντής τόνισε ότι την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του συντονιστικού της Συνόδου των πρυτάνεων με αποκλειστικό θέμα αυτό των διαθεσιμοτήτων όπου και θα εξεταστεί το ενδεχόμενο της αναστολής λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. “Στόχος είναι τα πανεπιστήμια να προχωρήσουν σε συντονισμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση του μέτρου αυτού” πρόσθεσε ακόμη μιλώντας στο alterthess.gr

Να αναφερθεί ότι ήδη η Σύνοδος των προέδρων των ΤΕΙ έχει πάρει απόφαση για 24ωρη αναστολή της λειτουργίας του ΤΕΙ ως έμπρακτη στήριξη στον αγώνα που ξεκινούν από αύριο οι διοικητικοί υπάλληλοι των ιδρυμάτων της χώρας.

Σε διαθεσιμότητα το 25% των διοικητικών υπαλλήλων όλης της χώρας

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ, του ΠΑΜΑΚ, ΑΤΕΙΘ αντιδρώντας στην επικείμενη διαθεσιμότητα 1765 διοικητικών υπαλλήλων από όλα τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας ξεκινούν από αύριο δύο 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε πενθήμερη απεργία (16-20 Σεπτεμβρίου) ύστερα από επαναξιολόγηση της κατάστασης. Εκπρόσωποι των συλλόγων των εργαζομένων και των τριών πανεπιστημίων παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη τύπου καταγγέλλοντας την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ιδρύματα της χώρας με την συνεχή αιμορραγία του προσωπικού.

Οπως τόνισε συγκεκριμένα ο Σ. Παπαδόπουλος γραμματέας της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στόχος της κυβέρνησης με το μέτρο της διαθεσιμότητας είναι να εκχωρηθούν λειτουργίες του πανεπιστημίου σε ιδιώτες . Σύμφωνα με τον ίδιο, ο χρόνος που έχει δοθεί για αξιολόγηση των δομών του πανεπιστημίου σχετικά με το πλεονάζον προσωπικό είναι  σκόπιμα ελάχιστος γιατί η διαδικασία της αξιολόγησης συνιστά απλά ένα πρόσχημα της κυβέρνησης και εξυπηρετεί μόνο τις επικοινωνιακές της ανάγκες. “Ο αριθμός του πλεονάζοντος προσωπικού είχε ήδη προεξοφληθεί από την κυβέρνηση πριν να εξαγγελθεί η διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού” σημείωσε χαρακτηριστικά

“Τα ιδρύματα λειτουργούν ήδη υποστελεχωμένα με δραματικές ελλείψεις προσωπικού. Η καταστροφή του διοικητικού κορμού των πανεπιστημιών δεν επιτρέπει την λειτουργία των ιδρυμάτων” πρόσθεσε ακόμη ο κ. Παπαδόπουλος ενώ ξεκαθάρισε ότι η διαθεσιμότητα είναι ο προθάλαμος των απολύσεων. “Δεν υπάρχει καμία πραγματική πρόθεση από την κυβέρνηση ούτε για εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της διοικητικής δομής του πανεπιστημίου ούτε για ανακατανομή του προσωπικού”

Από την πλευρά του ο Ν. Τσίτσης εκπρόσωπος των διοικητικών υπαλλήλων του ΑΤΕΙΘ τόνισε ότι η κυβέρνηση ψεύδεται σχετικά με το αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων καθώς η καταμέτρηση που κάνει συμπεριλαμβάνει σκόπιμα και συνταξιούχους, συμβασιούχους ακόμη και φοιτητές σε πρακτική άσκηση προκειμένου να διογκώνεται το νούμερο.

“Θέλουν να καταστρέψουν το δημόσιο πανεπιστήμιο” δήλωσε ακόμη και επεσήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η εκχώρηση των υπηρεσιών σε ιδιώτες όπως έγινε με την καθαριότητα.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΤΕΙ έχουν πάρει απόφαση να συμμετέχουν στις 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις και στις πενθήμερες απεργίες που έχουν εξαγγελθεί για την κλιμάκωση του αγώνα τους.

“Διακυβέυεται το μέλλον του ελληνικού πανεπιστημίου, το μέλλον της παιδείας στη χώρας μας” τόνισε η Ελευθερία Κελέ πρόεδρος του σωματείου διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας η οποία πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι στις διοικητικές υπηρεσίες των πανεπιστημίων θα εμποδίσουν με όλες τους τις δυνάμεις να γίνουν οι απολύσεις που στοχεύει η κυβέρνηση. Ξεκαθάρισε επίσης ότι όπως και στο ΑΠΘ έτσι και στο ΠΑΜΑΚ κανείς εργαζόμενος δεν περισσεύει. “Η κυβέρνηση έχει σκοπό να εξοντώσει τους εργαζόμενους και να βάλει επιχειρηματικά κριτήρια στην λειτουργία των πανεπιστημίων προς όφελος  των ιδιωτών.” συμπλήρωσε.

Να σημειωθεί ότι στο ΑΠΘ εργάζονται 750 διοικητικοί υπάλληλοι που εξυπηρετούν 2.200 μέλη ΔΕΠ και 70.000 φοιτητές. Πριν τρία χρόνια οι διοικητικοί υπάλληλοι ξεπερνούσαν του 1.100 αριθμός που μειώθηκε δραματικά λόγω του μέτρου της εφεδρείας και των συνταξιοδοτήσεων που δεν αναπληρώνονταν. Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης εργάζονται 153 διοικητικοί υπάλληλοι, αριθμός φανερά μειωμένος σε σχέση με τους 280 που εργάζονταν πριν λίγα χρόνια. Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας εργάζονται 154 υπάλληλοι για 15.000 φοιτητές και 185 μέλη ΔΕΠ. Από το μέτρο της διαθεσιμότητας κινδυνεύει να τεθεί σε διαθεσιμότητα το 25% (1.765 από τους 6.239)των διοικητικών υπαλλήλων όλων των πανεπιστημίων.

Οι εργαζόμενοι πρόκειται τις επόμενες μέρες να προχωρήσουν σε πλήθος παρεμβάσεων στην πόλη σε συντονισμό με άλλους συνδικαλιστικούς φορείς κάνοντας παράλληλα έκκληση να μην λειτουργήσει ο κοινωνικός αυτοματισμός κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεών τους που συμπίπτει χρονικά με την περίοδο εγγραφών και εξετάσεων. Οι διοικητικοί υπάλληλοι ζητούν ακόμη την έμπρακτη υποστήριξη των διοικήσεων των πανεπιστημίων δηλαδή την απόφαση να προχωρήσουν σε αναστολή λειτουργίας των ιδρυμάτων τους.  Τέλος να σημειωθεί ότι το αίτημα της Ομοσπονδίας Διοικητικού προσωπικού Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο δεν έγινε δεκτό, κίνηση που σχολιάστηκε από τους εργαζόμενους ως ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τους εργαζομένους και την παιδεία στην χώρας μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τα Θρησκευτικά και το τέρας του Λοχ Νες. Του Αρη Χατζηστεφάνου

Τέρμα πια στις αυταπάτες για τον Γιάννη Μπουτάρη