Ούτε δρόμος ούτε μνημείο για τον Ζακ

Δεν πέρασε τελικά στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας η πρόταση για μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε Ζακ Κωστόπουλου, αλλά αντ' αυτού προτάθηκε και ψηφίστηκε η ανέγερση μνημεία γενικά κατά του ρατσισμού, του μίσους και της μισαλλοδοξίας.

Στην απόφαση «στρογγυλοποίησης των πραγμάτων» από τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη σκόνταψε τελικά η πρόταση για μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε οδό Ζακ Κωστόπουλου, αλλά και η πρόταση για την ανέγερση ενός μνημείου αποκλειστικά για τον ακτιβιστή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Τη σχετική πρόταση για μετονομασία της οδού όπου λίντσαραν τον Ζακ είχε κάνει ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Νάσος Ηλιόπουλος.

Όμως, παρότι ο δήμαρχος Αθηναίων χαιρέτισε την τοποθέτησή του κ. Ηλιόπουλου, τελικά έκανε πρόταση για ανέγερση μνημείου κατά του ρατσισμού, του μίσους και της μισαλλοδοξίας, χωρίς ρητή αναφορά στον Ζακ Κωστόπουλο, αλλά και δίχως να αναφέρει σε ποιο σημείο της πόλης σκέφτεται να το αναγείρει.

Ο δήμαρχος ζήτησε να μην περιοριστεί το θέμα στη μετονομασία του δρόμου και επικαλούμενος «προσωπική εμπειρία», ανάφερε ότι «αυτές οι μετονομασίες πολλές φορές κινδυνεύουν να λειτουργήσουν αντίστροφα γιατί χύνεται πολύ δηλητήριο». Για αυτό τόνισε, προτείνει την ανέγερση αυτού του μνημείου. « Όπως είχε και έχει ιδιαίτερη συμβολική αξία το Μνημείο Εθνικής Συμφιλίωσης, έτσι να είναι αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο που θα αφήσει πίσω του, ένα τέτοιο μνημείο», πρόσθεσε.

«Η άγρια δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου είναι ένα σύμβολο αγώνα που καλείται να δώσει ενωμένη η πόλη για τα δικαιώματα και τη Δημοκρατία», είπε ο δήμαρχος κατά τη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Απ’ την πλευρά του ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Νάσος Ηλιόπουλος, δήλωσε ότι η παράταξη του θα συμφωνούσε με την πρόταση του δημάρχου αν το μνημείο που προτείνει «έχει ρητή αναφορά στον Ζακ Κωστόπουλο».

Ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε επίσης η ασφάλεια είναι «καθολικό δικαίωμα, χωρίς εξαιρέσεις» και η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου είναι «μεγάλη ντροπή και ανοιχτή πληγή».

Επίσης ζήτησε να υπάρξει από πλευράς του δήμου μια συλλογική στρατηγική και θεσμική σχέση με την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα «για μια πόλη Δημοκρατική, χωρίς αόρατους ανθρώπους». Επιπλέον, κατήγγειλε ότι και μετά το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλο, «συνεχίστηκε το λιντσάρισμα στη μνήμη του από δημοσιογράφους και ιστοσελίδες».

Με την πρόταση του δημάρχου συντάχθηκε ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα είσαι εσύ», Παύλος Γερουλάνος, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα η ανέγερση του μνημείου να εντάσσεται σε μια ολοκληρωμένη πολιτική του δήμου για την στήριξη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και των άλλων κοινοτήτων της Αθήνας που είναι θύματα βίας.

Ο Νίκος Σοφιανός, επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», εξέφρασε προβληματισμό σχετικά με τις μετονομασίες και πρότεινε την ανέγερση μνημείου ή επιτύμβιας στήλης στο σημείο όμως της δολοφονίας.

Πηγή: efsyn.gr