Περιβαλλοντικοί ακτιβιστές αποκλείουν το γραφείο της Blackrock στο Παρίσι

Το γραφείο της Blackrock Inc στο Παρίσι αποκλείστηκε για μικρό χρονικό διάστημα τη Δευτέρα από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές που πέταξαν κόκκινη μπογιά στο πάτωμα και γέμισαν τους τοίχους με γκράφιτι προτού αποχωρήσουν απο το χώρο της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο.

Η Νεολαία για το Κλίμα Γαλλίας αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι η Blackrock στοχοποιήθηκε λόγω των επενδύσεών της σε εταιρείες που βλάπτουν το περιβάλλον, μεταξύ αυτών και οι Vinci, Total, BNP Paribas και Societe Generale.

«Οι ακτιβιστές μας έφυγαν από τα γραφεία της Blackrock με τη θέλησή τους, αφού τα κατέλαβαν για πάνω από μια ώρα», ανέφερε η ομάδα με ένα tweet.

Au siège de #BlackRock, les militants écologistes extirpés un par un par les forces de l'ordre. Une banderole déployée à l'entrée pic.twitter.com/6vwQ6ygRcX

— Thibault Izoret (@TIM_7375) February 10, 2020

Τα γραφεία της Blackrock σε άλλες πόλεις έχουν γίνει πόλος έλξης παρόμοιων διαμαρτυριών τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου. Διαδηλωτές έχουν ακολουθήσει τον εκτελεστικό διευθυντή της εταιρείας, Larry Fink, σε διάφορες εκδηλώσεις και ομιλίες. Πέρα από τις περιβαλλοντικές ανησυχίες, οι ακτιβιστές έχουν εκφράσει τη διαμαρτυρία τους απέναντι στη συμμετοχή της Blackrock σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κατασκευής όπλων και διαχείρισης ιδιωτικών φυλακών.

Στη Γαλλία, οι εγκαταστάσεις της εταιρείας έχουν δεχτεί αρκετές επιθέσεις τον τελευταίο μήνα κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών για τις μεταρρυθμίσεις του Μακρόν στο συνταξιοδοτικό, καθώς θεωρείται ότι η εταιρεία έχει συμμετάσχει στη διαμόρφωσή τους.

Κατά τη διάρκεια της κατάληψης στο Παρίσι, video σε ζωντανή μετάδοση στα social media έδειχναν αστυνομικές δυνάμεις που προσπαθούσαν να αποκλείσουν περιμετρικά τον χώρο που είχε καταληφθεί από τους δεκάδες ακτιβιστές. Οι τοίχοι στο εσωτερικό καλύφθηκαν με αντιεξουσιαστικά συνθήματα όπως «Blackrock δολοφόνοι» και «Θέλω να ζήσω».

πηγή: bloomberg