Ο Πέτρος Λεκάκης στο alterthess.gr

Το alterthess.gr απευθύνει οχτώ ερωτήσεις στους υποψήφιους και τις υποψήφιες δημάρχους Θεσσαλονίκης. Οχτώ «διαφορετικές» ερωτήσεις που δεν βρίσκονται όσο θα έπρεπε στο επίκεντρο της προεκλογικής συζήτησης. Ο υποψήφιος δήμαρχος με τον συνδυασμό «Θεσσαλονίκη Πρώτη» Πέτρος Λεκάκης τις απαντά στο alterthess.gr.

Συνέντευξη στον Ιάσονα Μπάντιο

Ποια είναι η γνώμη σας για την απλή αναλογική; Ο νέος εκλογικός νόμος επιβάλλει συνεργασίες με άλλες δημοτικές παρατάξεις, θα επιδιώξετε αυτές να γίνουν με βάση προγραμματικές συγκλίσεις ή με βάση τα πρόσωπα;

Ο “Κλεισθένης” κάνει κακό στην αυτοδιοίκηση και ανησυχώ πως η απλή αναλογική θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη διοίκηση των Δήμων. Το ότι σήμερα έχουμε 20 και πλέον υποψηφίους είναι αποτέλεσμα του νέου νόμου για την αυτοδιοίκηση. Όπως και να έχει βέβαια οι πολίτες θα επιλέξουν το καλύτερο για αυτούς.  Σε κάθε περίπτωση εμείς ως “Θεσσαλονίκη Πρώτη” έχουμε στο DNA μας τις συνεργασίες. Έχουμε μάθει να δουλεύουμε με συνεργασίες και συγκλίσεις. Άλλωστε και στην παράταξή μας είμαστε άνθρωποι από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες που βρήκαμε κοινό τόπο στην ανάγκη να διατηρηθεί η αυτοδιοικητική παρακαταθήκη της Θεσσαλονίκης. Μπορούμε να συνεργαστούμε με όλους πάνω σε μια προγραμματική συμφωνία εκτός βέβαια από τα άκρα.

Σκοπεύετε να ενισχύσετε τον ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου και των Κοινοτικών Συμβουλίων με κάποιον τρόπο;

Εκ των πραγμάτων ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου θα είναι αναβαθμισμένος καθώς για τη διοίκηση θα απαιτείται συνεργασία 3 ή 4 παρατάξεων. Ομοίως και τα κοινοτικά συμβούλια για τα οποία πλέον υπάρχει ξεχωριστή κάλπη που σημαίνει πως άλλες συνεργασίες μπορεί να προκύψουν για το δημοτικό και άλλες για τα κοινοτικά συμβούλια. Αρκεί πάντα οι όποιες συμφωνίες και συνεργασίες να γίνονταν πάνω από το τραπέζι και οι συζητήσεις να γίνονται στα Συμβούλια και όχι σε κλειστά γραφεία. Σε ότι μας αφορά σε αυτό είμαστε κάθετοι και θα είναι βασικό κριτήριο για το ποιους θα επιλέξουμε για συνεργασίες.

Τα τελευταία χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουν εκλεγεί εκπρόσωποι της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Ο σημερινός δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης έχει έρθει αρκετές φορές σε λεκτική αντιπαράθεση μαζί τους. Πως σκοπεύετε να λειτουργήσετε απέναντι τους;

Συμφωνώ με τη στάση του Γιάννη Μπουτάρη απέναντι στη Χρυσή Αυγή εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου. Στις φωνές των άκρων και του λαϊκισμού, απέναντι στη βία δεν πρέπει να είμαστε φοβικοί. Η δύναμη της Δημοκρατίας είναι δύναμη για τη φωνή μας, για την αλήθεια. Και καλώ τους πολίτες να γυρίσουν την πλάτη σε όλους τους συνδυασμούς που υποστηρίζει. Δεν είναι ούτε αντισυστημικοί, ούτε λύσεις έχουν. Πουλάνε φθηνό λαϊκισμό.

Πως θα αντιμετωπίσετε τον καταπονημένο τομέα καθαριότητας του δήμου; Θα ενισχύσετε τον δημόσιο χαρακτήρα του με προσλήψεις ή θα εμπλέξετε ιδιώτες σε αυτόν;

Έχω ξεκαθαρίσει πως ο τομέας της καθαριότητας δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί. Συνεργασία με ιδιώτες υπάρχει και θα υπάρχει, όπως για την επισκευή οχημάτων, αλλά άλλοι είναι αυτοί που θέλουν να απαξιώσουν τον τομέα της καθαριότητας για να τον δώσουν ως φιλέτο σε ιδιώτες. Σε ότι αφορά το προσωπικό με τους 192 και την 3Κ οι ανάγκες θα καλυφθούν.

Στο πρόγραμμά μας, πέρα από τα θέματα μέσων και προσωπικού, μιλάμε για ένα σταθερό σύστημα αποκομιδής και νυκτερινή αποκομιδή και για Ομάδα Ταχείας Επέμβασης για την καθαριότητα και καθημερινότητα. Όμως την ίδια ώρα απαιτείται και η συνεργασία των πολιτών και των επιχειρηματιών και δεν θα ανεχθώ τη δουλειά των δημοτικών υπηρεσιών να την αμαυρώνουν ορισμένοι ασυνείδητοι οι οποίοι νομίζουν πως μπορούν να βλέπουν τα πεζοδρόμια ως απέραντους σκουπιδότοπους και να βγάζουν όποτε θέλουν και να αφήνουν όπου θέλουν τα απορρίμματα της επιχείρησης ή του σπιτιού τους.

Αν και η παράταξη της «Πρωτοβουλίας» το είχε ως βασικό προεκλογικό της σύνθημα τα οχτώ χρόνια που διοικεί δεν κατάφερε ή δεν θέλησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τα τραπεζοκαθίσματα. Σε περίπτωση εκλογής σας τι θα κάνει η διοίκηση σας σε σχέση με την καταπάτηση του δημόσιου χώρου από επιχειρήσεις εστίασης;

Δεν δαιμονοποιώ τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχουν να προσφέρουν πολλά στην πόλη σε επίπεδο εργασίας, οικονομίας, τουρισμού. Πρότεινα να θεσμοθετηθεί και στη Θεσσαλονίκη κάτι που ισχύει σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού με θετικά αποτελέσματα: ο “Δήμαρχος Νύκτας”. Ένα άτομο κοινής αποδοχής που είναι ο ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ Δήμου-Επιχειρηματιών-Πολιτών-Πελατών και βοηθάει μεταξύ άλλων στην εύρυθμη λειτουργία των καταστημάτων, ρυθμίζοντας θέματα όπως και αυτό, ώστε να λυθεί το πρόβλημα που υπάρχει σε ορισμένα σημεία του κέντρου. Πάντως επειδή αναφερθήκατε και στο τι έχει γίνει ως τώρα νομίζω πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα ως προς την ευταξία. Θυμηθείτε μόνο πως ήταν η κατάσταση στην καρδιά της πόλης, στην πλατεία Αριστοτέλους και πως είναι σήμερα.

Αντιμετωπίζετε θετικά ή αρνητικά την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής; Είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει έντονα την κοινωνία της Θεσσαλονίκης, αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Αποφεύγω να μιλάω επί παντός επιστητού και ειδικά για θέματα που δεν σχετίζονται με τις αρμοδιότητες του Δήμου ή αφορούν την κεντρική πολιτική σκηνή. Θα σας πω ότι είμαι υπέρ των επενδύσεων αλλά πάντα με απόλυτο σεβασμό και προστασία του περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών.

Ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα ενισχύσετε ή θα υποβαθμίσετε την ετήσια διοργάνωση της Πορείας Υπερηφάνειας – Thessaloniki Pride;

Ο θεσμός θα συνεχίσει να δέχεται την στήριξη του Δήμου με εμένα Δήμαρχο. Μάλιστα του χρόνου θα γίνει στη Θεσσαλονίκη η πανευρωπαϊκή αντίστοιχη εκδήλωση κάτι θετικό για την πόλη.

Πως θα αντιμετωπίσετε το ζήτημα της στέγασης των προσφύγων στην πόλη μας αλλά και ατόμων που ζουν στην αστεγία;

Σε αυτόν τον τομέα στο Δήμο Θεσσαλονίκης έχει γίνει μεγάλη δουλειά. Έχω την τιμή να προσφέρω μέσα από τα καθήκοντα του αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής και είμαι περήφανος για όλα όσα έχουμε πετύχει. Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες πρέπει να υπάρξει ένα πλέγμα πρωτοβουλιών και δράσεων για την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία. Για τη στέγαση γνωρίζετε πως υλοποιείται το πρόγραμμα React για τη μίσθωση διαμερισμάτων που έχει βοηθήσει και την τοπική οικονομία. Σε ότι αφορά τους αστέγους σημειώνω μεταξύ πολλών το Υπνωτήριο αστέγων που φιλοξενεί καθημερινά δεκάδες συμπολίτες μας που δεν έχουν στέγη. Όλες αυτές οι δράσεις θα διευρυνθούν.