in

Προσχεδιασμένη η διάλυση του ΕΟΠΥΥ

Προσχεδιασμένη η διάλυση του ΕΟΠΥΥ

Για σκόπιμη απαξίωση του  ΕΟΠΥΥ κάνουν λόγο οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ που αντιδρούν στην κατάργηση του οργανισμού ως παρόχου υπηρεσιών υγείας και στην διαθεσιμότητα 1.200 γιατρών. Στόχος της κυβέρνησης  με την διάλυση του οργανισμού είναι, όπως τονίζουν, η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος καθώς και το να οδηγηθούν οι ασφαλισμένοι σε ιδιώτες με την μονοπώληση των τελευταίων στις υπηρεσίες υγείας. Την Δευτέρα γιατροί και νοσηλευτές του ΕΟΠΥΥ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Νομαρχιακή Μονάδα του Οργανισμού στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας τους.

«Τους είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα ότι θα φτάσουμε στο σημείο αυτό » τονίζει η Ν. Μανιάτη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης η οποία σημείωσε ότι πολλές φορές είχαν απευθυνθεί στην πρώην Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σχετικά με τις δυσλειτουργίες του νεοσύστατου τότε Οργανισμού.

Να σημειωθεί ότι  στις 11 Οκτωβρίου του 2013 ο ΣΕΥΥΠ Μακεδονίας Θράκης απευθύνθηκε στις δικαστικές αρχές αναφέροντας τις επανειλλημένες προσπάθειες επικοινωνίας με την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σχετικά με φλέγοντα ζητήματα τα οποία άπτονταν της εξοικονόμησης χρημάτων για τον ΕΟΠΥΥ όσο και για τους ίδιους τους ασφαλισμένους και δεν έτυχαν της δέουσας αντιμετώπισης. Με την αναφορά αυτή οι γιατροί ζητούσαν να ελεγχθούν οι απφοάσεις της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ από την έναρξη της λειτουργίας του επισυνάπτοντας όλες τις επιστολές καθώς και τα στατιστικά στοιχεία που είχαν αποστείλει όλο αυτό το διάστημα στον Ε.Ο.Π.ΥΥ.

Σύμφωνα με την αναφορά στον οικονομικό εισαγγελέα η πρώτη επιστολή του ΣΕΥΥΠ είχε λάβει χώρα τον Δεκέμβριο του 2011 και είχε θέμα την μεταφορά του ιστοκυταρρολογικού εργαστηρίου της Ν. Μ. Υ Θεσσαλονίκης στο νοσοκομείο «Παναγία». Από τις 2/2/2011 τα περιστατικά (test pap) αποφασίστηκε να αποστέλλονται στα Νοσοκομεία Γ.Ν.Θ Άγιος Παύλος, Θεαγένειο και στο ΓΣΝΘ 124 με τα οποία υπήρχε σύμβαση του ΙΚΑ. Και στα τρία νοσκομεία υπήρχε πρόβλημα διεπεραίωσης των περιστατικών είτε λόγω φόρτου των νοσοκομείων είτε γιατί δεν προβλεπόταν η εξέταση αυτή στην υπογραφείσα σύμβαση. Σύμφωνα πάντα με την αναφορά, ο ΣΕΥΥΠ υποστήριζε τότε την συνέχιση της λειτουργίας του ιστοκυταρρολογικού εργαστηρίου της Ν. Μ.Υ Θεσσαλονίης η οποία θα ήταν οιονομικά συμφέρουσα για τον ΙΚΑ και τον επερχόμενο ΕΟΠΥΥ. Η επιστολή δεν έτυχε καμίας απάντησης. Ανάλογες επιστολές στάλθηκαν σχετικά με τις ελλείψεις στα μικροβιολογικά εργαστήρια των μονάδων και το ενδεχόμενο πρόκλησης οικονομική αιμορραγίας στον Οργανισμό λόγω της εκτέλεση των περισσοτερων εξετάσεων σε ιδιωτικά εργαστήρια.  Νέα επιστολή εστάλη συγκεκριμένα στις 27/1/2012 και αφορούσε τον νεοσύστατο τότε ΕΟΠΥΥ.«Όσον αφορά το ιστοκυταρρολογικό εργαστήριο της Πύλης Αξιού επισημάναμε την διακοπή του θα αποτελέσει οικονομικό πλήγμα για τον οργανισμό με δεδομένο την εξυπηρέτηση χιλιάδων περιστατικών ετησίως από την Βορέιο Ελλάδα» σημειώνεται συγκεκριμένα στην αναφορά στον εισαγγελέα.

Στην επιστολή αναφερόταν ακόμη ότι η διακοπή αυτή θα είχε τραγικές συνέπειες στους ασφαλισμένους οι οποίοι βιώνουν καθεστώς οικονομικής δυσπραγίας και η οποιδήποτε συμμετοχή τους στις εξετάσεις είναι εκ των πραγμάτων δυσβάσταχτη.

Και η επιστολή αυτή, όπως τονίζεται, έτυχε της ίδιας αδιάφορης αντιμετώπισης.

Στις 2/3/2012 εστάλη νέα επιστολή σχετικά με τα μικροβιολογικά εργαστήρια . Τελικά  ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ απάντησε στις 11/4 του 2013 σε μία ακόμη επιστολή που έστειλε ο ΣΕΥΥΠ Μακεδονίας Θράκης σχετικά με τις ελλείψεις στα μικροβιολογικά εργαστήρια του, απάντηση στην οποία διαβεβαίωνε  ότι το πρόβλημα των εργαστηρίων είχε επιλυθεί.

Στην πραγματικότητα καμία δυσλυτουργία των εργαστηρίων δεν είχε επιλυθεί με αποτέλεσμα την αιμοραγγία του οργανισμού και την απώλεια της αξιοπιστίας του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το μικροβιολογικό εργαστήριο της Ν.Μ.Υ ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης στην Ι. Δραγούμη εκτέλεσε το 2011 568.000 εξετάσεις που αντιστοιχούν σε περιπου 65.000 ασθενείς. Το ίδιο εργαστήριο το πρώτο εξάμηνο του 2012 εκτέλεσε μόνο 32.000 εξετάσεις που αντιστοιχούν σε 20.248 ασθενείς ενώ το δεύτερο εξάημηνο λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων δεν λειτούργησε (σημειωτέον ότι η έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ ήταν από 1/1/2012). Το πρώτο εξάμηνο του 2013 εκτέλεσε 15.486 εξετάσεις που αντιστιχούν σε 3.733 ασθενείς.

Αντίστοιχη μείωση στην προσέλευση ασθενών παρατηρείται και στα μικροβιολογικά εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ 25ης Μαρτίου της Τούμπας , της Νεάπολης , του Αγ. Δημητρίου λόγω των ίδιων προβλημάτων.

Εκτός από τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα μικροβιολογικά εργαστήρια τα οποία δεν επιλύθηκαν ποτέ, από τον Σεπτέμβριο του 2013 σοβαρά προβλήαμτα αντιμετώπισαν οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ και στην προμήθεια μικροβιολογικών αναλώσιμων υλικών ειδικά για τις ακριβές εξετάσεις, με αποτέλεσμα όπως αναφέρουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, να οδηγούνται οι ασθενείς στα ιδιωτικά κέντρα και να υποβαθμίζονται τα μικροβιολογικά εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ με την αντίστοιχη επιβάρυνση του προϋπολογισμού του. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Στατισική υπηρεσία ΙΚΑ- ΕΤΑΜ αναφορικά με το κόστος λειτουργίας του βιοπαθολογικού εργαστηρίου Πειραιά συμπεριλαμβανομένων όλων των δαπανών (και του μισθολογικού κόστους των υπαλλήλων) ανερχόταν στα 2.390.845.765 ευρώ για το 2011. Από την στιγμή που άρχισε η ανάθεση εξετάσεων σε ιδιώτη το κόστος ανέβαζε το ποσό αυτό στα περίπου 9 εκατ. ευρω, από το οποίο περισσότερο από 1,5 εκατ επιβάρυνε τους ασφαλισμένους.

«Η διάλυση του ΕΟΠΥΥ ήταν προσχεδιασμένη, στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ δεν γίνονταν νέες προσλήψεις γιατρών, μεταφέρονταν πολλοί γιατροί στις επιτροπές ελέγχου αναπηρίας με αποτέλεσμα την ακύρωση πολλών ραντεβού και την απώλεια της αξιοπιστίας του ΕΟΠΥΥ» προσθέτει η Ν. Μανιάτη στα προβλήματα που ώθησαν στην απαξίωση του οργανισμού. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, μέσα σε ενα μηνα 3.500 ραντεβού ακυρώθηκαν μόνο από την μονάδα του ΕΟΠΥΥ στην Πύλη Αξιού .

“Δεν δεχόμαστε τον ΕΟΠΥΥ ως αγοραστή υπηρεσιών Υγείας

Οι γιατροί επιμένουν στην ανάγκη του διττού ρόλου του ΕΟΠΥΥ επισημαίνοντας ότι αν ο ΕΟΠΥΥ μετατραπεί σε αγοραστή υγείας οι ασθενείς θα εξαρτώνται από τον εκβιασμό των ιδιωτών οι οποίοι σταδιακά θα μετατραπούν σε μονοπώλιο ανεβάζοντας το κόστος κατά το δοκούν.

Παράλληλα όπως λένε, οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ και το προσωπικό διαθέτουν τόσο τις δομές αλλά και την εμπειρία να παρέχουν ασφαλείς υπηρεσίες υγείας.

Να υπενθυμισουμε ότι στα σχέδια του υπουργού είναι να τεθούν άμεσα 1.200 γιατροί των χειρουργικών ειδικοτήτων σε διαθεσιμότητα ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο και για δεύτερο κύμα διαθεσιμοτήτων από τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τον υπουργό όσοι γιατροί τεθούν σε διαθεσιμότητα θα απορροφηθούν  από το ΕΣΥ μετά από προκήρυξη θέσεων χωρίς όμως να υπάρχει η αντίστοιχη πριμοδότηση ενώ κάποιοι θα απορροφηθούν στα αστικά και περιφερειακά κέντρα υγειας που πρόκειται να δημιουργηθούν. Άγνωστο παραμένει το είδος των συμβάσεων καθώς και πόσοι τελικά θα απορροφηθουν σε κέντρα υγείας τα οποία ακόμη δεν έχουν δημιουργηθεί. Στις 6 Δεκεμβρίου η επιτροπή αξιολόγησης θα ανακοινώσει τα σχετικά αποτελέσματα των διαθεσιμοτήτων.

Η επιβάρυνση των ασθενών από την διαθεσιμότητα των γιατρών θα είναι τεράστια συν τοις άλλοι καθώς το 1/2 των ραντεβού των ΕΟΠΥΥ αφορούν χειρουργικές  ειδικότητες (καθημερινά κλείνονται 65.000 ραντεβού) και άγνωστο παραμένει πως θα καταφέρει το ΕΣΥ να τα διεκπεραιώσει δεδομένου του μεγάλου φόρτου εργασίας καθώς και της έλλειψης προσωπικού. Βέβαιο είναι ότι οι ασθενείς θα οδηγηθούν σε ιδιώτες γιατρούς με ό,τι σημαίνει αυτό για την επιβάρυνση του κοινωνικού κόστους καθώς η διάλυση του ΕΟΠΥΥ εκτός από τις διαθεσιμότητες –απολύσεις γιατρών θα επιφέρει κατάργηση παροχών (οδοντοτεχνικές κ.α) καθώς και χρηματική επιβάρυνση στην συνταγογράφηση.

Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι σε χέρια ιδιωτών θα μεταφερθεί και η μεγάλη ακίνητη περιουσία του ΕΟΠΥΥ.   

«Το πόσο διαβλητό είναι το κάθετι που γίνεται σχετικά με τον ΕΟΠΥΥ φαίνεται ξεκάθαρα και από ένα μικρό παράδειγμα που έχει να κάνει με το γεγονός ότι η  εταιρεία που θα ελέγξει τα ληξιπρόθεσμα χρέη ενός ιδιώτη επιχειρηματία προς τον ΕΟΠΥΥ θα πληρωθεί από τον ελεγχόμενο» προσθέτει η Ν. Μανιάτη σχετικά με το επιχειρούμενο σχέδιο διάλυσης του ΕΟΠΥΥ και συνεχίζει «Πέρα από το πλήγμα που θα δεχθούν οι ασφαλισμένοι, η διάλυση των δημοσίων δομών πρωτοβάμιας περίθαλψης φανερώνει ένα τεράστιο έλλειμα δημοκρατίας με μοναδικό σκοπό το ξεπούλημα ό,τι δημόσιου έχει απομείνει στο βωμό των κερδών των ιδιωτών»

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ βρίσκονται σε συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου τονίζοντας ότι αν δεν παρθούν πίσω όσα έχουν αποφασιστεί για τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις καθως και αν δεν ανακληθούν οι ύβρεις προς τους γιατρούς των χειρουργικών ειδικοτήτων (Ο Άδωνις δήλωσε ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ έχουν να πιάσουν νυστέρι 20 χρόνια) δεν πρόκειται να μπουν σε έναν «προσχηματικό», όπως τον χαρακτηρίζουν, διάλογο. Επιπλέον θα προβούν σε αγωγή κατά του υπουργού Υγείας για τις ύβρεις εναντίον τους.

Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στην χθεσινή απεργία ανήλθε  σύμφωνα με τους γιατρούς στο 98%. Στην διαμαρτυρία συμμετείχαν και συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ και του ΙΚΑ αντιδρώντας στην διάλυση του ΕΟΠΥΥ. Οι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται ακόμη για την από 1/1/2014 κατάργηση του ΕΚΑΣ σε 150.000 συνταξιούχους, στην μείωση των επικουρικών συντάξεων, στην επιβολή «χαρατσιού» 1 ευρώ σε κάθε συνταγή καθώς και στο γεγονός ότι σε 150.000 συνταξιούχους εκκρεμμεί η σύνταξή τους για πάνω από 2 χρόνια.

Δείτε δήλωση της Μαρίας Νούλα, αντιπροέδρου των συλλόγου υγειονομικών ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης

Δείτε δήλωση του Άκης Οργαντζή, μέλος του ΔΣ του συνδικάτου συνταξιούχων μείζονος Θεσσαλονίκης σχετικά με την διάλυση του ΕΟΠΥΥ

 

Σταυρούλα Πουλημένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η δημοσιογραφία της αθλιότητας και η αθλιότητα της «δημοσιογραφίας». Του Γιώργου Κατρούγκαλου

Στάση εργασίας εργαζομένων στον κλάδο Μετάλλου