Ολονύχτιο θρίλερ για 54 μετανάστες στη θάλασσα

Ακόμη ένα τραγικό κεφάλαιο για την Ευρώπη βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μεσόγειο με θύματα τους 54 μετανάστες που σώθηκαν από το πλοίο Alex of Mediterranea, βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, όμως δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη που θα μπορέσουν να αποβιβαστούν.

Το πλήρωμα του πλοίου διέσωσε χθες τους δεκάδες μετανάστες όταν αντιλήφθηκε πως είναι αφυδατωμένοι και εξαντλημένοι, αλλά το Alex of Mediterranea, παρά το γεγονός ότι υπάρχει γιατρός στο πλήρωμα, δεν είναι κατασκευασμένο για να φιλοξενεί τόσους ανθρώπους. 

Όλο το βράδυ υπήρξε ένα αλαλούμ μεταξύ Ιταλίας, Μάλτας και Λιβύης καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη το «μπρα ντε φερ» για το ποιος θα δεχθεί τους μετανάστες με τον Ματέο Σαλβίνι να ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Αρχικά έγινε γνωστό πως η Μάλτα, επιθυμώντας να αποφύγει την επανάληψη της ιστορίας του Sea Watch, θα δώσει άδεια στο πλοίο να πάει στη Βαλέτα υπό την προϋπόθεση ότι η Ιταλία θα πάρει ισάριθμους μετανάστες που βρίσκονται ήδη στο έδαφός της. Η Μάλτα, μάλιστα, παρουσίασε προς τα μέλη της ΜΚΟ τη συμφωνία ως «κλεισμένη».

Το πλήρωμα του Alex of Mediterranea, όμως αντέτεινε πως η κατάσταση στο πλοίο είναι τραγική, οι μετανάστες δεν έχουν αντοχές και δεν ήθελε να ρισκάρει ένα ταξίδι περίπου 100 μιλίων. Προτίμησε να κατευθυνθεί προς τη Λαμπεντούζα.

Κι ενώ το πλήρωμα παρέμεινε άυπνο όλο το βράδυ ώστε να μπορέσει να προσφέρει τις όποιες βοήθειες στους μετανάστες, αλλά και να βεβαιωθεί πως δεν θα πέσει κάποιος στη θάλασσα, η ιταλική ακτοφυλακή ενημέρωση το  Alex of Mediterranea ότι η είσοδος στα ιταλικά χωρικά ύδατα είναι απαγορευμένη και πως θα πρέπει να αναλάβει την κατάσταση η λιβυκή ακτοφυλακή.

Ο Σαλβίνι, υπέγραψε το βράδυ διάταγμα με το οποίο του απαγορεύει την είσοδο στα ιταλικά χωρικά ύδατα στη βάση ενός νόμου που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Ιουνίου με στόχο τις ΜΚΟ που σώζουν μετανάστες στη θάλασσα, τις οποίες θεωρεί συνεργούς διακινητών.

«Το διάταγμα είναι παράνομο, επειδή δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα πλοίο που πραγματοποίησε μια επιχείρηση διάσωσης για τη διάσωση ανθρωπίνων ζωών σε κίνδυνο», ανέφερε η Mediterranea στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, επαναλαμβάνοντας τους όρους που χρησιμοποίησε την Τρίτη η δικαστίνα που ήρε τη σύλληψη της Καρόλα Ρακέτε, της καπετάνισσας του Sea-Watch που αγνόησε εκουσίως ένα παρόμοιο διάταγμα.

Τα μέλη της ΜΚΟ επιμένουν πως οι μετανάστες δεν μπορούν να πάνε στη Λιβύη, καθώς δεν υπάρχει λιμάνι στη χώρα που να είναι αναγνωρισμένο ως ασφαλές. Αντιπρότειναν, πάντως, να μεταφέρουν τους μετανάστες σε ιταλικά ή μαλτέζικα πλοία που έχουν καλύτερες συνθήκες και μπορούν να τους μεταφέρουν στη Βαλέτα.

Σήμερα ο Σαλβίνι επανήλθε λέγοντας «Ως εδώ! Αν το σκάφος των αριστεριστών δεν αλλάξει ρότα προς τη Μάλτα, είναι σαφές πως θα είναι η ένατη πράξη ανυπακοής, βίας και πειρατείας. Εγώ δεν υποχωρώ». 

Πηγή: efsyn.gr