Σάλος με τη σβάστικα που ζωγράφισε ο Λαβρίνοβιτς

Ευρωμπάσκετ

Σάλος έχει προκληθεί στην Λιθουανία από την κίνηση του Κσιστόφ Λαβρίνοβιτς να ζωγραφίσει στην τσάντα του μια σβάστικα. Ο 34χρόνος φόργουορντ σέντερ ζωγράφισε το εν λόγω σύμβολο κατά την διάρκεια της αναμονής για την αναχώρηση της αποστολής της Εθνικής Λιθουνίας προς τη Σλοβενία για το Ευρωμπάσκετ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας με ανακοίνωση του καταδίκασε την ενέργεια του 34χρόνου φόργουορντ σέντερ, όπως και η Ομοσπονδία μπάσκετ της χώρας: «Η λιθουανική ομοσπονδία μπάσκετ, είναι εναντίον σε κάθε έκφραση αντισημιτισμού, εθνικού ή οποιουδήποτε άλλου και καταδικάζει το γεγονός. Όλα τα μέλη της λιθουανικής ομάδας μπάσκετ σέβονται τους ανθρώπους όλων των εθνικοτήτων και των θρησκειών».

«Ίσως η βλακεία δεν έχει όρια, αλλά η ηλιθιότητα των φωτογράφων είναι ίσως μεγαλύτερη», σχολίασε ο Άρβιντας Σαμπόνις, ο οποίος τα έβαλε με τον φωτογράφο.

Πάντως στην συνέχεια ο θρύλος του λιθουανικού μπάσκετ στράφηκε και εναντίον του Λαβρίνοβιτς: «Πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε όλοι υπέρ της Λιθουανίας. Προφανώς δεν κατάλαβε τι έκανε».

Μετά τις αντιδράσεις ο διεθνής Λιθουανός μπασκετμπολίστας ζήτησε συγνώμη: «Σέβομαι τους ανθρώπους όλων εθνικοτήτων και όλων των θρησκειών. Δεν ήθελα να προσβάλω κανέναν. Ζητώ συγνώμη και απολογούμαι για την απρόσεκτη ενέργειά μου».