«Όλυμπος- Νάουσα»: Στο έλεος του κέρδους και της λήθης;

Να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να απορρίψουν την αλλοίωση του ιστορικού κτιρίου «Όλυμπος – Νάουσα» καλεί τους φορείς της Θεσσαλονίκης το Ενωτικό Ψηφοδέλτιο «Η Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Όλο και συχνότερα ερχόμαστε αντιμέτωποι με επιχειρηματικά σχέδια που δρουν ανενόχλητα, ακόμα και όταν αυτά αποβαίνουν καταστροφικά για διατηρητέα κτίρια - σύμβολα της πόλης μας. Προφανώς το καθεστώς ασυδοσίας που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις και οι τοπικοί παράγοντες αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο στα σχέδια κάθε επίδοξου καταπατητή του δημοσίου συμφέροντος.

Στους λίγους μήνες ζωής μας έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί στην απαράδεκτη μεθοδευμένη απαξίωση που τυγχάνουν τοπόσημα της πόλης μας όπως τα Ηλύσια, η αγορά Αγίου Μηνά, κάποια αξιόλογα κτίρια της ΔΕΘ, η στοά Μοδιάνο κ.α. Η περίπτωση όμως του κτιρίου «Όλυμπος- Νάουσα» έχει ξεχωριστή θέση στη θλιβερή αυτή λίστα. Η ίδια υπηρεσία (Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων) που αρχικά είχε απορρίψει την πρόταση της ενδιαφερόμενης εταιρείας για επιπλέον επέκταση καθ’ ύψος τεσσάρων ορόφων στο τριώροφο διατηρητέο εγκρίνοντας μόνο δύο ορόφους προσθήκη, είναι η ίδια που τρεις μήνες μετά αναίρεσε τη γνωμοδότηση της εγκρίνοντας τελικά και τους τέσσερις ορόφους επέκτασης μετατρέποντας ουσιαστικά το κτίριο σε τυπική οκταόροφη οικοδομή (οι πρώτοι 3 όροφοι είναι ψηλοτάβανοι -βλ. εικόνα παραπάνω για το πώς θα είναι το τελικό αποτέλεσμα)! Το σχετικό δημοσίευμα του The Press Project είναι αποκαλυπτικό. Φαίνεται πως οι μεγαλοεπενδυτές έχουν την «τεχνογνωσία» να παίρνουν τελικά τις εγκρίσεις που θέλουν!

Από τη δική μας μεριά αναρωτιόμαστε: οι γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων οργάνων έχουν ισχύ ή όχι; Τι άλλαξε και μέσα σε 3 μήνες έγινε δεκτή η πρόταση της εταιρείας; Ποιο μήνυμα στέλνεται σε όσους επιλέγουν τον επίπονο δρόμο της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος, έναντι της ασυδοσίας και της ιδιοτέλειας, όταν οι ενδιαφερόμενοι βρίσκουν τον τρόπο να τους να παρακάμψουν και μάλιστα μέσα από τις πιο κεντρικές λειτουργίες του κράτους;

Το γεγονός πως ήδη τα διατηρητέα κτίρια ασφυκτιούν μέσα σε ένα πολεοδομικό ιστό πυκνοδομημένο με ψηλά κτίρια, νομιμοποιεί την περαιτέρω υποβάθμισή τους με την προσθήκη άλλων 4 ορόφων πάνω από αυτά, νέας κατασκευής; Στατικά είναι ικανή η υποδομή του κτιρίου να φέρει άλλους 4 ορόφους χωρίς να καταστραφεί ολοκληρωτικά το εσωτερικό του για την κατασκευή νέων υποστυλωμάτων; Τελικά οι αποκαταστάσεις διατηρητέων περιορίζονται στην επισκευή της πρόσοψης και την καταστροφή όλων των εσωτερικών στοιχείων του κτιρίου ή αντιμετωπίζουν τον εσωτερικό χώρο και την πρόσοψη ως μια ενότητα προς ανάδειξη; Θέλουμε τα διατηρητέα μας κτίρια να μετατραπούν σε απλές οψεις- βιτρίνες νέων κτιρίων;

Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και του θεσμικού τους ρόλου και να μην προχωρήσουν στην επικύρωση των αδηφάγων επιχειρηματικών σχεδίων που μπροστά στο κέρδος δεν διστάζουν ούτε απέναντι σε διατηρητέα τοπόσημα της πόλης μας. Εμείς από τη μεριά μας θα φέρουμε την πόλη ανάποδα για να ανατρέψουμε κάθε τέτοιο σχέδιο».