Πορεία αλληλεγγύης στους διωκόμενους κατοίκους της Χαλκιδικής-Αγώνας για το δίκιο ενός τόπου

Πλήθος κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής αλλά και της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στην διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου σε ένδειξη συμπαράστασης των 21 κατοίκων της περιοχής που δικάζονται την Δευτέρα για την υπόθεση του εμπρησμού του εργοταξίου στις Σκουριές.

Οι επιτροπές αγώνα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού, πολιτικές οργανώσεις και περιβαλλοντικές συλλογικότητες διαδήλωσαν από την πλατεία της ΧΑΝΘ φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού αλλά και ενάντια στην ποινικοποίηση του φρονήματος μιας ολόκληρης κοινωνίας που οδηγείται στο εδώλιο επειδή αντιστάθηκε στο περιβαλλοντικό και κοινωνικό έγκλημα που συντελείται στις Σκουριές.

Κάτοικοι της Χαλκιδικής αλυσοδέθηκαν συμβολικά σε έναν κορμό δέντρου διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι ενώ η Eldorado παρανομεί η τοπική κοινωνία δικάζεται και 21 άτομα σέρνονται με βαρύτατες κατηγορίες σε δίκη επειδή αγωνίζονται με προσωπικό και κοινωνικό κόστος ενάντια στην καταστροφή του τόπου τους.

Παράλληλα οι διαδηλωτές επέρριψαν ευθύνες στην κυβέρνηση για την ανοχή που επιδεικνύει απέναντι στην εκβιαστική λογική της Ελληνικός Χρυσός και της Eldorado που συνεχίζουν να δημιουργεί τετελεσμένα για την περιοχή.

Οι διαδηλωτές κρατώντας μαύρα μπαλόνια στα οποία αναγράφονταν οι τοξικές ουσίες που θα μολύνουν το  νερό και τον αέρα της περιοχής πορεύτηκαν στην οδό Τσιμισκή και φωνάζοντας συνθήματα κατέληξαν στην πλατεία Αριστοτέλους καλώντας τους πολίτες σε συγκέντρωση συμπαράστασης στα δικαστήρια την Δευτέρα στις 9 π.μ.