Οι νέες ταινίες της εβδομάδας

Ο κριτικός κινηματογράφου Στράτος Κερσανίδης γράφει κάθε εβδομάδα για το alterthess τις νέες ταινίες που κάνουν  πρεμιέρα στις κινηματογραφίκές αίθουσες.

 

 

 

SPOTLIGHT

Σκηνοθεσία: Τομ Μακάρθι
Πρωταγωνιστούν: Μαρκ Ραφάλο, Μάικλ Κίτον, Ρέιτσελ Μακάνταμς, Λεβ Σράιμπερ, Τζον Σλέιτερι, Στάνλεϊ Τούτσι, Μπίλι Κρούνταπ

Ο σκηνοθέτης εμπνέεται από μια αληθινή ιστορία η οποία το 2002 είχε συνταράξει την κοινή γνώμη στη Βοστώνη και όλες τις ΗΠΑ κι έτσι αφηγείται μία  ιστορία η οποία αποκαλύφθηκε ύστερα από 30 χρόνια σιωπής και απόκρυψης. Ήταν ένα σκάνδαλο παιδεραστίας το οποίο κλόνισε τους κόλπους της καθολικής εκκλησίας η οποία προσπάθησε, και το κατάφερε για τρεις δεκαετίες, να παραμείνει κρυφό.

Η αρχή έγινε όταν ήρθε στο φως η υπόθεση ενός ιερέα. Η δημοσιογραφική ομάδα Προβολέας (spotlight) της εφημερίδας Μπόστον Γκλόουμπ (Boston Globe), ξεκίνησε μια μεγάλη και επίπονη έρευνα με σκοπό να αποκαλύψει πως η υπόθεση αυτή δεν ήταν η μοναδική. Υπήρχαν κάποιες ενδείξεις αλλά η δημοσιογραφική ομάδα έπρεπε να ερευνήσει σε βάθος την υπόθεση ώστε να μπορέσει να τις στοιχειοθετήσει. Ένας πραγματικός αγώνας άρχισε και η ομάδα του Προβολέα ήρθε αντιμέτωπη με ένα ολόκληρο σύστημα. Από τη μια οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δηλαδή η τοπική Αρχιεπισκοπή κι από την άλλη οι προύχοντες της Βοστώνης, οι οποίοι με το επιχείρημα πως πλήττεται το κύρος της πόλης, προσπάθησαν με συντονισμένες ενέργειες να σταματήσουν την έρευνα. Όμως η δημοσιογραφική ομάδα αντιμετώπισε και το δισταγμό, το φόβο, την ντροπή των θυμάτων που τα περισσότερα προτιμούσαν να ξεχάσουν. Όμως ο Γουόλτερ “Ρόμπι” Ρόμπινσον, η Σάσα Φάιφερ, ο Μάικλ Ρεζέντες και Ματ Κάρολ δεν το έβαλαν κάτω. Συνέχισαν και στο τέλος ανακάλυψαν πως το σκάνδαλο παιδεραστίας που ερευνούσαν ήταν πολύ μεγαλύτερο κι από όσο είχαν φανταστεί. Με τα στοιχεία που συνέλεξαν δημοσίευσαν πάνω από 600 άρθρα στην εφημερίδα τους από τα οποία προέκυψε πως τα θύματα ήταν εκατοντάδες και όχι μόνο στη Βοστώνη αλλά σε ολόκληρη τη χώρα! Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό: κατηγορήθηκαν 249 ιερείς της Αρχιεπισκοπής της Βοστώνης και 6.427 ιερείς σε ολόκληρες τις ΗΠΑ, με τα θύματά τους να φτάνουν τις 17.259!

Η ιστορία από μόνη της είναι ούτως ή άλλως συγκλονιστική. Το ζητούμενο ήταν εάν και το πως όλο αυτό θα μπορούσε να μεταφερθεί στον κινηματογράφο. Παρακολουθώντας την ταινία διαπιστώνεις πως ο σκηνοθέτης έχει τον τρόπο του να μεταφέρει την κλιμάκωση της έντασης. Η δημοσιογραφική έρευνα μοιάζει με θρίλερ, οι δημοσιογράφοι έρχονται διαρκώς αντιμέτωποι με δυσκολίες, με εκβιασμούς με την ίδια τους τη συνείδηση. Κι όσο προχωρούν τόσο η ένταση μεγαλώνει. Ο Τομ Μακάρθι δε χάνεται μέσα στο λαβύρινθο των συνεχών πληροφοριών που πρέπει να δώσει στο θεατή. Και αναφέρομαι σε αυτό επειδή όντως, οι πληροφορίες, τα γεγονότα, τα ονόματα είναι πολλά. Και ο κίνδυνος να βρεθεί ο θεατής με έναν όγκο πληροφοριών στο κεφάλι του τις οποίες δε θα προλάβει να επεξεργαστεί είναι υπαρκτός. Όμως η σκηνοθετική ματιά επιμένει στη σαφήνεια. Τα γεγονότα δίνονται όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα, δεν πελαγοδρομεί φλυαρώντας.  Δεν επιδιώκει να “χτυπήσει” τη θρησκεία ως τέτοια ούτε να προσβάλει τα θρησκευτικά αισθήματα κανενός. Αυτό που θέλει είναι να αφηγηθεί μια ιστορία και να αναδείξει τον πραγματικό ρόλο της μαχόμενης δημοσιογραφίας: την αποκάλυψη και την ανάδειξη της αλήθειας.

Την ώρα που γράφεται το κείμενο δεν ξέρουμε πόσα από τα 6 Όσκαρ για τα οποία έχει προταθεί η ταινία θα καταφέρει να κερδίσει.

 

ΚΑΥΤΟΣ ΗΛΙΟΣ

ZVIZDAN

Σκηνοθεσία: Ντάλιμπορ Μάτανιτς
Πρωταγωνιστούν: Τιχάνα Λάζοβιτς, Γκόραν Μάρκοβιτς, Νίβες Ιβάνκοβιτς, Ντάντο Τσόσιτς, Στίπε Ράντοτζα, Τρίπιμιρ Τζούρκιτς, Μίρα Μπάντζατς, Σλάβκο Σόμπιν

Tρεις ιστορίες αγάπης σε τρεις διαφορετικές εποχές αφηγείται ο πολυβραβευμένος κροάτης σκηνοθέτης.

Η πρώτη το 1991, λίγο πριν ξεσπάσει ο αιματηρός πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία. Δυο ερωτευμένοι νέοι, θύματα της παράνοιας και του μίσους που κυριαρχεί λίγο πριν από τον πόλεμο. Η δεύτερη δέκα χρόνια μετά, ενώ ο πόλεμος έχει τελειώσει, αλλά όχι και το μίσος. Οι ερωτευμένοι δεν αδυνατούν να ζήσουν τον έρωτά τους.  Η τρίτη άλλα δέκα χρόνια μετά, το 2011. Ο πόλεμος είναι παρελθόν. Οι ερωτευμένοι μπορούν πλέον να κοιταχτούν χωρίς φόβο στα μάτια. Όμωβς η καχυποψία δεν έχει εξαφανιστεί εντελώς.

Οι τρεις αυτές ιστορίες είναι γυρισμένες στον ίδιο χώρο, με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Όμως οι χαρακτήρες που υποδύονται δεν είναι οι ίδιοι. Ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί αυτό το ευφυές τέχνασμα αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τις ομοιότητες στις ζωές των ανθρώπων. Οι άνθρωποι είναι ίδιοι, όποιοι κι αν είναι, όπου και όποτε κι αν ζουν. Ο κάθε ένας και η κάθε μία από εμάς θα μπορούσε να βρίσκεται κάπου αλλού, να ζει σε διαφορετικές συνθήκες να αντιμετωπίζει διαφορετικά προβλήματα. Ο έρωτας με φόντο τον αιματηρό πόλεμο στη γειτονική μας χώρα –χώρες, τώρα πια- ο οποίος δεν υπάρχει στον παρόντα χρόνο αλλά υπονοείται τοποθετούμενος στο μέλλον ή στο παρελθόν.

Μια ταινία συγκινητική, ύμνος στη ζωή και τον έρωτα, που βαδίζοντας χέρι-χέρι αρνούνται να υποταχθούν στο θάνατο. Εξαιρετική ταινία την οποία είχαμε τη χαρά να δούμε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια. Με το Βραβείο της Επιτροπής από το τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ των Κανών και με πάνω απ΄λο 15 βραβεία στις αποσκευές της, σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ, ο “Καυτός ήλιος” ήταν η πρόταση της Κροατίας για το Ξενόγλωσσο Όσκαρ. 

                                                                                                                           

 

ΤΟ ΞΥΠΝΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Γιάνναρης

Πρωταγωνιστούν: Δάφνη Ιωακειμίδου Πατακιά, Κωνσταντίνος Ελματζίογλου, Κώστας Νικούλις, Άγγελος Τζάγια, Κωνσταντίνα Τάκαλου

Πέντε νεαρά παιδιά, τέσσερα αγόρια και ένα κορίτσι, γνωρίζονται μέσα από κάποιες συμπτώσεις και στήνουν μια ένοπλη συμμορία. Αποφασίζουν να κάνουν μια ληστεία αλλά κάτι δεν πηγαίνει καλά. Ο Γιάνναρης για μια ακόμη φορά αποδεικνύει πως γνωρίζει πολύ καλά να κάνει κινηματογράφο. Κι όχι μόνον αυτό αλλά να βρίσκεται και μερικά βήματα πιο μπροστά μέσα από σύγχρονες σκηνοθετικές ιδέες και δυνατά σενάρια τα οποία είναι βαθιά ριζωμένα στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Στο στόχαστρό του μπαίνει η νεανική οργή η οποία μεταφράζεται σε βίαιη συμπεριφορά, το οικογενειακό και το κοινωνικό υπόβαθρο των ηρώων, η ιδεολογικοποίηση της εγκληματικής συμπεριφοράς. Κι όλα αυτά μέσα σε ένα περιβάλλον πολυεπίπεδης κρίσης που βιώνεται από τους ήρωες. Βέβαια, μέσα σε όλα αυτά, ο Γιάνναρης εξετάζει και τις ανθρώπινες συμπεριφορές τόσο σε στιγμές μεγάλης πίεσης, αλλά κι όταν στην ανάκριση πλέον αρχίζουν λένε ψέματα, να αλληλοκατηγορούνται ή να πέφτουν σε αντιφάσεις. Με ξεκάθαρη ματιά, ο σκηνοθέτης συνδέει τα γεγονότα προσθέτοντας κάθε φορά και από μια ψηφίδα του παζλ ενώ δεν αφήνει έξω από την ιστορία ούτε τις οικογένειες των δραστών που βιώνουν το δικό τους δράμα. Ρυθμός και κοφτερή ματιά σε μια ακόμη πολύ καλή ταινία από τον Κωνσταντίνο Γιάνναρη.

ΤΟ ΔΑΣΟΣ

THE FOREST

Σκηνοθεσία: Τζέισον Ζάντα
Πρωταγωνιστούν: Νάταλι Ντόρμερ, Τέιλορ Κίνι, Έοιν Μακέν, Γιουκιγιόσι Οζάουα

 

 Η Σάρα αναζητά τη δύδυμη αδελφή της, η οποία έχει εξαφανιστεί μυστηριωδώς στο δάσος Αοκιγκαχάρα στους πρόποδες του όρους Φούτζι στην Ιαπωνία. Παρακούθει τις προειδοποίσεις να παραμείνει στο μονοπάτι και ψάχνοντας μέσα στο δάσος θα βρεθεί κυνηγημένη από τις βασανισμένες ψυχές των νεκρών. Μεταφυσικό θρίλερ.

 

ΠΡΑΚΤΟΡΑΤΖΑ

THE BROTHERS GRIBSY

Σκηνοθεσία: Λουίς Λετεριέρ
Πρωταγωνιστούν: Σάσα Μπαρόν Κοέν, Μαρκ Στρονγκ, Πηνελόπη Κρουζ, Άναμπελ Γουόλις, Ίσλα Φίσερ, Ρέμπελ Γουίλσον

Η τεράστιας σημασίας αποστολή ενός βρετανού πράκτορα, κινδυνεύει όταν εμφανίζεται ο επί 28 χρόνια χαμένος αδελφός του. Ανεκδιήγητη ταινία η οποία θέλει να είναι τρελή κωμωδία αλλά χωρίς να το καταφέρνει.

ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

GODS OF EGYPT

Σκηνοθεσία: Άλεξ Πρόγιας
Πρωταγωνιστούν: Τζέραρντ Μπάτλερ, Μπρέντον Θουέιτς, Νικολάι Κόστερ Ουαλντάου, Κόρτνι Ίτον, Άμπι Λι, Τζέφρι Ρας, Ρούφους Σιούελ, Έλοντι Γιανγκ, Τσάντγουικ Μπόουζμαν 

Ο θνητός ήρωας Μπεκ προσπαθεί να σώσει τον κόσμο και την πραγματική αγάπη. Μια επική περιπέτεια φαντασίας, βασισμένη στην αιγυπτιακή μυθολογία.

ΜΑΡΚΕΤΑ ΛΑΖΑΡΟΒΑ

MARKETA LAZAROVA

Σκηνοθεσία: Φράντισεκ Βλάτσιλ

Πρωταγωνιστούν: Μάγντα Βασαριόβα, Γιόζεφ Κεμρ, Νάντα Χάινα, Γιαροσλάβ Μούτσκα

Μεσαίωνας, 13ος αιώνας. Ο Νίκολας κι ο αδελφός του, Ανταμ, ληστεύουν περαστικούς για λογαριασμό του τυραννικού τους πατέρα, Κόζλικ. Σε μια από τις ληστείες, βρίσκονται να έχουν όμηρο έναν νεαρό Γερμανό, του οποίου όμως ο πατέρας έχει δραπετεύσει κι αναγγέλλει στον βασιλιά το συμβάν. Ο Κόζλικ ετοιμάζεται για την οργή του βασιλιά κι αποζητά την συμμαχία του γείτονα του, Λαζάρ. Όταν αυτός του την αρνείται, ο Κόζλικ στέλνει τον Νίκολας να απαγάγει την κόρη του Λαζάρ. Τώρα ο βασιλιάς έχει ακόμα έναν σύμμαχο κι ετοιμάζεται να επιτεθεί.

Επική μεσαιωνική περιπέτεια, παραγωγής 1967 από την Τσεχοσλοβακία.