Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου της Σύρου καταγγέλλουν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για το τεστ

Χρέωση 70 ευρώ αποφάσισε να επιβάλει ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου στους πολίτες σε περίπτωση που σταλεί τεστ για εργαστηριακό έλεγχο στο ινστιτούτο «ΠΑΣΤΕΡ» και το αποτέλεσμά του είναι αρνητικό.

Οι εργαζόμενοι του Δημόσιου Νοσοκομείου της Σύρου επιρρίπτουν ευθύνες σε ΠΑΣΤΕΡ και ΕΟΔΥ επειδή αποφάσισαν τα νοσκομεία, ή οι κλικινές ή ο ιδιώτης ασθενής να επιβαρύνονται οικονομικά υπό ορισμένες προϋποθέσεις αρνητικού τεστ κορονοϊού. Με έγγραφο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και οδηγίες του ΠΑΣΤΕΡ, που κοινοποιήθηκαν στα νοσοκομεία ζητήθηκε από τους εργαζόμενους τους να μην λαμβάνουν δείγμα ύποπτου κρούσματος αν δεν πάρουν πρώτα την έγκριση του ΕΟΔΥ.

Σε περίπτωση που δεν το κάνουν και ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα του τεστ, τότε θα επιβαρύνεται με 70 ευρώ είτε ο ιδιώτης ασθενής, είτε το νοσοκομείο είτε η κλινική.

Έτσι, ο Διοικητής του Νοσοκομείου της Σύρου αποφάσισε να χρεώνει 70ευρώ στους ασθενείς από τους οποίους λαμβάνεται δείγμα χωρίς την έγκριση του ΕΟΔΥ και στέλνεται για εργαστηριακό έλεγχο στο ΠΑΣΤΕΡ σε περίπτωση που βγει αρνητική απάντηση.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση που το αρνητικό τεστ, το οποίο δεν έχει πάρει έγκριση από τον ΕΟΔΥ, αφορά κάποιο μέλος του προσωπικού, τότε θα πληρώσει τα έξοδα το νοσοκομείο.

«Τώρα που υπάρχει διασπορά του ιού στην κοινότητα δεν θα πρέπει να φοβούνται οι γιατροί να πάρουν δείγματα σε ύποπτα κρούσματα, ούτε να προσπαθούν να βρουν κάποιον στο τηλέφωνο για να ζητάνε την άδεια του ΕΟΔΥ. Θα πρέπει να γίνονται όλο και περισσότεροι εργαστηριακοί έλεγχοι για να αποφύγουμε την διασπορά της νόσου χωρίς να είναι εμπόδια οι οδηγίες του ΕΟΔΥ και χωρίς να χρεώνονται οι ασθενείς» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της ζητώντας την απόσυρση του εγγράφου αυτού.