Πανελλαδική κραυγή διαμαρτυρίας υπέρ του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ

Ταυτόχρονες κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπου πραγματοποιούνται προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, διοργανώνονται σήμερα, Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, υπέρ της συνέχισης του αυτοδιοίκητου που κατάργησε εν μία νυκτί η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στις 11:30 έξω από το υπουργείο Υγείας, επί της Αριστοτέλους 17.

Στη Θεσσαλονίκη στην πλατεία Αριστοτέλους, στην Κρήτη το κάλεσμα είναι για το κτίριο όπου στεγάζεται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στο παλιό λιμάνι του Ηρακλείου, στη Λάρισα στην κεντρική πλατεία της πόλης, στην Πάτρα στο δημαρχείο της πόλης και τέλος στα Ιωάννινα το κάλεσμα είναι για την κεντρική πλατεία.

Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι τονίζουν τα εξής:

«Στις 30 Σεπτεμβρίου, η Κυβέρνηση αποφάσισε αιφνιδιαστικά να καταργήσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το εκλεγμένο και άμισθο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ και να το αντικαταστήσει με ένα διορισμένο και έμμισθο! Ταυτόχρονα, με την ίδια πράξη καταργεί τις νομικές ρυθμίσεις για το σκοπό και την αποστολή του καθώς και τη δυνατότητα ίδρυσης νέων μονάδων. Κι όλα αυτά δήθεν από την «εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη για τη θέσπιση κανόνων χρηστής διαχείρισης και διοίκησης...».

Το ΚΕΘΕΑ όμως στα 37 χρόνια λειτουργίας του δεν έδωσε ούτε μια αφορμή για υποψίες κακής διαχείρισης, δεν δημιούργησε «μαύρες τρύπες», δεν προέβη σε δανεισμό, δεν ενεπλάκη σε σκάνδαλα. Αντιθέτως, καθιέρωσε από το 1995 τον ετήσιο δημόσιο απολογισμό, ελέγχεται από ορκωτούς λογιστές, διαθέτει διπλογραφικό σύστημα και εσωτερικό έλεγχο, και η πολύ καλή διαχειριστική του επίδοση επιβεβαιώθηκε πρόσφατα και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Θεωρούμε ότι αυτή η αντισυνταγματική παρέμβαση υπονομεύει πλήρως το έργο του ΚΕΘΕΑ καθώς αποβλέπει στη δημιουργία ενός γραφειοκρατικού οργανισμού που η λειτουργία του θα διαταράσσεται με κάθε κυβερνητική αλλαγή και ο οποίος θα είναι ευάλωτος σε πάσης φύσεως πολιτικές παρεμβάσεις».

«Σας προσκαλούμε να ενώσετε τις φωνές σας μαζί με τα μέλη, τους γονείς, εργαζόμενους και φίλους του ΚΕΘΕΑ», αναφέρουν ακόμη..

Παράλληλα, πραγματοποιούν διαδικτυακό ψήφισμα που στόχο έχει την απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου μέσω της πλατφόρμας avaaz.

Στην προχθεσινή ανοιχτή συνέλευση των εργαζομένων, εκτός από τις πρωτοβουλίες που θα πάρει ο κάθε ξεχωριστός τομέας (σύλλογοι γονέων, κοινότητες, όργανα της διοίκησης, ομάδες επανένταξης και μέλη) και τις νομικές πρωτοβουλίες (π.χ. προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας) συμφωνήθηκε ότι ο «πόλεμος» θα κερδηθεί εάν όλοι οι πολίτες είναι στο πλευρό του ΚΕΘΕΑ.