Οι δηλώσεις Τσίπρα για τις Σκουριές στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Με μία σκληρή ανακοίνωση ήρθε η αντίδραση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ Ιερισσού στην αναφορά του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ρ/σ Στο Κόκκινο στο θέμα της σχεδιαζόμενης εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές της ΒΑ Χαλκιδικής. Την ανακοίνωση διάβασε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής η βουλευτίνα της περιοχής Κ. Ιγγλέζη ενώ η ανακοίνωσε προκάλεσε την αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα.

"Μόνο οργή και λύπη μπορεί να προκαλέσει η αναφορά του πρωθυπουργού της χώρας Αλ. Τσίπρα", αναφέρει η ανακοίνωση της Ο.Μ. Ιερισσού του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον αριθμό των εργαζομένων στην πολυεθνική εταιρεία Eldorado Gold.

"Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία που, σύμφωνα με την ίδια, ανέρχονται σε 1980, αριθμό που το κίνημα της Χαλκιδικής αμφισβητεί, χθες δια στόματος του πρωθυπουργού αυξήθηκαν σε 5.000! Τέτοιες κουβέντες μέχρι σήμερα μόνο από φερέφωνα της εταιρείας τύπου Πάχτα είχαμε ακούσει", προσθέτει.

"Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος που προεκλογικά δεσμευόταν για το κλείσιμο των Σκουριών από την κυβέρνηση της Αριστεράς δεν προχώρησε σε οποιαδήποτε τύπου αποσαφήνιση σχετικά με το πότε θα συμβεί αυτό, δεδομένου ότι εδώ και πέντε μήνες το κίνημα της Χαλκιδικής λαμβάνει μόνο υποσχέσεις ενώ η εταιρεία συνεχίζει το καταστροφικό έργο της μετατρέποντας το βουνό Κάκαβος σε ένα ρημαγμένο τοπίο. Εδώ και πέντε μήνες έχουμε καταθέσει το σύνολο των στοιχείων που αφορούν τις παράνομες εργασίες της εταιρείας στο βουνό, παρανομίες που και το ίδιο το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης μέσω του πρώην υπουργού Π. Λαφαζάνη είχε εντοπίσει, επιστρέφοντας τους φακέλους της μεταλλουργίας πίσω στην εταιρεία για μια σειρά ελλείψεων, πάνω στις οποίες η τελευταία αρνείται πεισματικά να τοποθετηθεί και είναι εδώ και καιρό εκπρόθεσμη. Το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης είχε στην διάθεσή του και τον χρόνο και τα νομικά στοιχεία για να ολοκληρώσει τον έλεγχο της νομιμότητας των εργασιών και να προχωρήσει στην υλοποίηση της δέσμευσης του κόμματος για το οριστικό κλείσιμο των Σκουριών", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

"Σήμερα οι προσδοκίες μιας τέτοιας εξέλιξης διαψεύδονται κατάφωρα ενώ η υπομονή της τοπικής κοινωνίας που έχει συμβάλλει τα μέγιστα για την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση μέσα από τους αγώνες της, έχει πλήρως εξαντληθεί. Μετά από τόσα χρόνια αγώνα κόντρα στις επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων, για την καταστροφή (οικονομική, κοινωνική περιβαλλοντική) του τόπου μας, την αστυνομική βία και την δικαστική καταστολή, ερχόμαστε αντιμέτωποι σε μια ιδιότυπη υποκρισία από τους ίδιους τους συντρόφους μας, που μεταθέτουν την διάσωση του τόπου μας που καταστρέφεται καθημερινά στο άγνωστο μέλλον με νέα κάθε φορά προσχήματα. Μόνο που τώρα η διαπραγμάτευση έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει απομείνει καμιά δικαιολογία ως απάντηση στο ερώτημα “γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν κλείσει η Σκουριές;”", επισημαίνει.

"Είναι δεδομένο ότι εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέσα από το κίνημα ενάντια στο χρυσό μέχρι την τελική δικαίωσή μας", υπογραμμίζει.

Η απάντηση Τσίπρα

Η ανάγνωση του ψηφίσματος προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ομολόγησε πως ήταν λάθος ο αριθμός των εργαζομένων της Ελλ. Χρυσός αλλά πρόσθεσε πως είναι λάθος και η ταύτιση της δικαίωσης του αγώνα με την εκδικητική στάση απέναντι στους εργαζόμενους.

Η στάση της κυβέρνησης δεν είναι ισορροπημένη, έχει σαφή θέση υπέρ του αγώνα των κατοίκων, επεσήμανε και δεσμεύτηκε για σαφές χρονοδιάγραμμα για λύση στη βάση της δικαίωσης του αγώνα των κατοίκων. 

"Έπρεπε να πω ότι η λύση που θα δώσουμε θα οδηγεί τους 1900 εργαζόμενους στην ανεργία;", διερωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας.

"Η δικαίωση του αγώνα και η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί να ταυτίζεται με την πρόθεση αυτοί οι 1900 να χάσουν τη δουλειά τους. Πρεπει να σταματήσει η επένδυση που καταστρέφει το περιβάλλον, λυπάμαι για τους χαρακτηρισμούς που έγιναν για μία ισορροπημένη απάντησή μου στο «Κόκκινο»", τόνισε.

Για το θέμα παρενέβη και ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Σκουρλέτης για τις Σκουριές λέγοντας "μου κάνει εντύπωση η σκληρή ανακοίνωση των συντρόφων καθώς πριν 3 ημέρες συναντηθήκαμε για το ζήτημα".

"Συμφωνήσαμε ότι θα κάνουμε συνάντηση στο υπουργείο με όλους τους αρμόδιους και έπειτα συνάντηση σε πολιτικό επίπεδο για να αποφασίσουμε τα βήματα που σε κάθε περίπτωση θα είναι στην κατεύθυνση της δικαίωσης του αγώνα των κατοίκων", ξεκαθάρισε.

Τέλος υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ρ/σ Στο Κόκκινο ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση του Κ. Αρβανίτη έκανε λόγο για 5.000 εργαζόμενους και είπε πως το θέμα είναι ανοιχτό και η λύση που επιδιώκεται είναι "σε πλαίσια και της κοινωνικής δικαιοσύνης, να μη χάσουν οι εργαζόμενοι τη δουλειά τους, και στα πλαίσια του αγώνα των κατοίκων".

Δείτε Επίσης:  Δήμος Αριστοτέλη για δηλώσεις Τσίπρα: Εκφράζουμε την αγωνία μας για τις Σκουριές