Όλα στους καναλάρχες. Έδωσαν στα Village του Κοντομηνά τις αίθουσες του λιμανιού.Έχουν ευθύνη Τζιτζικώστας-Μπουτάρης.

Χθες το απόγευμα έγιναν τα επίσημα εγκαίνια της Village στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ναι, είναι αλήθεια, οι αίθουσες που φιλοξενούν τις προβολές του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, με ότι συνεπάγονται, από χθες προβάλλουν τα Χόμπιτ, και τα άλλα μαζικής κατανάλωσης προϊόντα.

Η Village δεν κράτησε τα ονόματα που έδωσε το Φεστιβάλ στις τέσσερις αίθουσες των αποθηκών 1 και Δ (Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη, Φρίντα Λιάππα), αλλά για «πρακτικούς» λόγους, για να μη μπερδεύεται το κοινό δηλαδής, τις βάφτισε 1, 2,3 και 4 ( προτείνω το ίδιο να γίνει και με κεντρικούς δρόμους της πόλης).

Μετά τη συρρίκνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με την εκχώρηση των ελληνικών βραβείων στις "Νύχτες Πρεμιέρας" του Γ. Μπόμπολα, ο ΟΛΘ δίνει 4 αίθουσες, συνολικά 1.200 θέσεων, στον Δ. Κοντομηνά. Αίθουσες σύγχρονες, που φτιάχτηκαν με χρήματα της "Θεσσαλονίκης - Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 1997".

Με βάση την απόφαση του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης, η Α' προβλήτα αφαιρείται από την πόλη. Οι αρχιτεκτονικής σημασίας αίθουσες, που με δημόσια χρήματα φτιάχτηκαν για την πολυδάπανη πολιτιστική πρωτεύουσα Ευρώπης, αντιμετωπίζονται από τις τοπικές και κεντρικές ηγεσίες ως απλή και εμπορεύσιμη περιουσία, βορά προς τους ιδιώτες μεγαλοκαναλάρχες που τόσο αγαπούν.

Ο Τζιτζικώστας είδε την ανάπτυξη

Στα εγκαίνια βρέθηκε φυσικά ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Α. Τζιτζικώστας, που φυσικά μπροστά στη συμφωνία ΟΛΘ-Κοντομηνά, με ένα αστείο ενοίκιο, βλέπει να ξεπροβάλει η ανάπτυξη στη Κεντρική Μακεδονία. «Η επιλογή ενός μεγάλου ομίλου να επενδύσει στη Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα στο λιμάνι της, δείχνει και την πίστη ενός μεγάλου ομίλου στη Μακεδονία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πολιτικές ευθύνες Μπουτάρη, την «έκανε» από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Σοβαρές ευθύνες φέρει και η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης. Πριν λίγες μέρες ο Γ. Μπουτάρης παραιτήθηκε από πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, επικαλούμενος όχι την άθλια παραχώρηση του λιμανιού (λέμε τώρα), αλλά το πιεσμένο φόρτο εργασίας του, ενόψει και των επικείμενων εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.. Αντί να υπερασπιστεί το ίδιο το πρόγραμμα της δημοτικής του παράταξης, καθόλου τυχαία, αποφάσισε να παραιτηθεί επιβεβαιώνοντας έτσι την πασοκική αντίληψη του «στις δύσκολες στιγμές τρέχω».

Επίσης ο Δήμος Θεσσαλονίκης εκπροσωπείται και στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΘ, από τον Μπουταρικότερο του Μπουτάρη δημοτικό σύμβουλο, Γιώργο Δημαρέλο, ο οποίος ως εκπρόσωπος του Δήμου στηρίζει πλήρως την απόφαση για παραχώρηση, θεωρώντας την άνοιγμα του λιμανιού στους πολίτες.

Οι αντιδράσεις

Μεγάλες φαίνεται να είναι οι αρνητικές αντιδράσεις από τους πολίτες της πόλης, και ιδιαίτερα από τον κόσμο του πολιτισμού. Εδώ και χρόνια οι σινεφιλ της πόλης προσπαθούν να προστατεύσουν  τις λιγοστές κινηματογραφικές αίθουσες που «αντιστέκονταν» με τον δικό τους τρόπο στην επέλαση των βαρβάρων. Θεωρείται πως η εν λόγω συμφωνία είναι το τελειωτικό χτύπημα.

Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, αντέδρασε από τα τέλη του Οκτωβρίου, όταν και έγινε γνωστή η διαδικασία παραχώρησης, κάνοντας λόγο «ξεπούλημα του λιμανιού στον Κοντομηνά». Επίσης εκτός από την παραχώρηση συνέντευξης τύπου, είχε διοργανώσει και ενημέρωση- διαμαρτυρία έξω από το ΟΛΥΜΠΙΟΝ, τις ημέρες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Ιάσων Μπάντιος 

 

Δείτε φωτογραφίες από τον εξωτερικό χώρο τη βραδιά των εγκαινίων. Μια εικόνα χίλιες λέξεις…