Νέα τελεσίδικη καταδίκη δημάρχου για παράνομες διαφημιστικές πινακίδες

Την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου το πενταμελές Εφετείο Αθηνών αποφάσισε την τελεσίδικη καταδίκη δημάρχου για υπόθεση που αφορά θάνατο οδηγού από παράνομη διαφημιστική πινακίδα. Ο δήμαρχος Γαλατσίου Κυριάκος Τσίρος καταδικάστηκε σε οκτώ μήνες φυλάκιση με αναστολή για την ύπαρξη πινακίδας σε νησίδα της λεωφόρου Βείκου που προκάλεσε τον θάνατο του 21χρονου οδηγού ΙΧ Παναγιώτη Καραλή στις 18 Οκτωβριου 2007.

Είναι η δεύτερη τελεσίδικη καταδίκη δημάρχου για το ίδιο αδίκημα μετά την καταδίκη του τ. δημάρχου Αμαρουσίου Π. Τζανίκου τον Σεπτέμβριο για τον θάνατο του 25χρονου Γιάννη Σταυρουλάκη το Δεκέμβρη του 2005 στη Λ. Κηφισίας. Ας σημειωθεί πως στις 17 Δεκεμβρίου δικάζονται ο τότε αντιπεριφερειάρχης Αττικής και οι αντιδήμαρχοι Καλλιθέας και Μοσχάτου για τον φόνο του 22χρονου Αντώνη Κυριακόπουλου στην Λ. Ποσειδώνος στις 12 Οκτωβρίου 2008 από παράνομη διαφημιστική πινακίδα.

Μιά εταιρία – ένας μάρτυς.

Είναι εντυπωσιακό πως και για τις τρις περιπτώσεις οι πινακίδες σύμφωνα με το κατηγορητήριο ανήκαν στην ίδια εταιρία, την MASTER, η οποία παρά την καταδίκη των δημάρχων και την δεδομένη παράνομη τοποθέτηση των πινακίδων που προκάλεσαν τον θάνατο αθωώθηκε με το σκεπτικό πως αν οι δήμαρχοι δεν είχαν συνάψει συμβάσεις ή είχαν αφαιρέσει τις πινακίδες, δεν θα είχαν επέλθει οι συγκρούσεις που προκάλεσαν τον θάνατο των νεαρών οδηγών…

Το θέμα της απόσπασης της προσοχής των οδηγων απο τις πινακίδες παρα τις τόσες αποφάσεις και εγκυκλίους που έχουν εκδοθεί δεν θεωρήθηκε σαν κάτι που μπορεί να αποδειχθεί…

Εντυπωσιακό είναι επίσης το στοιχείο πως και στις δύο περιπτώσεις ως μάρτυρας υπεράσπισης των δημάρχων έσπευσε να καταθέσει ο προιστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Φ. Κουτσάφτης υποστηρίζοντας και στις δύο περιπτώσεις πως ο θάνατος των νεαρών οδηγών δεν προκλήθηκε από την σύγκρουση με τις πινακίδες…

Ας σημειώσουμε πως μια βδομάδα πριν εκδικάστηκε αγωγή της MASTER κατά των δημοσιογράφων Γ. Δάμα, Σ. Πολυμίλη και Θ. Τεγόπουλου από  τους οποίους ζητούσε ούτε λίγο ούτε πολύ 300.000 αποζημίωση για συκοφαντική δυσφήμιση για ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην “Ελευθεροτυπία” το 2009 και αφορούσε στην παράνομη υπαίθρια διαφήμιση όπου ουτε καν αναφέρονταν ονομαστικά η εταιρία αλλα υπήρχε μια φωτογραφία γιγαντοαφίσας με το σήμα της. (Μπορείτε να δείτε το άρθρο ΕΔΩ). Ένοιωθαν τόσο ισχυροί και τόσο αθώοι που προχωρούσαν και σε αγωγές. Το δικαστήριο δεν έγινε γιατι ο δικηγόρος τους ζήτησε αναβολή δηλώνοντας ότι η εταιρία είναι σε εκκαθάριση.

Η Λερναία Ύδρα βγάζει κεφάλια

Είχαμε αναφερθεί με διαδοχικές αναρτήσεις στα τέλη Οκτώβρη στην επανεμφάνιση της παράνομης υπαίθριας διαφήμισης μέσω των γιγαντοαφισών του τηλεοπτικού σταθμού Ε. Η κινητοποίηση που ακολούθησε είχε σαν αποτέλεσμα την αποκαθήλωση των πινακίδων, Σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές Η. Διώτη, Θ. Δρίτσας, Α. Ξανθός και Ειρ. Αγαθοπούλου απο την απάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη σημειώνουμε μερικά στοιχεία ενδεικτικά του μεγέθους του προβλήματος:

Από τις 24-6-2011/7-11-2013

«Διαπιστώθηκαν 7.540 παράνομα τοποθετημένες διαφημιστικές πινακίδες. Υπεβλήθησαν 2.625 μηνυσεις σε βάρος υπευθύνων.

Έγιναν 3.0555 ενημερώσεις αρμοδίων υπηρεσιών. Αφαιρέθηκαν 3.018 παράνομες διαφημιστικές πινακίδες.

Υποβλήθηκαν 303 μηνυσεις για πινακιδες που παραμενουν. Εγιναν 381 εκ νεου ενημερώσεις αρμοδιων υπηρεσιων.

Σε 10 περιπτώσεις ακολουθηθηκε η αυτοφωρη διαδικασια.

Στις 31/10 και 6/11/2013 από το Α.Τ. Αμαρουσίου για 5 παράνομες διαφημιστικες πινακιδες του τηλεοπτικου σταθμου Ε (με την εμφάνιση των οποιων κατατέθηκε η ερωτηση) έγιναν μηνυσεις και ενημερωθηκαν οι συναρμόδιες υπηρεσίες».

Πηγή: sostegr