Παγκόσμια αλληλεγγύη στον αγώνα της Χαλκιδικής

Συνέντευξη Τύπου:

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν σήμερα οι επιτροπές αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική, μέσα από το κτήριο της ΕΡΤ, στην Λ. Στρατού.

Βασική αφορμή για την συνέντευξη τύπου η ενάτη του Νοέμβρη, δηλαδή η Παγκόσμια μέρα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού, όπου και διοργανώνεται μεγάλη πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και του κόσμου.

Στην συνέντευξη τύπου τον λόγο πήραν κάτοικοι της Χαλκιδικής, δικηγόροι των διωκόμενων κατοίκων αλλά και δύο καθηγητές του ΑΠΘ.

Μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι των επιτροπών κατοίκων από την Ιερισσό, την Μ. Παναγία και τα Νέα Ρόδα δήλωσαν πως “εδώ και τρία χρόνια έχουμε βγει όλοι στους δρόμους του αγώνα για τον τόπο μας. Δεν διαμαρτυρόμαστε απλώς για τα δικαιώματά μας αλλά για την ίδια τη ζωή και το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.

Η ποινικοποίηση και η καταστολή των αγώνων των κοινωνικών κινημάτων που υποστηρίζουν θεμελιώδη δικαιώματα είναι η μόνη αντίδραση ενός πανικοβλημένου συστήματος εξουσίας. Υποχρέωση μας να προστατεύσουμε με την φωνή μας όλους αυτούς που αντιστέκονται στην αυθαιρεσία της εξουσίας. Πιστεύουμε ότι ενωμένοι έχουμε τη Δύναμη.

Στις 9 Νοέμβρη καλούμε σε ταυτόχρονες διαμαρτυρίες, εκδηλώσεις, δράσεις, διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο για σταματήσουν όλες οι διώξεις σε βάρος μας και για να πάψουν άμεσα οι εργασίες εξόρυξης χρυσού στην Χαλκιδική”.

Υπάρχουν πολιτικές και διοικητικές ευθύνες που θα αποδωθούν

Οι δικηγόροι των διωκόμενων κατοίκων κ.κ Αδαμίδης και Κυρίτσης επεσήμαναν πως “από τις διώξεις πρέπει να επικεντρωθούμε στην νομιμότητα των διαδικασιών. Οι άδειες που έχουν εκδοσει για την υλοτόμηση εκατοντάδων δέντρων ελέγχονται. Στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα: Υπάρχει νομική διαδικασία από την πλευρά μας, που αφορά στην έρευνα των αδειών και θα υπάρξουν σύντομα επίσημες ενέργειες”.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους οι ευθύνες εκτός από πολιτικές είναι και διοικητικές. Επίσης ανακοίνωσαν νομικές ενέργειες σε επίπεδο Ευρωπαικής Ένωσης αλλά και στο Συμβούλιο της Ευρώπης. “Η νομιμότητα θα εφαρμοστεί στην Χαλκιδική με κάθε μέσο και τρόπο” είπε χαρακτηριτικά ο κ. Κυρίτσης.

Μη αναστρέψιμες οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων

Ο καθηγητής κ. Ζιάγκας έκανε λόγο για μεγάλης κλίμακας επέμβαση στην περιοχή των Σκουριών, καθως αν συνεχιστεί η δραστηριότητα της εταιρείας στην περιοχή η καταστροφή θα είναι μη αναστρέψιμη.

Τέλος ο καθηγητής Α. Μπένος, από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, μίλησε για τους τόνους σκόνης που θα εισπνέουν καθημερινά όχι μόνο οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, αλλά και της Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Β. Ελλάδας. Οι επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων θα είναι μεσοπρόθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες με κύριο αίτιο το αρσενικό, που με βάση την διεθνή βιβλιογραφία γεννά τον καρκίνο.

Επίσης διαβάστε:

Χαλκιδική: Το χρονικό ενός αγώνα χιλιάδων κατοίκων εναντίον μιας εταιρείας

9 Νοέμβρη: Παγκόσμια μέρα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού. Η Χαλκιδική έρχεται στην Θεσσαλονίκη

Ελεύθεροι και οι άλλοι δύο αγωνιστές της Ιερισσού