in ,

Πρόσφυγες και μετανάστες διαφεύγουν από σεξουαλική βία, κακοποίηση και εκμετάλλευση στη Λιβύη

Πρόσφυγες και μετανάστες διαφεύγουν από σεξουαλική βία, κακοποίηση και εκμετάλλευση στη Λιβύη

Ο τρομακτικός αριθμός περιστατικών σεξουαλικής βίας, δολοφονιών, βασανιστηρίων και θρησκευτικών διώξεων που συλλέγονται από τη Διεθνή Αμνηστία, αποκαλύπτει το συγκλονιστικό φάσμα παραβιάσεων κατά μήκος των οδών διακίνησης προς και μέσα στη Λιβύη.

Η οργάνωση μίλησε με τουλάχιστον 90 πρόσφυγες και μετανάστες στα κέντρα υποδοχής στην Απουλία και Σικελία, οι οποίοι διέσχισαν τη Μεσόγειο από τη Λιβύη προς τη νότια Ιταλία τους τελευταίους μήνες και είχαν κακοποιηθεί από διακινητές, σωματέμπορους, οργανωμένες εγκληματικές συμμορίες και ένοπλες ομάδες.

«Πρόσφυγες και μετανάστες έχουν περιγράψει με σπαρακτικές λεπτομέρειες τις φρικαλεότητες που αναγκάστηκαν να υπομείνουν στη Λιβύη – από απαγωγή, φυλάκιση σε υπόγειες φυλακές και σεξουαλική κακοποίηση από μέλη ένοπλων ομάδων έως και εκμετάλλευση ή πυροβολισμούς από διακινητές, σωματέμπορους ή εγκληματικές συμμορίες», είπε η Magdalena Mughrabi, Προσωρινή Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Προγράμματος Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής της Διεθνούς Αμνηστίας.

Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες – κυρίως από την Υποσαχάρια Αφρική – ταξιδεύουν στη Λιβύη για να ξεφύγουν από τον πόλεμο, τις διώξεις ή την ακραία φτώχεια, συχνά με την ελπίδα της εγκατάστασης τους στην Ευρώπη. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔOM) εκτιμά ότι υπάρχουν πάνω από 264.000 μετανάστες και πρόσφυγες  που βρίσκονται στη Λιβύη. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, υπάρχουν περίπου 37.500 εγγεγραμμένοι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, οι μισοί από τους οποίους είναι Σύριοι.

 «Κανείς δεν θα πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπος με απαγωγές, βασανιστήρια και βιασμούς στη Λιβύη για να ζητήσει προστασία. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλιστεί ότι οι πρόσφυγες αρχικά δεν θα χρειάζεται να καταφεύγουν στη Λιβύη. Η ΕΕ αλλά και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να αυξήσουν δραματικά τον αριθμό των θέσεων επανεγκατάστασης και ανθρωπιστικής βίζα για τους ευάλωτους πρόσφυγες που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες και έχουν λίγες προοπτικές στις γειτονικές χώρες όπου κατέφυγαν πρώτα», δήλωσε η Magdalena Mughrabi.

Παρά το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, οι μάχες συνεχίζονται σε περιοχές της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Βεγγάζης, της Ντέρνας και της Σύρτης.

 «Οι λιβυκές αρχές πρέπει να λάβουν επειγόντως μέτρα για την αποκατάσταση του κράτους δικαίου και την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών. Η διεθνώς υποστηριζόμενη κυβέρνηση εθνικής ενότητας έχει αναλάβει δεσμεύσεις για το σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι αρχές έχουν καθήκον να εξασφαλίσουν ότι όσοι ευθύνονται για τα αποτρόπαια αυτά εγκλήματα θα λογοδοτήσουν».

Εν μέσω της ανομίας και της βίας που εξακολουθούν να πλήττουν τη χώρα, μια προσοδοφόρα επιχείρηση εμπορίας ανθρώπων έχει στηθεί κατά μήκος των οδών που εκτείνονται από τη νότια Λιβύη στη βόρεια ακτή της Μεσογείου, όπου αναχωρούν τα πλοία με προορισμό την Ευρώπη. Τουλάχιστον 20 από τους ανθρώπους που μίλησαν με τη Διεθνή Αμνηστία, περιέγραψαν επίσης κακομεταχειρίσεις που υπέστησαν από τα χέρια της λιβυκής ακτοφυλακής και σε κέντρα κράτησης μεταναστών στο εσωτερικό της Λιβύης.

Η Διεθνής Αμνηστία μίλησε στους πρόσφυγες και τους μετανάστες οι οποίοι περιέγραψαν την κακοποίηση που αντιμετώπισαν σε κάθε στάδιο του ταξιδιού, από την άφιξή τους στη Λιβύη μέχρι να φτάσουν στη βόρεια παράλια. Άλλοι είχαν ζήσει στη Λιβύη για χρόνια, αλλά ήθελαν να διαφύγουν λόγω της παρενόχλησης ή κακοποίησης από τις τοπικές συμμορίες, την αστυνομία ή τις ένοπλες ομάδες.

Η Διεθνής Αμνηστία τεκμηρίωσε καταχρήσεις από διακινητές, σωματέμπορους και ένοπλες ομάδες στη Λιβύη στην έκθεσή της το 2015 «Λιβύη, πλήρης ωμότητα». Οι πιο πρόσφατες μαρτυρίες δείχνουν ότι ένα χρόνο μετά, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες εξακολουθούν να υποβάλλονται σε τρομακτική κακοποίηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τα Ιουλιανά του 2015. Του Τάσου Κωστόπουλου

Αμπάς Κιαροστάμι: Από την Τεχεράνη για όλο τον κόσμο