Συνεχής Ενημέρωση: Υγειονομική ζώνη η εξέδρα των επισήμων

Αποκλεισμένη είναι από νωρίς το πρωί η περιοχή που πραγματοποιείται η στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης υπό το βλέμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια ενώ στον αέρα βρίσκεται το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. Όπως φαίνεται και από την επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας «την 28-10-2014 το τμήμα της Λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου από τη συμβολή της με την οδό 28ης Οκτωβρίου μέχρι τη συμβολή της με την οδό Καραϊσκάκη, θα παραμείνει κλειστό για το κοινό». «Οι επιθυμούντες να παρακολουθήσουν την παρέλαση παρακαλούνται όπως συγκεντρωθούν στο υπόλοιπο τμήμα της οδού», προσθέτει. Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ είναι να μην επιτρέψει σε κανένα πλην των επίσημων προσκεκλημένων και των δημοσιογράφων, να πλησιάσουν σε αρκετές εκατοντάδες μέτρα από την εξέδρα όπου θα βρίσκεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ήδη κατά τη διάρκεια της εβδομάδας στάλθηκαν οι προσκλήσεις πέρα από όσους θα είναι στην εξέδρα των επισήμων και σε εκείνους που θα μπορούν να βρίσκονται εντός του κλοιού της αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες προσκλήσεις στάλθηκαν σε εκπροσώπους κομμάτων, διευθυντές ΜΜΕ, επιμελητήρια, φορείς, αιρετούς κ.α. Επιπλέον στο κέντρο της πόλης έχουν στηθεί κιγκλιδώματα ενώ πάνω από 2000 αστυνομικοι βρίσκονται στους δρόμους. Μάλιστα για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και του επιχειρησιακού σχεδίου πληροφορίες αναφέρουν πως διμοιρίες των ΜΑΤ μεταφέρθηκαν από την Αθήνα.

Συνεχής Ενημέρωση

13.25: Παπούλιας: Να ξετυλίξουμε τις αρετές των ηρώων του '40 για να ξεπεράσουμε τη κρίση

13.00Αστυνομικοί διαμαρτύρονται για την αστυνομοκρατία στις παρελάσεις

12.54: Στον αερα τα ελικόπτερα και τα πολεμικά αεροσκάφη του στρατού. Και το κόστος αυτού του "υπερθεάματος" πάνω από 600.000 ευρώ

12.34: Κάγκελα παντού

12.26: Παρών στη παρέλαση δίπλα από την εξέδρα και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Α. Γρέγος

12.07: Σε εξέλιξη η παρέλαση των στρατιωτικών τμημάτων

11.50: Τα γνωστά σε όλους πλέον "μπαλόνια" του μποϊκοτάζ στα προϊόντα της κόκα κόλα έκαναν την εμφάνισή τους, μετά την παρέμβαση ενημέρωσης του σωματείου στους πολίτες που βρίσκονται στο σημείο.

11.40 Οι έλεγχοι σε όσους διαθέτουν πρόσκληση καθώς και τους δημοσιογράφους είναι πολλαπλοί και εξονυχιστικοί.

11.36: Φέτος αλλαγές έχουν γίνει στη διάταξη από τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ άδεια είναι σε όλο το μήκος της η πλευρά της παραλίας. Ο κόσμος παρακολουθεί πίσω από τα κιγκλιδώματα σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από την εξέδρα. 

11.31: Στην εξέδρα των επισήμων ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, ο ΥΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλος, ο βουλευτής Στ. Καλαφάτης, ο Κ. Γκιουλέκας, ο υπ. Μακεδονίας- Θράκης Γ. Ορφανός, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστας και οι ντιπεριφερειάρχες, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης καθώς και η ηγεσία του στρατού και της εκκλησίας.

11.30: Σε εξέλιξη βρίσκεται η παρέλαση των πολιτικών τμημάτων

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της πόλης

Εκτός από την απαγόρευση της κυκλοφορίας, της στάσης και της στάθμευσης σε μεγάλο μέρος των δρόμων κοντά στη παρέλαση η ΕΛ.ΑΣ απαγορεύει τη στάθμευση ακόμα και στο παρκινγκ , που βρίσκεται όπισθεν της εξέδρας των επισήμων της παρέλασης επί της οδού Αθαν. Σουλιώτη, από τις  16.00 της 27 Οκτώβρη μέχρι το τέλος της παρέλασης της 28 Οκτώβρη.

Επιπλέον την Τρίτη από τις 03.00 και μέχρι το τέλος της παρέλασης, η έναρξη της οποίας θα πραγματοποιηθεί στις  11.00 της ίδιας ημέρας θα απαγορευτεί η στάση και στάθμευση, στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη  Γ.Παπανδρέου , στο τμήμα της από Μ.Αλεξάνδρου μέχρι την οδό Μητρ.Κυδωνιών, στη Βασ. Γεωργίου , στο τμήμα της από τη Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι την οδό Ν.Γερμανου, στη Μ.Μπότσαρη - Καραϊσκάκη - Καλλιδοπούλου, 25ης Μαρτίου, Π.Συνδίκα, Παρασκευοπούλου, Χατζή, στα τμήματά τους από την οδό Βασ. Όλγας μέχρι τη Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη Στρατηγού Κακαβού, στη Παύλου Μελά , στο τμήμα της από την πλατεία Λ.Πύργου μέχρι την οδό Τσιμισκή, στη Στρ. Ναπολ. Ζέρβα, καθ’ όλο το μήκος της και στην οδό Σουλιώτη, στο τμήμα της από τη Καλλιδοπούλου μέχρι την οδό Στρ.Κακαβού.

Επιπλέον από τις 05.00 και μέχρι το τέλος της παρέλασης, λόγω της παράταξης των μηχανοκίνητων τμημάτων, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στους παρακάτω δρόμους της πόλης: Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου,  Γ.Παπανδρέου , στο τμήμα της από Μ.Αλεξάνδρου μέχρι την οδό Μητρ.Κυδωνιών,  Βασ. Γεωργίου, στο τμήμα της από τη Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι την οδό Ν.Γερμανού.

Από τις 08.00 και μέχρι το τέλος της παρέλασης, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στους παρακάτω δρόμους της πόλης: Μ.Μπότσαρη - Καραϊσκάκη - Καλλιδοπούλου, 25ης Μαρτίου, Π.Συνδίκα, Παρασκευοπούλου, Χατζή, στα τμήματά τους από την οδό Βασ. Όλγας μέχρι τη Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου.  Στρατηγού Κακαβού . Παύλου Μελά , στο τμήμα της από την πλατεία Λ.Πύργου μέχρι την οδό Τσιμισκή.  Σουλιώτη, στο τμήμα της από τη Καλλιδοπούλου μέχρι την οδό Στρ.Κακαβού.

Δρακόντεια τα μέτρα και στη μαθητική παρέλαση

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στην μαθητική παρέλαση της Θεσσαλονίκης, με χιλιάδες αστυνομικούς στους δρόμους της πόλης, με τους επίσημους απομονωμένους, υπό την προστασία των δυνάμεων ασφαλείας και τους πολίτες "πίσω από τα κάγκελα". Οι μαθητές ουσιαστικά παρέλασαν μπροστά στα ΜΑΤ σε μια πόλη σιδηρόφραχτη. 

Οι δημοσιογράφοι εισέρχονταν στην υγειονομική ζώνη των επισήμων με άδεια και αστυνομική ταυτότητα, ενώ οι πολίτες που ήθελαν να παρακολουθήσουν την μαθητική παρέλαση βρίσκονταν εκατοντάδες μέτρα μακριά, ενώ κιγκλιδώματα τοποθετήθηκαν κατά μήκος της οδού Τσιμισκή. Τα ασφυκτικά μέτρα ασφαλείας προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των πολιτών καθώς αρκετή ώρα μετά το πέρας της παρέλασης η αστυνομία δεν τους επέτρεψε να περπάτησουν εκτός των κιγκλιδωμάτων. Εντύπωση επιπλέον προκάλεσε και η επιλογή κάποιων σχολείων να φωνάξουν συνθήματα στα στρατιωτικά πρότυπα.

Μετά το πέρας της παρέλασης την -εκ των υστέρων- αντίδραση τους για τα έντονα μέτρα ασφαλείας εξέφρασαν με δηλώσεις τους τόσο ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας όσο και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Δείτε επίσης:

Σε αστυνομικό κλοιό για άλλη μία χρονιά η παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

Φωτορεπορτάζ: Αποκλεισμένο το κέντρο της Θεσσαλονίκης από αστυνομικές δυνάμεις

Φωτορεπορτάζ από την παρέλαση- Αστυνομοκρατούμενη η Θεσσαλονίκη