Παρεμπόδιση της ελευθερίας του Τύπου καταγγέλλει η ΕΦΕ για τη χθεσινή ενημέρωση Τσιόδρα-Χαρδαλιά

Απρόκλητη παρεμπόδιση της εξάσκησης του δικαιώματος στην ελευθερία του Τύπου καταγγέλλει για ακόμη μία φορά η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας με αφορμή την κάλυψη της συνέντευξης τύπου που έδωσαν χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Στην καταγγελία αναφέρουν ότι ενημερώθηκαν από το γραφείου τύπου του υπουργείου υγείας, πως θα τους επιτρεπόταν ένα και μόνο λεπτό για να φωτογραφίσουν. «Προφανώς δεν συνέτρεχαν επιδημιολογικοί λόγοι για αυτή την απρόκλητη παρεμπόδιση της εξάσκησης του δικαιώματος στην ελευθερία του Τύπου, εφόσον μάλιστα η παρουσία των δημοσιογράφων του γραπτού λόγου στον ίδιο χώρο δεν ενοχλούσε» σημειώνει η ΕΦΕ τονίζοντας ότι ο περιορισμός αυτός έθετε σε σοβαρότατο κίνδυνο τους παραβρισκόμενους συναδέλφους, λόγω του συγχρωτισμού που θα επικρατούσε, γεγονός που και θεωρητικά αλλά και στην πράξη είναι κάθετα αντίθετο με οποιοδήποτε μέτρο, για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού CoVid19.

«Συνεπώς και εφόσον, με αφορμή τον κορωνοϊό, έχει υπάρξει μια έντονη προσπάθεια από ορισμένους να υποβαθμίσουν το επάγγελμα των φωτορεπόρτερ, είτε επιβάλλοντάς τους πολύ στενά χρονικά περιθώρια είτε δηλώνοντας ως «κλειστές», σημαντικές στιγμές της ειδησεογραφίας και της κυβερνητικής δράσης, οι συνάδελφοι που παραβρέθηκαν στη συνέντευξη τύπου αποφάσισαν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, να αποχωρήσουν και να μην καλύψουν το γεγονός» αναφέρει.

Ολόκληρη η καταγγελία της ΕΦΕ:

«Για άλλη μια φορά, η ΕΦΕ βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλει πράξεις κρατικών αξιωματούχων. Πιο συγκεκριμένα, μέλη της ΕΦΕ παραβρέθηκαν σήμερα στο υπουργείο υγείας, στα πλαίσια της ενημέρωσης από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόρδα και τον υφυπουργό πολιτικής προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, με σκοπό να καλύψουν τη συνέντευξη τύπου.

Ωστόσο όπως ενημερώθηκαν από το γραφείου τύπου του υπουργείου υγείας, θα τους επιτρεπόταν ένα και μόνο λεπτό για να φωτογραφίσουν. Προφανώς δεν συνέτρεχαν επιδημιολογικοί λόγοι για αυτή την απρόκλητη παρεμπόδιση της εξάσκησης του δικαιώματος στην ελευθερία του τύπου, εφόσον μάλιστα η παρουσία των δημοσιογράφων του γραπτού λόγου στον ίδιο χώρο δεν ενοχλούσε.

Επίσης, ο περιορισμός σε «ένα λεπτό» έθετε σε σοβαρότατο κίνδυνο τους παραβρισκόμενους συναδέλφους, λόγω του συγχρωτισμού που θα επικρατούσε, γεγονός που και θεωρητικά αλλά και στην πράξη είναι κάθετα αντίθετο με οποιοδήποτε μέτρο, για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού CoVid19.

Οι δικαιολογίες που δόθηκαν στις ενστάσεις των συναδέλφων ήταν φαιδρές, όπως «θα τραβάτε την ώρα που μιλάει ο υπουργός;». Συνεπώς και εφόσον, με αφορμή τον κορωνοϊό, έχει υπάρξει μια έντονη προσπάθεια από ορισμένους να υποβαθμίσουν το επάγγελμα των φωτορεπόρτερ, είτε επιβάλλοντάς τους πολύ στενά χρονικά περιθώρια είτε δηλώνοντας ως «κλειστές», σημαντικές στιγμές της ειδησεογραφίας και της κυβερνητικής δράσης, οι συνάδελφοι που παραβρέθηκαν στη συνέντευξη τύπου αποφάσισαν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, να αποχωρήσουν και να μην καλύψουν το γεγονός. Θυμίζουμε ότι θα ήταν η πρώτη συνέντευξη τύπου από την αρχή της πανδημίας, στην οποία οι περισσότεροι εκ των συναδέλφων θα είχαν τη δυνατότητα απεικόνισης του κορυφαίου επιδημιολόγου της κυβέρνησης.

Ως ΕΦΕ έχουμε την υποχρέωση να ζητήσουμε την κατανόηση των πελατών των συναδέλφων, καθώς και των αναγνωστών των μέσων τους που για άλλη μια φορά δεν έλαβαν φωτογραφία.

Για αυτή την παράλειψη δε φέρουν καμία ευθύνη οι επαγγελματίες φωτορεπόρτερ. Πρόκειται για κρατική απόφαση που θέτει, σε συνδυασμό με πολλές ανάλογες που ζήσαμε και (ίσως) ξαναζήσουμε, την εργασία και το βιος των συναδέλφων σε σοβαρό κίνδυνο! Καλούμε τους συναδέλφους δημοσιογράφους να φέρονται, σε ανάλογες περιπτώσεις, με αλληλεγγύη και να μην προμηθεύουν τα μέσα τους με φωτογραφίες τραβηγμένες από κινητό.

Το ΔΣ της ΕΦΕ

Αθήνα 04-8-2020»