Πήρε πίσω ο δήμαρχος Θερμαϊκού την πρόταση για παραχώρηση της πλαζ Πάλιουρα στην Μητρόπολη Καλαμαριάς

Αποσύρθηκε από την χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού η εισήγηση της διοίκησης του Δήμου για  την δωρεάν παραχώρηση επί μία 20ετία, της δημοτικής πλαζ Πάλιουρα Επανομής, έκτασης 26 στρεμμάτων, στην Μητρόπολη Καλαμαριάς, εισήγηση που προκάλεσε την αντίδραση δημοτών και δημοτικών παρατάξεων στον Δήμο. 

Η δημοτική παράταξη “Συμπολιτεία Θερμαϊκού”  εκφράζει την ικανοποίησή της για την εξέλιξη αυτή και θεωρεί ότι “η υποχώρηση αυτή της διοίκησης Μαυρομάτη, οφείλεται στην κατακραυγή των κατοίκων του Δήμου, στους οποίους, από την ώρα που θα λειτουργούσε ο χώρος ως κατασκήνωση κατηχητικών, θα αποκλείονταν η ελεύθερη πρόσβασή τους στην παραλία”.

Να θυμίσουμε ότι  η δημοτική παράταξη "Συμπολιτεία Θερμαϊκού" έφερε το θέμα στην δημοσιότητα αποκαλύπτοντας  ότι στην ατζέντα του δημοτικού συμβουλίου προστέθηκε αιφνιδιαστικά μόλις την Τρίτη εισήγηση περί της εντελώς δωρεάν παραχώρησης της παραλίας. Όπως κατήγγειλε η παράταξη την Τετάρτη, ένας από τους τελευταίους δημόσιους χώρους στην περιοχή έκτασης 26 στρεμμάτων που τον απολάμβαναν δωρεάν κάτοικοι όλης της Θεσσαλονίκης και χρησιμοποιούνταν ως όαση δροσιάς κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια ιδιόκτητη κατασκήνωση για τα κατηχητικά. 

Να σημειωθεί ότι την πευκόφυτη κοινοτική πλαζ στον Πάλιουρα,  επισκέπτονται  κάτοικοι της Νέας Μηχανιώνας και της Επανομής, καθώς και πολίτες της Θεσσαλονίκης και τον κοντινό δήμο Θέρμης που καταφθάνουν εκεί με την αστική συγκοινωνία του ΟΑΣΘ.

Μέχρι τώρα, για την καθαριότητα και τον ευπρεπισμό του χώρου, ενδιαφέρονταν ο εκμισθωτής του κυλικείου που υπάρχει στην κοινοτική πλάζ, καταβάλλοντας ετησίως το ποσό των 12.000 ευρώ περίπου. 

Όμως από τις αρχές του 2017, οπότε έληξε η σύμβαση με τον ενοικιαστή κι αυτός εγκατέλειψε το αναψυκτήριο, η δημοτική αρχή δεν φρόντισε σκόπιμα, όπως καταγγέλλει η δημοτική παράταξη, για την εκ νέου εκμίσθωση του χώρου, με συνέπεια ο χώρος να έχει απαξιωθεί πλήρως και ο Δήμος Θερμαϊκού να έχει διαφυγόντα έσοδα όχι μόνο για φέτος, αλλά απ’ ότι φαίνεται και για την επόμενη εικοσαετία.

Το σημαντικότερο όμως, συνέχιζε στην ανακοίνωσή της η “Συμπολιτεία Θερμαϊκού”, είναι ότι, καθώς θα περιφραχτεί η έκταση των 26 στρεμμάτων για να λειτουργήσει ως κατασκήνωση, δεν θα είναι πλέον ελεύθερη η πρόσβαση στο ευρύ κοινό, πρωτίστως στους κατοίκους της Νέας Μηχανιώνας και της Επανομής, ενώ μία τέτοια χρήση δεν είναι σύμφωνη με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Επανομής που προβλέπει για το κτήμα Καραγκιόζη - Πάλιουρα ζώνη Β΄  κατοικίας και όχι κατασκήνωση.

Η «Συμπολιτεία» καλεί  τους δημότες του δήμου Θερμαϊκού και όλους τους κατοίκους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, που δεκαετίες τώρα χαίρονται την ομορφιά της δημοτικής ακτής Πάλιουρα και κολυμπάνε στα καταγάλανα νερά της, να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, προκειμένου να αποτρέψουν οποιαδήποτε απόπειρα επαναφοράς του θέματος από τη διοίκηση Μαυρομάτη. Απαιτεί δε από τη δημοτική αρχή να προχωρήσει τάχιστα στην περίφραξη και περιφρούρηση του χώρου, προκειμένου να σταματήσει η ραγδαία υποβάθμιση της δημοτικής πλαζ εξαιτίας της πλήρους εγκατάλειψής της από το Δήμο, καθώς και στην άμεση δημοπράτηση.