«Όχι» στη νέα στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ

Μαζική ήταν η συγκέντρωση της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στη Στρατιωτική Συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ, στην πλατεία Συντάγματος, και ακολούθησε πορεία προς στην αμερικανική πρεσβεία, όπου οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε σημαίες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, φώναξαν συνθήματα εναντίον των ΗΠΑ και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και αποχώρησαν. Στο δρόμο και η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά ενάντια στον Πομπέο.

Ένταση προκλήθηκε στη λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου όταν διαδηλωτές πέταξαν μπογιές στο άγαλμα του Τρούμαν και οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών.

«Η υπογραφή της νέας συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ και ιδιαίτερα η διατήρηση και η επέκταση των στρατιωτικών αμερικάνικων βάσεων στην Ελλάδα οδηγούν μόνο σε ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια τον ελληνικό λαό, σε ακόμα μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση την περιοχή, σε ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή σε επεμβάσεις, σε αποστολές εκτός συνόρων και σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και γι' αυτό υψώνουμε από σήμερα ένα στεντόρειο "όχι" απέναντι σε όλα αυτά. Συνεχίζουμε τον αγώνα, συνεχίζουμε την αντίσταση», δήλωσε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Για σύγκρουση διαφορετικών κόσμων έκανε λόγο ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στην κεντρική ομιλία που απηύθυνε στη διάρκεια της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα.

«Είναι φανερό πως συγκρούονται δυο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι: από τη μια οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα πολιτικά τους στηρίγματα τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης, όσο και σε επίπεδο τοπικής διοίκησης κι όχι μόνο, για να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα στο όνομα της λεγόμενης "γεωστρατηγικής αναβάθμισης" και της προσέλκυσης επενδύσεων. Και από την άλλη ο λαός μας, που με την πλούσια αγωνιστική του ιστορία παλεύει για δουλειά και ζωή με δικαιώματα, για τις σύγχρονες ανάγκες, για την ειρήνη, τη φιλία, την αλληλεγγύη των λαών, κόντρα στους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς, κόντρα στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τους πολέμους, την προσφυγιά», είπε.

Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Σταύρος Τάσσος έκανε λόγο για «επικίνδυνη συμφωνία» και χαρακτήρισε την συγκέντρωση απάντηση «στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων να σπείρουν τον επικίνδυνο εφησυχασμό, να καλλιεργήσουν προσδοκίες, να μας πείσουν για τα δήθεν "οφέλη" από αυτή τη συμφωνία».

Καταγγελία της καταστολής στην πορεία

Το ΠΑΜΕ εξέδωσε επίσης ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλει τη «βίαιη επίθεση της κυβέρνησης» ενάντια στην κινητοποίηση.

Όπως τονίζει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, η κυβέρνηση της Ν.Δ. «παίρνοντας την σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιτέθηκε βίαια με ΜΑΤ, χημικά, κροτίδες κρότου λάμψης κτλ ενάντια στην σημερινή μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση.

»Όμως η αποφασιστικότητα, η μαζικότητα και η μαχητικότητα των διαδηλωτών έδωσε την απάντηση της. Το άγαλμα βάφτηκε κόκκινο, όπως οι ιμπεριαλιστές και ο μακελάρης Τρούμαν αιματοκύλισαν τους λαούς της Ελλάδας και της υφηλίου.

»Περιμένουμε τον λαλίστατο Πρέσβη των ΗΠΑ, κύριο Πάιατ να τρέξει αύριο να φωτογραφηθεί με τον “αιματοβαμμένο” Πρόεδρο του».

Στο δρόμο η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά ενάντια στον Πομπέο

Συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν με δυναμισμό κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ενάντια στην επίσκεψη του Αμερικάνου υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Αθήνα.

Στο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά του αμερικανικού ιμπεριαλισμού: «Τραμπ – Πομπέο οι πρώτοι τρομοκράτες», «Έξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικάνοι», «Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς Δικαιοσύνη, από το Ιράκ μέχρι την Παλαιστίνη» και κινήθηκαν από τα Προπύλαια προς την πλατεία Συντάγματος όμως, αστυνομικές δυνάμεις τους εμπόδισαν να φθάσουν έως τη Βουλή.

Μεταξύ άλλων, στο συλλαλητήριο, υπήρξαν οργανωμένα μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΛΑΕ, του ΚΚΕ(μ-λ), του Μ-Λ ΚΚΕ, της ΔΕΑ και της Λαϊκής Αντίστασης - Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία, του Πανελλαδικού Αντιπολιτευτικού Δικτύου, της ΚΕΕΡΦΑ, της ΟΡΜΑ, του Δικτύου, του ΣΕΚ κ.α.

Συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου και πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν μέλη της «Πρωτοβουλίας ενάντια στην επίσκεψη Πομπέο», εκφράζοντας την αντίθεση τους στην ανανέωση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ.

Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ, ΛΑΑΑΣ, ΟΚΔΕ, κ.α.), κινήσεις και άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Η πορεία πέρασε και σταμάτησε για λίγο έξω από το προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη και οι διαδηλωτές επέστρεψαν στην πλατεία Αριστοτέλους, ολοκληρώνοντας τη διαμαρτυρία τους.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών