Παρέμβαση της Ν.Ε. και των Ο.Μ. του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής για τις «Σκουριές»

Μετά από έξι μήνες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ

Με ένα κείμενο δημόσιας παρέμβασης η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής καθώς και οι Οργανώσεις Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής τονίζουν ότι η μη επίλυση άμεσα του προβλήματος της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές, παρά τις δεσμεύσεις που λάβαμε, θέτει εν αμφιβόλω την συμμετοχή των μελών και στελεχών της Χαλκιδικής στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ολόκληρο το κείμενο:

Μετά από έξι μήνες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουμε και επισημαίνουμε τα εξής:

1.     Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν από τους πρωτεργάτες του κινήματος των «Σκουριών» που αγκαλιάστηκε θερμά όχι μόνο πανελλαδικά αλλά και παγκόσμια. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δίκαια σήκωσε το πρόβλημα των «Σκουριών» σαν σημαία του και διά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεσμεύτηκε κατ’ επανάληψη για τη λύση του.  Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πολιτική δύναμη που τοποθέτησε το πρόβλημα των «Σκουριών» στην πραγματική του πολιτική βάση και πρότεινε μέσα από μια διαρκή κινηματική και επιστημονική προσπάθεια βιώσιμες λύσεις για την αντιμετώπισή του όπως η ακύρωση των καταστροφικών επεκτάσεων των εξορύξεων χρυσού (με πρώτες τις Σκουριές), η διασφάλιση της εργασίας με συνέχιση των παραδοσιακών μεταλλείων και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, και η προνομιακή παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής με αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων έξω από τη «λογική» της καταστροφικής μεταλλευτικής μονοκαλλιέργειας που επιβάλλουν οι πολυεθνικές και η εγχώρια διαπλοκή. 

2.     Η εξόρυξη και μεταλλουργία χρυσού δεν είναι απλά ένα σημαντικό περιβαλλοντικό/οικολογικό πρόβλημα της ΒΑ Χαλκιδικής ούτε μπορεί να χωρέσει στα όριατης περιοχής.  Οι κάτοικοι και το κίνημά τους υπερασπίζονται μαζί με το περιβάλλον, το ίδιο το μέλλον του τόπου τους, την υγεία τους, την εργασία τους, τις περιουσίες τους, την ίδια τους τη δυνατότητα να ζήσουνμε ασφάλεια στην πατρίδα τους.  Είναι εξάλλου τεκμηριωμένο ότι η απώλεια εργασίας από την εξόντωση των υπόλοιπων δραστηριοτήτων θα είναι πολλαπλάσια από τις πρόσκαιρες θέσεις που προσφέρει η μεταλλεία χρυσού.

Επιπλέον, το «στήσιμο»των «Σκουριών» είναι μια διαρκής πορεία από σκάνδαλα καταδολίευσης δημόσιας περιουσίας και πόρων, διαφθοράς, φορο-δια/από-φυγής, φωτογραφικών ρυθμίσεων και «στραβών ματιών» από την κατεστημένη πολιτική εξουσία υπέρ της εγχώριας διαπλοκής και της παρασιτικής ολιγαρχίας. Με αυτή τη σχέση οι «Σκουριές» αποτελούν παράδειγμα για «το πώς φτάσαμε ως εδώ» και «δούρειο ίππο» για την ίδια την πορεία της χώρας.  Με αυτή τη σχέση οι «Σκουριές» γίνονται μαζί με τα ΜΜΕ οι ναυαρχίδες της διαπλοκής στην Ελλάδα, ταυτόχρονα όμως η σχέση αυτή μπορεί να γίνει η «αχίλλειος πτέρνα» για επαναφορά στη νομιμότητα αρκεί να υπάρχει η αντίστοιχη πολιτική βούληση.

3.      Οι εργασίες της εταιρείας  έχουν εντατικοποιηθεί όλο αυτό το διάστημα, παραβιάζεται η ΑΕΠΟ και η σύμβαση παραχώρησης χιλιάδων στρεμμάτων γης με αποτέλεσμα η καταστροφή που συντελείται να διευρύνεται μέρα με τη μέρα, να δημιουργούνται τετελεσμένα και οι επιπτώσεις να είναι μη αναστρέψιμες. Ακόμη και οι αποφάσεις του ΥΠΑΠΕΝ για το σταμάτημα της οικοδομικής άδειας του εργοστασίου εμπλουτισμού στις ΣΚΟΥΡΙΕΣ δεν έγιναν σεβαστές. Η αδικαιολόγητη κυβερνητική κωλυσιεργία το τελευταίο διάστημα στην αντιμετώπιση του προβλήματος χωρίς ανακοπή των εργασιών στις Σκουριές, με ευθύνη και της προηγούμενης ηγεσίας του Υ.Π.Α.Π.ΕΝ. και των στελεχών του, ενθάρρυνε τους επίδοξους καταπατητές, παρά τις επανειλημμένες επαφές στελεχών της Ν.Ε. αλλά και εκπροσώπων του κινήματος με την πολιτική ηγεσία και στελέχη του Υ.Π.Α.Π.ΕΝ. και τις διαβεβαιώσεις τους για άμεση ανακοπή των εργασιών, σύμφωνα πάντα με την εκφρασμένη πολιτική βούληση και εντολή από τα κομματικά και κυβερνητικά όργανα.

Στην ίδια κατεύθυνση συνέβαλε και η ηγεσία του Υ.ΠΡΟ.ΠΟ. με τουλάχιστον ανοχή, αν όχι ενθάρρυνση, των θυλάκων της ΕΛ.ΑΣ. που συνεχίζουν να λειτουργούν με τον ίδιο μεροληπτικό και κατασταλτικό τρόπο απέναντι στο κίνημα όπως ακριβώς την εποχή που εντολέας ήταν η διαπλοκή.  Σε όλες τις κινητοποιήσεις που διοργανώνει το κίνημα στο παραπάνω διάστημα η αστυνομία με την ωμή καταστολή φροντίζει να δείξει ότι ο υπουργός κ.Πανούσης αντικατέστησε επάξια τους  προκατόχους του. Πρόσφατο γεγονός είχαμε στις 3/8/15 όταν η αστυνομία προέβη ακόμη και σε συλλήψεις στην καθιστική διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν μέλη του κινήματος κοντά στο χώρο των ΣΚΟΥΡΙΩΝ .

4.      Έχοντας επίγνωση του διακριτού ρόλου ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο κόμμα, απαιτούμε την επαναφορά στη νομιμότητα με άμεση ανακοπή όλων των εργασιών στις Σκουριές και την δρομολόγηση, με συμμετοχή όλης της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, των λύσεων που έχουν επεξεργαστεί το κίνημα και ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Η μη επίλυση άμεσα του προβλήματος παρά τις δεσμεύσεις που λάβαμε, θέτει εν αμφιβόλω την συμμετοχή μας στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέσα από το κίνημα ενάντια στην επέκταση των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές και όλα τα δεινά που τη συνοδεύουν, αλλά είναι επίσης σαφές ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η στήριξή μας σε πολιτικές απεμπόλησης των στόχων του κινήματος και υποθήκευσης του μέλλοντος της Χαλκιδικής.  Θα αγωνιζόμαστε έτσι και αλλιώς μέσα από το κίνημα μέχρι την τελική δικαίωση, συμπαραστεκόμενοι στους 350 και πάνω διωκόμενους αγωνιστές.