Ομπάμα προς Σαμαρά: Μόνο η λιτότητα δεν είναι λύση

Την δημοσιονομική προσαρμογή και την πολιτική της λιτότητας προέβαλε ως προτεραιότητα ο  Αντώνης Σαμαράς κατά την διάρκεια της συνάντησής του με τον Μπάρακ Ομπάμα διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι "οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι τεράστιες αλλά δεν θα πάνε χαμένες" και πρόσθεσε πως αν πετύχει η Ελλάδα η επιτυχία αυτή θα είναι ευρωπαϊκή. Επίσης σημείωσε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να σταθεροποιηθεί σε ένα πολύ αποσταθεροποιημένο περιβάλλον και πρόσθεσε πως "θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για τις δομικές μεταρρυθμίσεις".

Το ενδιαφέρον της χώρας, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να έρθουν οι επενδύσεις στην χώρα προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας κάτι που όπως είπε, η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση. Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ έκανε λόγο για συνεργασία στο ζήτημα του Κυπριακού ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στα θέματα ενέργειας λέγοντας πως "βρήκαμε τεράστια αποθέματα" στην ευρύτερη περιοχή". 

Σχετικά με το θέμα  του χρέους ο Α. Σαμαράς δήλωσε  ότι πρέπει να αποφευχθούν περαιτέρω αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ, τρόικας και ΕΕ γιατί, όπως είπε,  από κάτι τέτοιο χαμένη θα είναι τελικά η Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο αμερικάνος πρόεδρος τόνισε πως μόνο η λιτότητα δεν είναι λύση αλλά χρειάζεται ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας στην προσπάθεια της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση.

"Ο πρωθυπουργός μου είπε ότι είναι δεσμευμένος να προχωρήσει, αλλά δεν μπορούμε να πάμε μονοδιάστατα στη λιτότητα. Πρέπει εκτός από τη δημοσιονομική προσαγωγή να υπάρξει ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας", δήλωσε συγκεκριμένα. Ο Μπάρακ Ομπάμα εξέφρασε ακόμη την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα λέγοντας "Θέλουμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε"

Σημείωσε επίσης πως υπάρχει ισχυρή  σχέση ανάμεσα στις δυο χώρες, καθώς η Ελλάδα είναι εταίρος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και συνεργάζονται και στο στρατιωτικό σκέλος και σε θέματα ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι δύο αρχηγοί συζήτησαν το πως  η Ελλάδα μπορεί να παίξει ένα σταθεροποιητικό ρόλο στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και να δώσει λύσεις στα προβλήματα μεταξύ των οποίων και αυτό της Κύπρου.

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα μεταβεί εκ νέου στη Νέα Υόρκη όπου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν, τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας καθώς και με τον επικεφαλής του αμερικανοεβραϊκού συμβουλίου Ντέιντ Χάρις.

Επίσης θα επισκεφτεί το Ground Zero, το σημείο όπου κατέπεσαν ο δίδυμοι πύργοι και θα δει τις εργασίες ανέγερσης του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου