Νέα τρομοκράτηση επιβάτη, από ελεγκτές του ΟΑΣΘ και ομάδα security, επειδή δεν είχε εισιτήριο!

Συνεχίζουν τα περιστατικά αυθαιρεσίας και βίας ελεγκτών των μέσων μαζικής μεταφοράς προς επιβάτες που δεν έχουν «ακυρώσει» το εισιτήριο τους. Όπως καταγγέλλεται στο alterthess.gr την Κυριακή, 15 Σεπτέμβρη, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης εκτυλίχθηκε ακόμα ένα τέτοιο περιστατικό από ελεγκτές του ΟΑΣΘ.

Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές του ΟΑΣΘ, με την συγκατάβαση του οδηγού, αφού προέβησαν σε παράνομη παρακράτηση και αφού τρομοκράτησαν του δύο επιβάτες, κάλεσαν τους εργαζόμενους εταιρίας security που συνεργάζεται ο ΟΑΣΘ.

Οι δύο άνδρες της εταιρίας security μπήκαν στο λεωφορείο φορώντας κράνη και μάσκες full face, και -εφόσον τους έχει δοθεί το δικαίωμα από τους αρμόδιους ελεγκτές- έχοντας υιοθετήσει τον ρόλο του ιδιωτικού «μπάτσου», που έχει το δικαίωμα να τρομοκρατεί πολίτες, που απλά δεν «ακύρωσαν» το εισιτήριο τους.

Με τις μνήμες του τραγικού θανάτου -επειδή δεν είχε εισιτήριο- του 19χρονου, στην Αθήνα, τον περασμένο Αύγουστο και την τεράστια κοινωνική και οικονομική κρίση, τέτοια γεγονότα δημιουργούν τεράστια ερωτήματα για την «κοινωνική» πολιτική των οργανισμών αστικής συγκοινωνίας και την συμπεριφορά των εργαζόμενών τους.

Οι ράμπο της εταιρίας security

Πρωταγωνιστές στο συμβάν ήταν οι δύο υπάλληλοι μεγάλης εταιρίας security, οι οποίοι με πλήρη εξοπλισμό, κράνη και full face μάσκες, που κρύβουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο, έχοντας την αίσθηση της παντοδυναμίας και της επιβολής του νόμου.

Οι εν λόγω κύριοι, κινούνται καθημερινά σε κεντρικά σημεία της πόλης, με μηχανή μεγάλου κυβισμού της εταιρίας στην οποία εργάζονται, και όπως φαίνεται έχουν αναλάβει τον ρόλο της επιβολής των νόμων του ΟΑΣΘ.

Διαβάστε ολόκληρη την καταγγελία:

“Κυριακή απόγευμά στο λεωφορείο της γραμμής 17 με προορισμό τη στάση Αλκαζάρ, στην προηγούμενη στάση επιβιβάζονται ελεγκτές. Έχω ήδη πατήσει το κουμπί στάσης για την πίσω πόρτα, και αφού ο ελεγκτής Α βλέπει το κανονικά επικυρωμένο εισιτήριο της Α, αντιλαμβάνεται ότι εγώ είμαι «Λαθρεπιβάτης».

Το λεωφορείο σταματά μπροστά από τη στάση, κρατάμε από κοινού με τον ελεγκτή την ταυτότητα μου, καθώς τον ενημερώνω ότι έφτασα στον προορισμό μου και επιβάλλεται να αποβιβαστώ στη στάση (χωρίς να προβάλω καμία αντίσταση). Η αντίδραση του ακαριαία φωνάζει και τον Β να κλείσουν το δρόμο προς τη μεσαία πόρτα και αμέσως μετά στον οδηγό «ξεκίνα όπως είσαι, δεν ανοίγεις πόρτα»! 

Κάπου εκεί η ψυχραιμία χάνεται, στην Α με επικυρωμένο εισιτήριο απαγορεύεται η αποβίβαση από το λεωφορείο καθώς οι 3 ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ελεγκτές και οδηγός έκριναν ότι με «συνοδεύει» και συνεχίζουμε τη διαδρομή που οι 3 ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ επέβαλαν να ακολουθήσουμε.

Εξηγώ στον ελεγκτή Β ότι είμαι φοιτητής και έχω μείνει για μία μέρα με ελάχιστα χρήματα (και αυτά δανεικά), και ότι αυτό δεν του δίνει το δικαίωμα να με μετακινεί κατά βούληση στην πόλη αγνοώντας την ύπαρξη της αξιοπρέπειας!

Τότε με αναλαμβάνει ξανά ο ελεγκτής Β, ο οποίος φωνάζοντας μου λέει «αμα θες να μου τη βγεις με δικαιώματα, καλύτερα ηρέμησε γιατί θα φωνάξω τη security που έχει δικαίωμα να σου κάνει προσαγωγή (!!!)».

Αρχίζω να φωνάζω και στους 3 ότι θα τους καταγγείλω για παράνομη συμπεριφορά για να πάρω άλλη μία αποστομωτική απάντηση από τον Β «Δε θες παλικάρι μου να μπλέξεις με τη νομική μας υπηρεσία, θα σε γδάρουν». 

Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι η ΠΑΡΑΝΟΜΗ συμπεριφορά των υπαλλήλων του ΟΑΣΘ μπορεί να έχει και χειρότερο. Και όμως, στη στάση Αντιγονιδών (ο Β έχει ήδη την ταυτότητα μου και γράφει το πρόστιμο – ολόκληρο αγνοώντας επιδεικτικά τη φοιτητική μου ιδιότητα) και ενώ έχουμε μεταφερθεί στη μεσαία πόρτα, ο οδηγός ανοίγει την πόρτα.

Όχι όμως για να κατέβουμε καθώς το σόου παρανομίας του ΟΑΣΘ περιλάμβανε και μία εντυπωσιακή προσπάθεια τρομοκράτησης μας.

Δύο υπάλληλοι security (με ντύσιμο που θυμίζει αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ) που φορώντας κράνη και μάσκες (full face) που κάλυπταν όλο το πρόσωπο (15 Σεπτέμβρη με 28 βαθμούς) επιβιβάζονται φωνάζοντας επαναλαμβανόμενα  “Ποιο είναι το πρόβλημα εδώ ; ”. 

Αφού μου επιδίδουν ένα ΑΚΥΡΟ τσαλακωμένο «πρόστιμο» αποβιβαζόμαστε μαζί με τους 2 ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ και τους 2 τραμπούκους. Συνεχίζω να φωνάζω για την παράνομη συμπεριφορά τους, για να γίνει γνωστό το τι έγινε στη γεμάτη κόσμο στάση, για να έρθει ο Β να βάλει το κερασάκι στην τούρτα:

«Αν συνεχίσεις να φωνάζεις και να απειλείς ότι θα με καταγγείλεις θα σου κάνω μήνυση. Και να ξέρεις εγώ έχω σωματείο που γ__άει και εσύ θα ντρέπεσαι που δε θα χεις ούτε 100 ευρώ να πληρώσεις το παράβολο».”

Νέες αυξήσεις των τιμών ετοιμάζει ο Χρυσοχοϊδης

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο αύξησης της τιμής των εισιτηρίων του ΟΑΣΑ ο υπουργός Υποδομών, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Παράλληλα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπαίνει και ο ΟΑΣΘ, στον οποίο το υπουργείο Υποδομών στέλνει μήνυμα να μειώσει το κόστος λειτουργίας του αντί να ζητά μεγαλύτερη επιδότηση ή αύξηση του κομίστρου.

Το υπουργείο Οικονομικών ζητά την ραγδαία περικοπή της επιδότησης των αστικών συγκοινωνιών με την οποία καλύπτεται η ζημιογόνος λειτουργία των λεωφορείων και των τρόλεϊ (ΟΣΥ).

Εξετάζεται σε πρώτη φάση η ισχύς του ενιαίου εισιτηρίου των 90 λεπτών (1,40 ευρώ) να είναι μόνο προς μία κατεύθυνση και όχι για πολλαπλές κατευθύνσεις, όπως γίνεται σήμερα.

Παράλληλα, μελετάται το ενδεχόμενο χρέωσης ανάλογα με το μήκος της διαδρομής, κάτι που σημαίνει φτηνότερα εισιτήρια για κοντινές αποστάσεις και ακριβότερα για μακρινές.

Ι.Μ