«Open the borders»: Μήνυμα στην Ευρώπη από τους πρόσφυγες στα Διαβατά

"Έχουμε δικαίωμα για μία καλύτερη ζωή για εμάς και τα παιδιά μας"

Η Σύνοδος Κορυφής έχει δημιουργήσει άγχος και ανησυχία στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Κέντρο Μετεγκατάστασης στα Διαβατά οι οποίοι οργάνωσαν συνέντευξη τύπου και παράσταση διαμαρτυρίας με μοναδικό αίτημα «ανοίξτε τα σύνορα».

«Στέλνουμε ένα μήνυμα στην Ευρώπη, επειδή σήμερα γίνεται η Σύνοδος Κορυφής  για το προσφυγικό. Ένα μήνυμα να μας βλέπουν ως ανθρώπους  και για την κατάσταση που ζούμε. Ζητάμε από την Ευρώπη να μας ανοίξει τα σύνορα», λέει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Αχμέντ Ελ Μποχαϊσι από τη Συρία που βρίσκεται εδώ και 12 ημέρες στα Διαβατά.

«Φύγαμε από τις χώρες μας χωρίς τη θέληση μας. Έχουμε δικαίωμα για μία καλύτερη ζωή για εμάς και τα παιδιά μας», αναφέρει.

Τον ελληνικό λαό, τις εθελοντικές οργανώσεις και την ελληνική κυβέρνηση ευχαριστεί  ο Μιχάντ Μπαρκούντ επίσης από τη Συρία ο οποίος υπογραμμίζει πως «θεωρούμε πως είμαστε προσωρινά εδώ». «Θα θέλαμε να φτάσει η φωνή μας στην Ευρώπη και τις Βρυξέλλες».

«Δεν είμαστε παιχνίδι. Φύγαμε από το θάνατο, φτάσαμε στο θάνατο της θάλασσας και συνεχίζεται το παιχνίδι που μια χώρα ζητά τόσα δολάρια και μια άλλη τόσα. Το μόνο που ζητάμε εμείς είναι να συνεχίσουμε το δρόμο μας για εκεί που θέλουμε και να χτίσουμε ξανά τη ζωή μας».

Ο Μιχάντ έδωσε μέχρι σήμερα 5.000 δολάρια για να φτάσει ο ίδιος και η οικογένεια του στην Ελλάδα. «Έχουμε μεγάλη ελπίδα ότι θα ανοίξουν τα σύνορα», λέει ενώ σε ερώτηση τι θα κάνουν αν τα σύνορα παραμείνουν κλειστά απαντά πως αναμένουν από την κυβέρνηση να τους μεταφέρει κάπου με καλύτερες συνθήκες και προσθέτει με νόημα πως «εμείς δεν θέλουμε να μας εκμεταλλεύονται οι διακινητές».

«Θα μπορούσα να φύγω παράνομα με τους διακινητές με 4.000 ευρώ αλλά δεν έχω λεφτά. Αν είχα θα με πήγαινε όπου ήθελα», λέει από τη πλευρά του ο Χουσεϊν Αρμανάζι από τη Συρία. «Έχω πέντε παιδιά εκ των οποίων το ένα που είναι 11 χρονών βρίσκεται ήδη στη Γερμανία με τον ξαδερφό του. Έφυγε μόνο του λόγω του πολέμου και τώρα ακολουθούμε εμείς».

Η μοναδική γυναίκα στο πάνελ η Σαλιχά Ισμαήλ από τη Συρία έφτασε στην Ελλάδα στις 22 Φεβρουαρίου και βρίσκεται εδώ και 20 ημέρες στα Διαβατά. Ταξιδεύει μόνη της με τα τρία της παιδιά ενώ ο άντρας της είναι ήδη στη Γερμανία αλλά αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα υγείας. 

«Έφυγα υποχρεωτικά. Απευθύνομαι σε κάθε μάνα στον κόσμο. Είμαι μητέρα με τρία παιδιά 9, 8 και 5,5 ετών. Κουβάλησα τα παιδιά μου σε φουσκωτή βάρκα και μου φώναζα ‘μαμά δεν θέλουμε να ανέβουμε φοβόμαστε’. Φανταστείτε να ζείτε αυτή τη κατάσταση. Εγώ τους απάντησα πως ‘πρέπει να ανέβουμε για να ζήσουμε. Ας είναι ο δρόμος του θανάτου αλλά να φτάσουμε για να ζήσουμε’», τονίζει και περιγράφει τις δραματικές στιγμές του ταξιδιού σε μία βάρκα με 40 ενήλικες και πολλά παιδιά όπου κοιτούσε τα δικά της παιδιά και σκεφτόταν πως δεν θα τα ξαναέβλεπε.

Ο Μιρβάις Αμιρί εκπροσωπεί στο πάνελ τους Αφγανούς του καταυλισμού για τους οποίους το ταξίδι σταμάτησε πολύ νωρίτερα και τα σύνορα έκλεισαν. Ο Μιρβάις ευχαριστεί τους Έλληνες και την ελληνική κυβέρνηση για τη φιλοξενία. Στη χώρα του εργαζόταν ως μάνατζερ σε Μέσα Ενημέρωσης, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Σήμερα βρίσκεται και αυτός στο Κέντρο Μετεγκατάστασης προσφύγων στα Διαβατά και το μέλλον του είναι αβέβαιο.

«Όλοι οι Αφγανοί πρόσφυγες έχουμε φτάσει εδώ με χιλιάδες δυσκολίες. Στο Αφγανιστάν είχαμε για ξυπνητήρια τις βόμβες. Έχουμε χάσει τα πάντα από το πόλεμο που κρατά 37 χρόνια. Τα σπίτια και τις περιουσίες μας», τονίζει και αναφέρεται στο δύσκολο ταξίδι που διήρκησε για εκείνον 2 μήνες και 16 ημέρες και κόστισε 15.000 δολάρια.

Ο Μιρβάις δίνει μία αποστομωτική απάντηση σε όσους κλείνουν τα σύνορα στους Αφγανούς και τους αρνούνται τη προσφυγική ιδιότητα. «Πολλοί λένε ότι οι Αφγανοί φεύγουν για οικονομικούς λόγους. Εγώ είχα τη καλύτερη ζωή. Εργαζόμουν σε Μέσα Ενημέρωσης αλλά στις 20 Ιανουαρίου οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν στο λεωφορείο που ήμασταν με τους συναδέλφους μου. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 7 άτομα και τραυματίστηκαν 20». 

«Πολλοί όπως οι Ταλιμπάν και το ISIS σκοτώνουν τους Αφγανούς κάθε μέρα», προσθέτει.

Διαμαρτυρία με αίτημα το άνοιγμα των συνόρων

Τις τελευταίες ημέρες στα Διαβατά επικρατεί ένταση καθώς η ανησυχία μεταξύ των προσφύγων είναι μεγάλη για το τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες και ποια θα είναι η τύχη τους. Την κατάσταση επιβεβαιώνει και ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΣ Σ. Παπαθεμελής ο οποίος σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους επεσήμανε πως «είναι φυσιολογικό μετά από 15 ημέρες οι άνθρωποι να ζητούν απαντήσεις. Θέλουν να μάθουν τι θα γίνει αύριο. Κάνουμε ότι μπορούμε για να βελτιώσουμε τις συνθήκες αλλά δεν μπορούμε να τους δώσουμε απαντήσεις».

Την ώρα της συνέντευξης τύπου έξω από την αίθουσα λαμβάνει χώρα μία παράσταση διαμαρτυρίας κυρίως από Αφγανούς αλλά και Ιρανούς πρόσφυγες με σύνθημα «Οι Αφγανοί θέλουν να περάσουν. Ανοίξτε τα σύνορα». Μερικές δεκάδες πρόσφυγες κρατούν αυτοσχέδια πλακάτ και πανό προκειμένου να περάσουν το μήνυμα τους. Αντίστοιχη διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε και την Τετάρτη την ώρα του φαγητού με το μήνυμα να παραμένει κοινό: «Θέλουμε να φύγουμε, ανοίξτε τα σύνορα».

Κατερίνα Μπακιρτζή

Πηγή: stokokkino.gr