Ρατσιστικό τείχος απέναντι στους Ρομά θέλει να υψώσει ο Γ. Τσαμασλής

Σε μια άκρως ρατσιστική τοποθέτηση προχώρησε πριν λίγες ημέρες ο νεοκελεγείς δήμαρχος του δήμου Θερμαϊκού Γ. Τσαμασλής που μάλλον θέλει να μιμηθεί τον Ντόναλντ Τράμπ δηλώνοντας ότι θα υψώσει τείχος πέριξ του καταυλισμού Ρομά στην Περαία.

Σε συνέντευξή του στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, ο Γ. Τσαμασλής, που προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία, ανέφερε πως οι Ρομά κάτοικοι της περιοχής ανάβουν φωτιές και κλέβουν μεταλλεύματα και πρόσθεσε πως «αν δεν τηρηθεί η νομιμότητα (σ.σ., με παρέμβαση αστυνομίας και εισαγγελέα), σας λέω και το προχωράω και λίγο παραπάνω που ξέρω ότι είναι έξω από τα όρια, έξω από τη νομιμότητα, αλλά εγώ θα το κάνω, και θα ακουστεί τώρα πρώτη φορά από το δικό σας ραδιόφωνο, εγώ θα υψώσω τείχος εκεί, δεν θα μπορεί να πηγαίνει κανένας στην περιοχή αυτή».
Ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο αν αυτό σημαίνει ότι θα αποκλείσει τους διαμένοντες στον οικισμό, ο νέος δήμαρχος απάντησε: «Θα τους αποκλείσω ναι, δεν θα χουν πρόσβαση», διευκρινίζοντας ότι θα προηγηθεί έλεγχος περί νόμιμης κατοχής του χώρου».

Την αντίδραση της Ειδικής Γραμματέα Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά, Κατερίνας Γιάντσιου, προκάλεσε η δήλωση αυτή. «Εκφράζω τη βαθιά ανησυχία μου για την άνοδο της ρητορικής του μίσους εις βάρος των Ρομά. Οι συνεχείς αναφορές, τόσο στον επίσημο τύπο όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από πολιτικά πρόσωπα και ήδη εκλεγμένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υποκινούν το ρατσιστικό μίσος και εδραιώνουν τον διχασμό μεταξύ των πολιτών του κράτους», τονίζει στην ανακοίνωσή της η κα Γιάντσιου προσθέτοντας πως «κρίνεται απαραίτητο, για τη διασφάλιση των δημοκρατικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το σύνολο του πολιτικού κόσμου να καταδικάσει ρατσιστικές αναφορές και σχόλια που προτρέπουν σε έκνομες ενέργειες».
Μιλώντας για τα προβλήματα που συναντώνται στους καταυλισμούς Ρομά σημείωσε πως αντιμετωπίζονται μέσω δράσεων που οδηγούν στην κοινωνική ένταξη και ομαλή συνύπαρξη και όχι στήνοντας τοίχους και αποκλείοντας περαιτέρω τους ήδη αποκλεισμένους.

Παράλληλα, η Ειδική Γραμματέας Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά διαμηνύει πως «οι θεσμικοί εγγυητές της ασφάλειας των πολιτών και της λειτουργίας του κράτους δικαίου είναι οι αιρετοί, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Η συνειδητή καταστρατήγηση του ρόλου αυτού εκθέτει την Πολιτεία και εγκυμονεί κινδύνους».