Πόλη Ανάποδα-Δύναμη Ανατροπής: Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι κυβερνητική πασαρέλα

Ανακοίνωση για την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης με θέμα τις αστικές συγκοινωνίες της πόλης εξέδωσε το ενωτικό ψηφοδέλτιο "Η Πόλη Ανάποδα - Δύναμη Ανατροπής", στην οποία μεταξύ άλλων σημειώνει ότι "η διοίκηση του δημάρχου κ. Ζέρβα αντί να ακούσει με κατανόηση τις απόψεις της κοινωνίας που ταλαιπωρείται κάθε μέρα στα λεωφορεία, δέχτηκε αδιαμαρτύρητα τα ΜΑΤ".

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

"Την Τετάρτη 11/12 η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης οργάνωσε ειδική συνεδρίαση για το μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης: την οικτρή κατάσταση του ΟΑΣΘ. Πράγματι, αυτό πρέπει να κάνει το Δημοτικό Συμβούλιο για τα μεγάλα θέματα: να ακούει τις απόψεις της κοινωνίας, να συζητά, να συνδιαμορφώνει ή να διαφωνεί και στο τέλος να παίρνει με δημοκρατικό τρόπο δεσμευτικές αποφάσεις, να αναλαμβάνει ευθύνες και δράσεις. 

Μόνο που τελικά, τίποτα από αυτά δεν κάναμε προχθές, με απόλυτη ευθύνη της διοίκησης. Συγκεκριμένα, η διοίκηση του δημάρχου κ. Ζέρβα:

  1. Αντί να ακούσει με κατανόηση τις απόψεις της κοινωνίας που ταλαιπωρείται κάθε μέρα στα λεωφορεία, δέχτηκε αδιαμαρτύρητα τα ΜΑΤ με τις ασπίδες στο χέρι έξω από το κτήριο και την αστυνομία μέσα στο κτήριο, έξω ακριβώς από την πόρτα του Δημοτικού Συμβουλίου, να ζητά ταυτότητες και να ψάχνει τις τσάντες των μελών της Πρωτοβουλίας για τον ΟΑΣΘ και του σχήματός μας. Στη σχετική καταγγελία του συμβούλου μας Αντώνη Γαζάκη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δήλωσε αρχικά άγνοια (δεν πρόλαβε φαίνεται να τον ενημερώσει σχετικά ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου που αγκαλιαζόταν έξω με τους αστυνομικούς) και παρενέβη μόνο μετά από νέες διαμαρτυρίες. Κάτω από την πίεση όλων των λογικών ανθρώπων που ήμασταν εκεί, η αστυνομία αποχώρησε κι οι έλεγχοι σταματήσαν. Ωστόσο, την επομένη (12/12), η ανακοίνωση της διοίκησης κάλυψε την αστυνομία, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «δεν ανέλαβε αυτό το καθήκον για πρώτη φορά χθες». Ελπίζουμε να μη συνεχίσει «να αναλαμβάνει αυτά τα καθήκοντα» και στις επόμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, γιατί εμείς τουλάχιστον δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε από τους πολίτες και δεν θα δεχτούμε να συνεδριάζουμε υπό την «προστασία» των ΜΑΤ. 
  2.  Αντί να δείξει σθένος και διεκδικητικότητα απέναντι στην κυβέρνηση, η οποία από τον Ιούλιο που ανέλαβε αφήνει την κατάσταση να χειροτερεύει μέρα με την ημέρα, μετέτρεψε τη συνεδρίαση του ΔΣ σε φιλοκυβερνητική φιέστα ξεπλύματος των ευθυνών: οι κυβερνητικοί παράγοντες μιλούσαν όποτε ήθελαν, διέκοπταν όποιον ήθελαν, έριχναν όλες τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση (η οποία ομολογουμένως κατάφερε να χειροτερέψει μια ήδη οικτρή κατάσταση, δυσφημώντας έτσι την αναγκαία κρατικοποίηση μιας δημόσιας υπηρεσίας) και μοίραζαν δωρεάν υποσχέσεις. Γιατί δωρεάν υπόσχεση είναι το να λες ότι το Φλεβάρη θα ενισχυθεί ο ΟΑΣΘ με 120 λεωφορεία, εννοώντας απλά αυτά που θα μεταφερθούν από τις γραμμές που εκχωρήθηκαν στα ΚΤΕΛ. 
  3. Αντί να αναλάβει τις δικές της ευθύνες για τις ανύπαρκτες λεωφορειολωρίδες, απέφυγε κάθε συγκεκριμένη πρόταση και δράση που θα μπορούσε να βελτιώσει άμεσα έστω τις συνθήκες κίνησης των υπαρκτών οχημάτων. 
  4. Τελευταίο και σημαντικότερο: για μια ακόμα φορά, αρνήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο το ελάχιστο δημοκρατικό δικαίωμα να πάρει οποιαδήποτε δεσμευτική απόφαση. Σε ένα ζήτημα που απασχολεί ολόκληρη την πόλη και για το οποίο όλες οι παρατάξεις συνομολόγησαν ότι πρέπει να υπάρξει λύση εδώ και τώρα,  το Δημοτικό Συμβούλιο λάμπει δια της απουσίας του, αφού η διοίκηση δεν κατέθεσε καμία εισήγηση, δεν έκανε καμία συγκεκριμένη πρόταση, δεν ζήτησε καν να προκύψει μια κοινή δημόσια θέση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα, με το πρόσχημα ότι η συνεδρίαση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα. Αντίθετα, το ελάχιστο ψήφισμα με 4 βασικά σημεία που καταθέσαμε ως Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής από την αρχή της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος προσωπικά αρνήθηκε όχι μόνο να τεθεί σε ψηφοφορία, αλλά ακόμη και να αναγνωστεί, να συζητηθεί ή να τροποποιηθεί, καθώς όπως απαξιωτικά είπε «εδώ δεν είναι αμφιθέατρο». Ολοκληρώνοντας μάλιστα το επικοινωνιακό σόου μιας εντέλει άχρηστης κι αποτυχημένης ειδικής συνεδρίασης, ο Δήμαρχος με λουδοβίκειο ύφος μας πληροφόρησε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι αφού την κάλεσε ο ίδιος, ο ίδιος είναι αυτός που θα βγάλει τα συμπεράσματα και τις ανακοινώσεις. Πρόκειται για μια στάση όχι μόνο αντιδημοκρατική, αλλά και σαφώς αντικαταστατική.

Όχι, κύριε Δήμαρχε, 

            Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι ούτε πασαρέλα πολιτευτών ούτε πλυντήριο κυβερνητικών πολιτικών. Είναι το όργανο που οφείλει να διοικεί δημοκρατικά τον Δήμο, δηλαδή να λειτουργεί με την ενεργητική και αποφασιστική συμμετοχή των πολιτών, να λαμβάνει αποφάσεις υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και των αναγκών των πολλών, και να τις εφαρμόζει. Κι εμείς θα είμαστε εκεί για να σας το θυμίζουμε".